Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Snekker Andersen og julenissen trives på nytt sted

NISSEJENTA får dukkeseng til museungen sin.

Oslo Nye Dukketeater flyttet på seg i 2002. Etter rundt 30 år med base i Bymuseet i Frognerparken gikk ferden til Trikkestallen på Torshov.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.12.2005 kl 12:01

Torshov/Frogner: Går en slik flytting bra, da? Må man posisjonere seg på nytt overfor nytt lokalpublikum, eller blir det i pose og sekk, med både nytt og medbrakt publikum? Vi tok turen til Trikkestallen på Torshov for å finne ut om det kjære dukketeateret har "overlevd" flyttingen fra Frogner.

– Det var vi veldig spente på før første forestilling i Trikkestallen, sier Marianne Edvardsen, som er dukkespiller og kunstnerisk koordinator ved Oslo Nye Trikkestallen.

– Men flyttingen gikk stort sett bra, særlig i forhold til publikum. Mange ble med, og mange nye kom til. Litt ekstra oppmerksomhet i pressen ble det da Albert Åberg og hans gode venn Schübert forsvant på veien, noen trodde til og med det var et PR-jippo. Vi, derimot, var ganske fortvilet, det tok nemlig tid før de ble funnet. Guttene hadde rett og slett gjemt seg i en kasse med pappkrus. Folk fulgte tydligvis med på forsvinningen til Albert – vi fikk blant annet tips om at han var sett i Kirkenes.

Solid erfaring

Marianne Edvardsen har vært dukkespiller i hele sitt yrkesaktive liv. Hun er utdannet ved Riksteatrets dukketeaterskole og var ansatt ved Riksteatret i 20 år, de siste 10 årene har hun jobbet ved Oslo Nye Dukketeater. 30 år med dukketeater som levebrød. Og hun er slett ingen gammel dame. Blir man ikke lei av dukker? Og barn?

– Nei, absolutt ikke! For å ta barna først, så er det utrolig givende å spille for barn. Masse respons, stor innlevelse og full oppmerksomhet, det får vi fra barna. Kan en skuespiller ønske seg mer? Disse små menneskene fortjener det aller beste. Jeg føler meg priviligert som får holde på med dette.

– Når det gjelder dukker, kan de brukes til så mye, men man skal vite hvorfor man bruker dem. De gjør ofte et vel så sterkt inntrykk som levende skuespillere. Den største utfordringen for dukkespillere er ofte det fysiske. Vi krøker oss sammen og smyger oss rundt på små flater flere timer daglig, store deler av året. Da gjelder det å holde leddene noenlunde myke og smidige, og musklene i trim.

Jul med Prøysen og snekker Andersen

Nordre Aker Budstikkes utsendte har smøget seg opp på bakerste rad i Trikkestallen for å se snekker Andersen og julenissen bytte roller. Salen har 230 plasser, alle med fin oversikt over scenen og gode lydforhold. Lange tog av småtasser på bare drøye meter'n i neongult – eller oransje – har benket seg sammen med barnehagetanter- og onkler. Noen ekte tanter og onkler finner vi nok også blant publikum, og selvfølgelig bestemødre og bestefedre. Og helt øverst i salen, 10-12 voksne jenter som bare må se stykket hvert år for å komme i julestemning.

Og julestemning blir det. Dukker og mennesker er like levende, Prøysens tekster treffer som alltid, og publikum er til de grader med og hjelper til der det trengs. Ikke rart at dette stykket har gått for fulle hus i 14 år. Nyttårsaften er det slutt for i år, og en måned med prøver venter for staben i Trikkestallen.

Vår med Mummitrollet

1. februar er det urpremiere på Mummitrollet og det usynlige barnet. Tove Janssons nydelige historie handler om den lille piken Ninni som er så oversett at hun er blitt usynlig. Mummifamilien får den store oppgaven å gjøre henne synlig igjen.

Vi har hilst på Mummitrollet, og har stor tro på at han og familien hans får til dette.

Det er mange gode grunner til at små og store i øst og vest bør ta seg en tur til Trikkestallen på Torshov. I første rekke fordi det vises ypperlig dukketeater her. I tillegg ligger Trikkestallen flott til, har fin sal og scene og en god restaurant er i huset. Offentlig kommunikasjon fra alle kanter av byen stopper så å si ved døren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...