Søndag: Grønn «hagelab» i kolonihagen

I fellesskapshuset på Sogn Hagekoloni blir det grønn hagelab i helgen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
– Legg søndagsturen til Sogn Hagekoloni, oppfordrer styreleder Brynjar Bjerkem. 26. mai kan du lære om blågrønne tiltak for overvann i byen vår, i den grønne perlen på Ullevål.
Publisert: 23.05.2019 kl 08:56
SOGN/ULLEVÅL: Søndag 26. mai klokken 12-15 inviterer Sogn Hagekoloni til Sogn Hagelab.
– Vi inviterer alle interesserte for å lære mer om overvannsproblematikk og mer om hvordan vi i Oslo ved hjelp naturen selv og blågrønne tiltak kan skape godt bymiljø og løse utfordringene med fremtidens regnvær. Du får høre om hva kommunen gjør for å skape en klimatilpasset og blågrønn by, og hva du selv kan gjøre, sier Brynjar Bjerkem, styreleder i Sogn Hagekoloni.
Arrangementet og prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA), NMBU, Vann og avløpsetaten i Oslo kommune og Sogn Hagekoloni. Det er del av programmet til Oslo Europeisk Miljøhovedstad 2019, og er støttet av Sparebankstiftelsen.
Kolonihagen ligger mellom Ullevål t-banestasjon og Domus Athletica, med port i begge hjørner.
Programmet
Bent Braskerud og Hege Fleisje fra Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten, vil snakke om prosjektet og om kommunens arbeid for en blågrønn by.
Det blir guidet tur i kolonihagen for å se på de forskjellige blågrønne tiltakene som er etablert for overvannshåndtering.
Det blir dessuten en presentasjon av kolonihagens bie-prosjekt, ved hagens birøkter Vidar Larssen. Avslutningsvis blir det kort guidet vandring ned til Gaustadbekken og det blågrønne anlegget ved Forskningsparken.
Urban fortetting og regnvær
Mer om tema: «Urban fortetting og regnvær gjør byer mer utsatt for overvann og i verste fall oversvømmelser. Som følge av klimaendringer kan vi også forvente oftere og kraftigere styrtregn. Dette er en stor og viktig utfordring i Oslo. Blågrønne overvannsløsninger bruker naturens prosesser for å håndtere nedbøren og la vannet være en ressurs i landskapet. Grønne tak, regnbed og åpne bekk- og elveløp er eksempel på blågrønne tiltak. Sogn Hagekoloni er i ferd med å bli en åpen levende læringslab og inspirasjonshage for blågrønne løsninger. I samarbeid med forskningsinstitutter og Oslo kommune er det etablert flere ulike tiltak i kolonihagen».
– Kolonihagene skal være ressurssentre for grønne verdier og urbant landbruk i byen vår. Sogn Hagekoloni har her et samarbeid med Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) om vannfordrøyning; i forskning og anlegg til demonstrasjon, sier styrelederen.
LES OGSÅ: Ny sykkelvei vil ta litt av kolonihagen. Bydelsutvalget foreslår en alternativ løsning
Om Sogn Hagekoloni
«Sogn Hagekoloni ligger i hjertet av Oslo by, i Nordre Aker bydel, klemt inne mellom stadig mer asfaltert areal, med Ring 3 langs nordlige grense og et voksende næringsområde langs Ullevål stadion i øst. Kolonihagen har en viktig rolle som grønn lunge i en levende bydel. Kolonihagen har status som park og området brukes som turområde av nærmiljøet. Portene holdes åpne hver dag fra 7 til 22 i sesongen. På dette området finner du 204 frodige parseller med sjarmerende hytter bak 5,5 kilometer hvitmalte stakittgjerder. Området er beplantet med over 1000 frukttrær, og her finnes ca. 1500 bærbusker og mange kilometer bringebærhekk. Vi har en rik hagekultur med beplantning av gamle stauder og urbant landbruk - og vi har våre egne bier og birøktere. På lekeplassen er det stor aktivitet hele sommeren. Alle bygninger, samt fellesområdet, vedlikeholdes på dugnad.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!