Nordre Aker Budstikke

Ullevål-bygg har vunnet Oslo bys arkitekturpris

Ordfører Marianne Borgen (t.v.) og byutviklingskomiteens leder Victoria Marie Evensen (t.h.) delte ut prisen til arkitektene, landskapsarkitektene og byggherrene bak Ullevål tårn. Foto: OSLO KOMMUNE/STURLASSON

Ullevål tårn er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2016. Ordfører Marianne Borgen og byutviklingskomiteens leder Victoria Marie Evensen delte ut prisen i Oslo rådhus 13. oktober.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.10.2016 kl 13:36

OSLO RÅDHUS: Det er Code: Arkitektur og landskapsarkitekt Dronninga Landskap som har tegnet Ullevål tårn.

Stolt Utvikling AS og Solon Eiendom AS har vært byggherre for prosjektet, som ligger mellom Ullevål Hageby og Ullevål sykehus, og har adresse Nedre Ullevål 5.

Ullevål tårn er åtte etasjer høyt, og ble ferdigstilt med 32 leiligheter sommeren 2015.

Landskapsarkitektene og arkitektene mottok prisen sammen med byggherrene i rådhuset torsdag formiddag. Prisen består av 50.000 kroner, i tillegg til en plakett og diplomer til vinnerne.

LES OGSÅ: Ullevål tårn en av tre finalister til Oslo bys arkitekturpris

Juryens begrunnelse

Ullevål tårn i Nedre Ullevål 5. Foto: Oh Shots Lighthouse Works

I sin begrunnelse skriver juryen:

«Leilighetene i Ullevål tårn har særdeles god bokvalitet, samtidig som konseptet er arealeffektivt, kompakt og bærekraftig. De utkragede balkongene gir tårnets grunnform et variert og attraktivt uttrykk med svært positive kvaliteter både for omgivelser og beboere. Ullevål tårn er et bygg uten «forside» og «bakside», der ulik leilighetsplassering innad i byggeriet dyrkes frem som noe positivt.

Dagslysforhold og utsyn er uvanlig godt ivaretatt gjennom store horisontale vindusbånd og lav rekkverkshøyde på balkongene. På bakkeplan har arkitekt og byggherre lyktes med å åpne opp tomten mot omgivelsene, slik at uteanlegget fremstår som en integrert del av rommet mellom husene i området. Ullevål tårn utfordrer etablerte oppfatninger om kvalitet i det kommersielle byggeriet og er et viktig innspill i debatten om bokvalitet. Boligtårnet er et fremragende eksempel på nyskapende og svært vellykket boligbyggeri i hovedstaden».

Hedrende omtale

Utover prisvinner fikk to andre byggeprosjekter i Oslo hedrende omtale.

Ammerudgymmen ved arkitektene Lala Tøyen og Eriksen Skajaa Arkitekter og byggherre bydel Grorud mottok hedrende omtale:

Hederlig omtale til Ammerudgymmen, en av tre finalister. Foto: OSLO KOMMUNE/STURLASSON

«Prosjektet er et viktig tilskudd til bydelen og gir Ammerud en styrket steds- og byidentitet.»


Også Bygdøy allé 4 ved Hille Strandskogen Arkitekter AS sammen med byggherre Møller Eiendom Holding AS mottok hedrende omtale:

Hederlig omtale til Bygdøy allé 4, en av re finalister. Foto: OSLO KOMMUNE/STURLASSON

«Arkitekt og byggherre har på en svært tilfredsstillende måte vist at et eldre historisk bygg kan transformeres til å møte moderne standard og krav. Bygningen er et meget interessant forbildeprosjekt for tilsvarende rehabiliteringer.»

Oslo bys arkitekturpris

Med arkitekturprisen vil Oslo kommune hedre ny og god arkitektur, som er et tilskudd til byen. Prisen kan vinnes av bygg eller landskapsarkitektur som er nyskapende og fremragende, og som har høy kvalitet på konsept og gjennomføring.

Les mer om alle årets 25 finalister her!


Fjorårets vinner ligger i Nordre Akers nabobydel. Les om den her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...