Nordre Aker Budstikke

Se hvor Harry Hole er!

Rebecca Ferguson som Kathrine Bratt, og Michael Fassbender som Harry Hole, foran Kommandantboligen i Skar leir i Maridalen i «Snømannen». Foto: Jack English / United International Pictures

Kjenner du igjen det hvite huset i Snømannen-filmen? (Hvis ikke får du svaret litt lenger ned i saken.)

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2017 kl 16:21

MARIDALEN: Vi gleder oss stort til filmversjonen av Jo Nesbøs «Snømannen», og er neppe alene om det.

Fredag 13. oktober har den verdenspremiere, men allerede tirsdag var det førpremiere, og avisenes anmeldelser ble publisert.

Storfilmen, med Michael Fassbender i hovedrollen som den fordrukne, men eksepsjonelle, politietterforskeren Harry Hole, har fått hard medfart. Riksavisene har stort sett trillet terningkast 2.

Om det vil pårvirke kinopublikummet, gjenstår å se. Men med så mye forhåndsomtale, og en film som har tatt Hollywood til Norge – og Oslo – tror vi den vil gjøre det rimelig greit, uansett.

– Jeg synes det er noe skikkelig tøv å gi denne filmen terningkast to, som noen altfor ivrige kolleger har prestert å gjøre. Dette er en film som har sin helt egne rytme, hvor det handler om å ta den tiden som trengs for å fortelle denne historien, sier Aftenposten-filmanmelder gjennom 40 år, Per Haddal (75), til NRK.


LES OGSÅ: Dette sier eks-politilederen om Harry Hole

Oslo

En av dem som jobbet for at filminnspillingen skulle legges til Oslo, var kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

At hun har fulgt med på produksjonen av storfilmen, er ingen hemmelighet. I 2016 traff vi byråden på filmbesøk hos produksjonsselskapet i Nydalen.

– Jeg har gledet meg i sånn cirka to år nå til å se denne filmen, og jeg synes det er blitt en spennende film. Det er velidg fint å se Oslo i denne filmen, det filmatiske er flott, sier Hansen til Nordre Aker Budstikke etter førpremieren tirsdag.

– Oslo er jo Harry Holes hjemby, så jeg er veldig glad for at filmen ble spilt inn her, legger hun til.


Det viktigste for Hansen er at Oslo med dette har vist seg fram som et relevant sted å spille inn store filmer, sier hun.

– Vi har lagt godt til rette for denne produksjonen og fått mange gode ord for den jobben vi har gjort.

Men er hun enig i den strenge dommen fra anmelderkorpset?

– Det er jo vanskelig å vurdere en film basert på bøker som man kjenner veldig godt, jeg er spent på hvordan filmen bllir tatt i mot internasjonalt. Verdt å få med seg, synes jeg, sier Hansen, som ikke selv vil trille terning.

SKAL DU SE FILMEN? AVGI STEMME I SAKEN!

Nordre Aker

Når Norges kanskje mest kjente krimhelt skulle filmatiseres, var det et poeng å få filmen laget i Oslo. Og flere kjente locations er brukt. Harry Hole er både på Rjukan og i Bergen, men mest av alt i Oslo.

Det ble gjort opptak til filmen i blant annet Holmenkollen, Ekebergåsen og på Harry Holes stamplass «Schrøder» på St. Hanshaugen. Opptak ombord på Oslotrikken fikk også oppmerksomhet i fjor vinter. Men også Nydalen og Tåsen fikk besøk.

I fjor vinter kunne vi fortelle at nattlige aktiviteter, med sterke lyskastere på Gullhaug torg i Nydalen, var en del av Snømannen-innspillingen: Siste "lyssjokk" fra Snømannen.

Men så er det bildet øverst i denne saken. Da vi så pressebildet kjente vi oss umiddelbart igjen. Den hvite sveitservillaen er Kommandantboligen i Skar leir i Maridalen. Bidet viser Michael Fassbender, som Harry, og Rebecca Ferguson, som hans kompanjong Kathrine Bratt, utenfor det hvite huset i den gamle militærleiren.


– Det stemmer at det er Kommandantboligen i Skar leir og at Snømannen-produksjonen fikk låne deler av Skar leir i en kort periode til innspilling, sier Lena Nesset, kommunikasjonssjef i Oslo kommunes Eiendoms- og byfornyelsesetat, som eier leiren.

Veldig mye Skar leir er det imidlertid ikke i filmen, skal vi tro filmdistributøren. Ifølge pressekontakt Bård Flaen i United International Pictures er det snakk om én scene der Harry og Kathrine parkerer utenfor huset.

Liten tvil om at huset vi ser på pressebildet fra Snømannen er det samme som dette: Kommandantoligen i Skar leir, Maridalen. Foto: EIENDOMS- OG BYFORNYELSESETATEN

Liv i leiren

At det blir mer aktivitet i Skar leir fremover – med eller uten Harry Holes hjelp – er det lov å håpe på. I fjor ble Kommandantboligen pusset opp for flere millioner, og leies nå ut som bolighus.

Byrådet har også endelig avlagt sin innstilling til hvordan Skar leir skal brukes i fremtiden. Etter at Oslo kommune kjøpte den nedlagte leiren for ti år siden, har forslagene vært mange, men resultatene få.

Nå har byutviklingsbyråd Hanna Marcussen konkludert med at det bør legges til rette for varmestue for turfolk, flere boliger og arbeidsplasser innefor gjerdene på Skar. Så blir det opp til bystyret å fatte endelig beslutning.

Les hele saken om forslaget her!

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...