ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Ny klimautstilling:

– Teknologien er en del av problemet, og den er løsningen

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (t.h.) ble tatt i mot av museumsdirektør Frode Meinich. Foto: Christian Fredrik Borg

Klima- og miljøminister Sveing Rotevatn (V) åpnet den nye klimautstillingen Klima2+ på Teknisk Museum på Kjelsås. Kanskje er det en av dem som besøker denne utstillingen som vil løse noen av klimautfordringene, undret han.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2020 kl 15:27

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

KJELSÅS: – Hvorfor en klimautstilling på Teknisk museum? spurte museumsdirektør Frode Meinich under utstillingsåpningen av Klima2+ onsdag 24. juni.

– Det er fordi det langt på vei er teknologiske nyvinninger gjennom de siste 100 årene som har forårsaket klimautfordringene vi har i dag. Men også fordi løsningene på dem ligger i teknologien, svarte han.

Museumsdirektør Frode Meinich. Foto: Christian Fredrik Borg

Utstillingen har hentet frem tre ting fra museets samlinger, som inspirasjon for å diskutere ulike temaer; en industrivev, en superdatamaskin og malariamygg. Med temaene klesindustri, værmelding, og global helse inviteres publikum med inn i diskusjoner rundt klimakrisen. Tingene står ikke alene, de er omgitt av bilder, tekster og annet som setter dem inn i en større sammenheng, med flere lag av fortellinger om klimakrisen.

Museumsdirektør Frode Meinich på Teknisk museum med to av gjenstandene som danner rammen rundt utstillingen; en industrivev og en superdatamaskin – og malariamygg. Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

Klimaministeren

Det var klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) som foretok den offisielle åpningen. Han fulgte museumsdirektørens resonnement med linken klima og teknologi.

– Jeg mener vi har menneskeskapte klimaendringer, men også menneskeskapte klimaløsninger.

Rotevatn ga uttrykk for et positivt syn på utfordringen, i det at vi som mennesker kan løse klimakrisen, dersom vi prioriterer det.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

– Jeg er klima- og miljøminister, og Norge gjør det vi kan for å løse klimakrisen. Den unge generasjonen vil kjenne klimaendringene mer på kroppen enn de som har levd lenge. Jeg heier på engasjementet, og det er godt å vite at jeg har de unge i ryggen når jeg diskuterer med kollegaene mine i regjeringen.

Utslippene i Norge gikk ned 3,4 prosent i fjor. I 2019 var utslippene på 50,3 millioner tonn, noe som er de laveste utslippene i landet siden 1993, ifølge tall fra SSB.

– Utslippene i Norge har nå gått ned fire år på rad. Dette er svært oppmuntrende tall og viser at regjeringens klimapolitikk virker. Vi har satt oss ambisiøse mål, og dem skal vi arbeide hardt for å nå, sa Rotevatn (V), ifølge NTB i forrige uke.

– Vi ser at klimapolitikken virker. I transportnæringen synker utslippene fordi folk kjøper biler som går på strøm i stedet for bensin og diesel, de sykler, går og velger kollektivtransport til jobb. I løpet av året legger regjeringa fram sin klimaplan som skal vise hvordan vi skal oppnå klimamålene vi har satt oss for 2030, sa han.

Under sin åpningstale på Teknisk museum sa statsråden at Norge skal redusere utslippene av klimagasser opp mot 55 prosent frem mot 2030.

ANNONSE

Klima2+

Utstillingen klima2+ skal være et sted for å forstå, diskutere og gjøre ting sammen, ifølge Teknisk museum. Utstillingen inviterer også til handling gjennom kunst, praktiske verksteder og aktivisme.

«Hvor lenge varer en genser? Hvor varm er en sommer? Hvor farlig er en mygg?» spør museet, og følger opp med at «Alt henger sammen med klima. Se nøye etter, så vil du oppdage det.»

I engasjementet for klimaet finnes mange folk og mange tanker og oppfatninger – det finnes entusiasme, solidaritet og drømmer, men også sinne, frykt og stor sorg.

Aurora Kobernus. Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

Under åpningen deltok både Dina Lau-Henriksen, nestleder i Barnas Klimapanel, og Aurora Kobernus, leder for Naturvernstudentene på UiO, en av koordinatorene for Skolestreik for klimaet i Norge. Deres klare budskap til de voksne var å handle nå, for å redusere effekten av klimaendringene, som deres generasjon vil rammes av.

– Teknologisk utvikling er en forutsetning for å stoppe klimaendringene, sa Lau-Henriksen.

Dina Lau-Henriksen. Foto: Christian Fredrik Borg

Rotevatn sa det var veldig riktig at utstillingen står nettopp på Teknisk museum.

– Det er en inspirerende plass, hvor vi kan se hvordan generasjonene før oss har løst utfordringer de hadde. Om det var å skape energi fra fallende vann, utvikle oljeindustrien, og mer som har utviklet Norge. Jeg tror utstillingen kan være med for å finne løsningen på klimakrisen.

En eventyrskog

I utstillingen er det laget en skog: «Som i eventyr står det meste på spill, og helten må gjennom mange prøvelser for å nå målet. I «eventyret om klima» er det du og jeg som må være heltene, og det hver dag. Urskog med biologisk mangfold kalles gjerne for eventyrskog, eller trollskog,» skriver museet om utstillingen.

Se bilder fra utstillingen her:

Et konserveringsverksted har også fått plass i utstillingen, som en grunnleggende påminnelse om å ta vare på ting, bruke dem lenge, reparere dem og kjøpe mindre.

I samarbeidet med kunstnere, som er engasjert i miljø og klima, åpner utstillingen for å utforske hvordan kunstneriske perspektiver og følsomhet kan mobilisere de besøkende på empatiske og uventede måter. Utstillingsprosjektet bringer sammen vitenskapelige perspektiver, innsikt fra kritisk humaniora og kunst.

Det blir også fysiske og digitale arrangementer i utstillingen. Og aktivitetsprogrammet på museet fremover er relatert til klima gjennom hele sommeren. På plakaten står alt fra tekstiltrykking med naturfarger, vitenshow og vannmølleverksted.

Prosjektleder og kurator Nina Bratland. Foto: Christian Fredrik Borg

Realfagspedagog ved Teknisk museum, Shahzia Vira, var konferansier. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE