Nordre Aker Budstikke

Slik har Teknisk museum blitt barn og unges favoritt

Teknisk Museum har truffet på hvordan møte unge med kultur. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Det ligger en stor kulturundersøkelse blant barn og unge, på byrådens bord. – Teknisk museum er et veldig fint tilbud, kanskje er det andre institusjoner som trenger å gjøre mer for å utvikle tilbudet sitt til barn og unge? spør kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap). Se oversikt i saken.  

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2017 kl 12:04

KJELSÅS: – Jeg mener vi har for lite kunnskap om barns kulturbruk, og tok derfor initiativ til en egen statistikk for Oslo, sier kulturbyråden Rina Mariann Hansen (Ap).

I en undersøkelse Norsk Publikumsutvikling (NPU) og Opinion har utført for Oslo kommune, som er gjennomført fra februar til mai 2017, kartlegges barn og unges kulturbruk i Oslo. Med kvantitativ spørreundersøkelse blant barn og unge opp til 20 år, og en kvalitativ studie blant barn og unge fra 6 til 19 år, også med dybdesamtaler.

Av hovedfunn fra undersøkelsen står det følgende:

  • Barn og unge ønsker å være aktiv fremfor passiv, være delaktig, utøvende og få spille ut kreativiteten selv! Målgruppen liker nettopp å være den som underholder/være delaktig/være aktiv og være involvert i selve kunsten/teater eller å ta inn inntrykk fra museum ved å gjøre noe fysisk eller ved bruk av sansene: Det å selv være kreativ fenger denne målgruppen.
  • Det appellerer med praktiske/utførende kunstinitiativer og det å selv kunne delta i kunsten, dansen, museet eller filmen og som gjerne har en digital del.

  • Bruke de samme verktøyene som unge bruker daglig til å gi mer interaktive opplevelser innen kultur (kunst/teater/museum).
  • Multisensoriskeopplevelser vil også kunne øke interessen, der det visuelle i kombinasjon med atmosfære, lys, farger, duft og smak spiller sammen.
  • Kort sagt er det viktig at tilbudet blir mer presist rettet mot barn og unge.
  • Det er videre et behov for å øke bevissthet (komme inn i ”rutinen”/i ”mindset”), synliggjøring og økt trykk i kommunikasjon, samt kommunisere på deres premisser og arenaer: Åkomme mer på barn og unges arenaer enn å forvente at de skal finne veien til tradisjonelle og etablerte kulturtilbud (som de kan synes er utdatert).

For mange som ikke bruker kulturtilbudene

Nå ligger undersøkelsen på bordet til kulturbyråd Rina Mariann Hansen.


– Undersøkelsen viser at mange er fornøyde med det de opplever. Men at det er for mange som ikke bruker kulturtilbudene. Kjønn, lokalisering av tilbudene og foreldrenes inntekt spiller inn på kulturbruken, men mindre enn vi hadde fryktet, sier byråden videre om undersøkelsen og resultatene.

Foto: NPU/OPINION/BYRÅDSAVDELING FOR KULTUR OG IDRETT

Teknisk Museum

Hun presiserer viktigheten av at barn og unge blir involvert og får delta.

– Det ser vi på de uttrykkene med størst appell. Teknisk museum sitt vitensenter er et veldig fint tilbud for barn, kanskje er det andre institusjoner som trenger å gjøre mer for å utvikle tilbudet sitt for barn og unge?

LES OGSÅ: Ordføreren åpnet nytt vitensenter på Teknisk museum

Brukes til kulturutviklingen

Byråden mottok undersøkelsen i sommer.

– Vi kommer til å bruke den i utvikling av Oslos kulturliv. Vi har mange saker som vi jobber med og som kommer i løpet av høsten og til neste år, for eksempel om barneteatertilbudet, om utviklingen av kulturskolen og en kunstplan for Oslo. Det er viktig å få et bedre tilbud til barn og unge, og å få flere til å ville bruke det, ønsker kulturbyråd Rina Mariann Hansen.
 
LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!


 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...