Nordre Aker Budstikke

Tapte bingoinntekter rammer orkestrene

Konsentrerte juniorcellister i Kjelsås Skoles Strykeorkester på øvingsseminar i januar. Akkurat nå får elevene undervisning hjemme Foto: Kjelsås Skoles Strykeorkester

— Bingomidlene gjør at vi kan senke prisen på spilleundervisningen med 2000 kroner for hvert barn hvert år. Vi tror dette er en måte å motvirke sosial ulikhet på, sier kasserer Kari Schjølberg-Henriksen i Kjelsås skoles strykeorkester.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2020 kl 13:41

KJELSÅS: Mange orkestre får inntekter fra bingospill. Men når bingohallene er stengt på grunn av koronatiltak, blir inntektene borte. De fleste orkestrene faller utenfor Kulturdepartementets kompensasjonsordning for idretten og frivilligheten, skriver De Unges Musikkforbund i epn pressemelding.

— Uten bingoinntekter vil vel det bety at vi legger ned, antar jeg, sier Anders Eggum, kasserer i Marienlyst og Ullevål Småstrykere.

Det står videre at småstrykerne er ett av omtrent 180 orkestre i De Unges Orkesterforbund, med 20 medlemmer fra 1. klasse og oppover. Orkesteret har et budsjett på rundt 258 000 kroner. Omtrent halvparten av inntektene kommer fra bingo. Orkesteret har en avtale med O. Kristofersen Bingodrift, som driver 36 bingohaller rundt om i landet. Nå er hallene stengt på grunn av smittevernstiltak.

— Foreldrene betaler i overkant av 9000 kroner i året i kontingent. Vi skrudde det litt opp i for, fordi instruktørene våre ikke hadde fått noen økning i honoraret siden 2013. Vi prøver ikke å gå med overskudd, vi vil bare betale instruktørene og de utgiftene vi har til lokaler. Styret jobber hundre prosent frivillig, videre ifølge Eggum.

Fiolinistene i Kjelsås Skoles Strykeorkester har øvd til jubileumskonserten i et år. Dette bildet ble tatt før koronaepidemien. Foto: Kjelsås Skoles Strykeorkester


Det fortelles at før koronakrisa slo inn hadde småstrykerne nettopp kjøpt inn nye instrumenter med støtte fra Sparebankforeningen DNB. Dette gjorde de for at det skulle bli enklere å komme innom og prøve seg, og senke terskelen for at de som ikke har så god økonomi kan være med.

— Selv om vi bor på Ullevål og Marienlyst er det ikke alle her som har god råd. Vi vil gjerne ha med alle, men det kan vi egentlig bare glemme når det går sånn. Det blir ikke bare et musikalsk tilbud som forsvinner, det går også ut over inkluderingsdugnaden, sier Eggum.

Kjelsås skoles strykeorkester

Videre står det i pressemeldingen at Kjelsås skoles strykeorkester mottar 70.000 årlig i bingomidler, og at midlene brukes i sin helhet til instruktører og dirigenter.

— Bingomidlene gjør at vi kan senke prisen på spilleundervisningen med 2000 kroner for hvert barn hvert år. Vi tror dette er en måte å motvirke sosial ulikhet på, og håper å unngå at familiens økonomi hindrer barn i å spille et instrument, forteller orkesterets kasserer Kari Schjølberg-Henriksen.

Det opplyses at bingomidlene utgjør omtrent 15 prosent av orkesterets inntekter.


— Nå må styret jobbe hardt med løsninger for å unngå at undervisningen blir dyrere for barna, sier Henriksen.

Faller utenfor

Det står videre i pressemeldingen at av 6700 medlemslagene til organisasjonene i Norsk musikkråd, der orkestrene er med, faller fire av fem utenfor statens kompensasjonsordning - her kan du lese mer.

Kjelsås skoles strykeorkester fyller 70 år i 2020 og er Oslos eldste skole-strykeorkester. Orkesteret hadde planlagt en stor bursdagsfeiring og konsert i juni sammen med Grefsen Skoles Strykeorkester som fyller 60 år, Disen Strings og Engebråten Ungdomsstrykere.

— Feiringen må jo utsettes, men i mellomtiden øver vi så godt vi kan med digitale løsninger. Når det er trygt å arrangere jubileumskonsert er vi klare, sier Schjølberg-Henriksen.

De Unges Orkesterforbund

De Unges Orkesterforbund (UNOF) er en landsomfattende organisasjon for barne- og ungdomsorkestre i Norge - UNOF. UNOF har 5.500 medlemmer i alderen 2 - 26 år, som spiller i 180 lokale orkestre. Medlemsorkestrene er alt fra kvartetter til symfoniorkestre i full størrelse.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...