Slik koker du egget riktig

Nina Røbekk, daglig leder i restauranten Sunny Side, guider deg til det perfekte egget til påskefrokosten. Foto: SUNNY SIDE

Visste du at det er forskjell på om egget kommer rett fra kjøleskapet, eller om det er romtemperert, og at vannet koker på lavere temperatur når du er på fjellet? Følg disse enkle rådene for å få perfekte kokte egg til påskefrokosten!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2018 kl 11:05

PÅSKE: Egget er en selvfølgelig del av frokostbordet i påsken, og det å koke egg er ikke akkurat rakettforskning. Men det er enkelte ting du bør tenke på for å få egget helt perfekt.

23 millioner «påskeegg»

I løpet av ett år spiser hver nordmann over 200 egg, og i påsken nesten dobler vi forbruket. Da spiser vi ca. 23 million egg i løpet av de fem påskedagene, ifølge Matprat.

– Nordmenn elsker egg, som har den store fordelen av at det både er velsmakende og næringsrikt på en gang, sier Nina Røbekk, daglig leder i den egg-baserte restauranten Sunny Side i Oslo sentrum.

– Egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger unntatt vitamin C, så kombiner eggene med et glass appelsinjuice for å være godt rigget for en dag i skiløypene, er Røbekks tips.

For å få ønsket resultat til påskefrokosten er det noen hensyn du må ta ved koking av egg.

Ta høyde for disse faktorene

Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. For det første sprekker de ikke så lett under koking, og for det andre er det enklere å skrelle dem etter at de er kokt. Særlig store egg har ekstra tynt skall, og dermed viktig å koke romtemperert.

– Egg holder seg fint i romtemperatur, så du kan sette ut eggene på kjøkkenbenken i forkant av påskefrokostene, forklarer Røbekk.

Mens kjøleskapskalde egg skal legges i kaldt vann ved koking, så skal romtempererte egg først legges i vannet når det koker. Etter at egget har kokt den tilmålte tiden, så må det skylles i kaldt vann for å forhindre at kokingen fortsetter.

Så lenge bør egget koke

Koketiden til egget varierer ut fra størrelsen, fra små til store egg:

  • Bløtkokte egg: 4-6 minutter
  • Smilende egg: 6-8 minutter
  • Hardkokte egg: 8-10 minutter

Husk dette hvis du er på fjellet

Er du i påskefjellet må du ta hensyn til at vann koker ved lavere temperatur enn 100 grader celsius i høyden.

– Er man over 1000 meter høyde så bør man derfor legge til 1 min på den anbefalte koketiden, avslutter Røbekk.

LES OGSÅ:

Trenger snarveien eller stien din oppgradering? Si fra til Ingeborg!

– Debatten gikk så varm, at det ble foreslått å smøre løypene i stedet

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...