Nordre Aker Budstikke

Startskuddet gikk for ny bokkafé på Tåsen, med krim og politifortellinger

Hanne Kristin Rohde fortalte om sine erfaringer som leder i politiet gjennom mange år, og veien derfra til å bli krimforfatter, på Tåsen 2. april. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Forfatter og tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde snakket om Oslopolitiets to tøffeste år, og sitt eget forfatterskap, søndag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2017 kl 14:52

TÅSEN: Rohde hadde tatt turen i sola, ned fra Nordberg hvor hun bor, for å snakke om sin politifortid, og egne krimbøker, i bokkafeen på Tåsen søndag 2. april.

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Seniorhuset på Tåsen

Det var det første arrangemenetet av sitt slag i det nye seniorhuset i Pastor Fangens vei 22. Huset, som blant annet rommer seniorleiligheter, trimrom og sansehage, skal bli et møtested for nabolaget – og hele bydelen – på tvers av generasjonene.

Den offisielle åpningen skal foretas av ordføreren i juni, men allerede nå er huset tatt i bruk.

I februar var Nordre Aker Budstikke med da seniorklovnene i teatergruppa La Oss Le inviterte på vafler og moro for både «evigunge» og barnehagebarn fra seniorhusets nabo Tåsen barnehage.

Bokkafé med Rohde

Hanne Kristin Rohde og Heidi Karsrud Nordal. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi er veldig heldige som har fått Hanne Kristin Rohde hit. Hun er forfatter, men oppi hodet mitt er du fortsatt politi, sa Heidi Karsrud Nordal, prosjektleder for pilotprosjeket Alders- og demensvennlig by i Nordre Aker.

– Jeg tenker også på meg selv som politi, svarte Rohde smilende, og fortalte at hun ville ta med de fremmøtte på en reise fra jobben som politileder i Oslopoltiet, til krimforfatter.

22. juli

Rohde startet reisen 22. juli 2011. Dagen som startet med beskjeden om at svigerfaren lå for døden. Deretter smalt det. Det påfølgende året ble den største prøvelsen Oslospolitiet hadde vært gjennom. Men også på det personlige plan ble det tøft for den daværende lederen for seksjon for volds- og seksualforbrytelser.


– Det var et stort spenn mellom hvordan politiet ble fremstilt i media, og den jobben som foregikk på innsiden av politihuset. Mens mediene pekte på alt som gikk galt, skulle vi stå i det og gjøre jobben vår på best mulig måte, sier Rohde, som skryter av innsatsen til sine tidligere kollegaer.

Likevel er hun enig i det meste som kom fram i Gjørv-kommisjonen, legger hun til.

LES DET MED ROHDES EGNE ORD: «Det har skjedd noe i Oslo. De tror det er en bombe.»

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Personlige utfordringer

Samtidig som det stormet på jobb, og hun ledet terroretterforkningen, døde svigerfaren, og hennes da 18 år gamle sønn ble alvorlig syk, og innlagt på sykehus. I tiden som fulgte fikk den yngste sønnen epilepsi.


– Jeg gikk i en trekant mellom jobben, hjemmet og sykehuset. Er det nå jeg skal sykemelde meg? spurte jeg. Men da så jeg på alle som er eneforsørgere, og som får det til å gå rundt. Jeg var nødt til å holde det gående på jobb, fortalte hun.

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sigrid-saken

Ett år etter, i august 2012, forsvant 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø, og Rohde og Oslopolitiet stod overfor en forsvinningssak der informasjonstilfanget var enormt.

– Vi fikk inn 400-500 tips i døgnet. Det var enormt mye. Likevel var hun sporløst forsvunnet. En periode kunne vi ikke være sikre på om vi greide å se det viktige, og måtte spørre oss selv: «Er det vår skyld? Er det vi som ikke ser sammenhengen?».

Måneden som gikk før Sigrid ble funnet død, var de fire tøffeste ukene Rohde hadde i politiet, forteller hun.


Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Forfatter

Rohde sluttet i politiet i 2014, etter at hun selv hadde vært gjennom sykdom. Samme år kom hennes første av så langt tre kriminalromaner, Mørke hjerter. De har til nå solgt i imponerende 195.000 eksemplarer.

De fremmøtte i bokkafeen fikk også høre om hvordan poltilederen har brukt sine egne erfaringer fra 25 år i politiet i fiksjonen.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke har tidligere snakket med Hanne Kristin Rohde om hennes vei ut av politiet: Livet smiler, eks-polititoppen hoppet av i tide.

Fast bokkafé

– Nå tester vi ut bokkafé, og vil legge til rette for allsidige aktiviteter for beboerne og naboer til dette huset, sier prosjektleder Heidi Karsrud Nordal.

Denne første bokkafeen er det hun og bydelen som har dratt i gang sammen med frivillige, men målet er å legge til rette for at frivillige krefter skal få slippe til og arrangere på egenhånd.

Sigrid Kittelsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Tanken er at dette skal bli selvgående arrangementer, sier Nordal.

Hun har blant annet hentet inn Sigrid Kittelsen som frivillig. Kittelsen har vært bokkafearrangør i Bydel Gamle Oslo, først på tidligere Hovin skole, så i Fyrstikkalleen.

– Det startet som et samarbeid mellom Deichmanske bibliotek og bydelen. Vi hadde stor aktivitet hver søndag, med blant annet filosofikafé, filmkafé, verksteder for barn før jul og påske, quiz og skriveverksteder, med blant andre Espen Haavardsholm og Linn Ullmann som lærere, sier Kittelsen.

Fornøyd publikum

Lili Carlson. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bokkafeen så ut til å falle i smak blant dem som hadde funnet veien inn i Pastor Fangens vei i solskinnet søndag ettermiddag.

– Det var veldig fascinerende. Jeg har sans for Rohde. Hun formidler følelser og fag godt, og på en måte slik at vi kan forstå det, sier Lili Carslon fra Korsvoll.

Hun er selv med i tenketanken som er opprettet for å komme med ideer til hvordan seniortilbudet i bydelen kan bli bedre.

– Dette er et fint tiltak jeg gjerne besøker igjen. Men det skulle gjerne vært enklere å komme seg hit med kollektivtransport. For folk med rullator er det ikke så greit. Vi trenger en matebus i bydelen, sier Carlson.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...