Nordre Aker Budstikke

Tilbakeblikk til barneskolen

Christina Dammen (30), med tegningen hun la ned i tidskapselen for 19 år siden. – Jeg tegner på samme måte i dag, forteller hun. Foto: IRJA LINNERUD

For 19 år siden la elever fra Kjelsås, Korsvoll, Furuset, Oslo Montessorri og Volla brev og tegninger i en tidskapsel på Teknisk Museum. I dag fikk de se innholdet. For noen ble det en flau opplevelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2015 kl 22:45

KJELSÅS: 11. juni 1996 ble det satt opp en skulptur utenfor Teknisk Museum på Kjelsås.

Denne skulpturen har form som et solur. Gjemt inni seg har den en 19 år gammel tidskapsel. Inne i kapselen ligger det brev og tegninger fra elever som gikk i 5.-7. klasse på utvalgte skoler.

Disse elevene ble invitert til åpningen av kapselen 4. juni 2015.

Solekko er formet som et solur. Inni den har det ligget en tidskapsel i 19 år. Foto: IRJA LINNERUD

Lik tegnehånd

– Jeg tegner fortsatt helt likt, ler en fornøyd Christina Dammen (30) etter å ha funnet igjen tegningen hun tegnet som elev på Kjelsås skole.


Da hun kom til museet hadde hun ingen anelse om hva hun kom til å finne. Dammen regnet med at hun hadde skrevet et brev om at hun antageligvis kom ti å være gift og ha barn, men det var det altså ikke.

– Når jeg tegner nå har jeg alltid samme oppsett. Sol som skinner i vannet, fjell, strand og parasoll. Det var veldig rørende og morsomt å finne igjen noe slikt.

LES OGSÅ: Har stengt turveien langs Akerselva. Skal asfalteres fra Kjelsås til Nydalen

Husker ingenting

Fanar Al-Manasir (31) husker ikke hva hun skrev i brevet til sitt fremtidige jeg. Likevel er hun spent på å se om hun finner det igjen.

– Jeg finner det nok igjen om jeg husket å skrive navn, ler hun.


To andre som heller ikke helt husker hva de etterlot seg er Guro Gjørven (30) og Ole Olsen (30). De gikk alle på Korsvoll for mange år siden.

– Jeg er ikke sikker, men det er mulig jeg lagde noe av keramikk. Forteller Gjørven.

– Det mest spennende med i dag er vel å se igjen de gamle klassekameratene. Vi har ikke hatt noen sammenkomst ennå så det blir gøy å se igjen de som er her i alle fall.

Tidskapselen ble åpnet 4. juni. Foto: IRJA LINNERUD

Fem like skulpturer

Kate Pond, kunstneren som laget skulpturen Solekko i 1996, var også tilstede under åpningen. Da hun lagde skulpturen var den én av fem som ble plassert rundt om i verden.


I dag står det en i både Canada, New Zealand, USA og Hawaii. Samtlige kapsler skal åpnes i løpet av 2015.

– Det blir spennende å åpne denne kapselen. Jeg har gjort det slik at det ligger noen gjenstander og brev fra de andre landene i denne kapselen. På denne måten kan vi også se hvordan de tenkte i de andre landene for 19 år siden.

Solekko er formet som et solur, noe som vil si at vi kan se hvor mye klokka er, ut i fra hvor skyggen fra uret ligger.

Det som er spesielt med dette kunstverket er at én gang i året viser den ingen skygge. Dette skjer ved sommersolverv 21. juni klokken 13.15.

Jeg har tydeligvis erklært min kjærlighet til ei klassevenninne

Mest flaut, kanskje?

En av dem som fant igjen brevet sitt fra barneskolen var Christoffer Kronstad (31). Da han kom til museet husket han ingenting av det han hadde skrevet i 1996. Det ble derfor en stor overraskelse for han når han endelig fikk lese det.

– Det er vel mest flaut, kanskje. ler Krinstad. – Jeg har tydeligvis erklært min kjærlighet til ei klassevenninne.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...