Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ultimate Ullevål gård

Vi hører om den alt i middelalderen. Men skikkelig dreis på sakene ble det først da John Collett overtok.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL HAGEBY: Ullevål gård har hatt flere eiere gjennom tidene. På 1500-tallet hørte den til bispestolen, som var god til å skaffe seg verdifulle eiendommer. Fra 1662 vet vi at Nils Lauritssøn eide stedet. Siden ble gården delt opp i flere bruk, Store Ullevål gård ble den viktigste, som du kan gjette av navnet.

Tina + John = sant

Fra 1789 tilhørte gården Bernt Anker. Hans vakre pleiedatter het Marthine Elieson. Hans skjønne viv Mathea var født Collett. Og unge John Collett hadde et hjerte som tikket minst åtte ganger så fort når han så Marthine. Når hun smilte, spant solen gull overalt, og fuglene jublet i alle trær. John strakte hals etter henne, og glemte helt hva han nettopp hadde snakket om. Til slutt fridde han. Og fikk ja. Han hadde spurt pappa Bernt om hennes hånd først, da. Og Bernt syntes det var ok - John var jo alt en av byens rikeste menn, trelasthandler og godseier som han var.

Dette måtte feires! Bernt stelte i stand en overdådig bryllupsfest med taler og musikk og alskens tilbehør. Hvem vet hvor mye John fikk med seg av alt som skjedde? Han satt jo bare og glodde på sin kjære.

- Nå skal vi spise!

Hun dyttet ham i siden. John fomlet og fant den kunstferdig sammenrullede servietten og foldet den ut. Svigerpappa betraktet ham spent. Et papir datt ut og ned på den hånddekorerte tallerkenen.

- Å Marthine, sa John. - Skal vi skåle litt? Skål for deg, min elsk...

- Se på servietten din, hintet Bernt.

- Ja, den er så fin. Damaskisert... Hø?

Han fikk øye på papiret. Et høytidelig dokument? Han tok det opp og begynte å lese: "Bernt Anker overdrager herved Store Ullevold Gaard med alt som hører dertil, til... sin Svigersøn, John Collett!"

For en makeløst flott gave! John glemte 1700-tallets takt og tone. Han spratt opp og klemte både Marthine og Bernt og...

- Hehe, sa Bernt fornøyd. - Det gjettet du ikke, unge Mand! Og nå kunne de skåle.

Sprudlende festløve

Glassene hevet, humøret på topp: Skål, venner! Det klirret ivrig.

John satte straks i gang. Han skapte en utrolig vakker hage og et vidunderlig parkanlegg! Det sto små skulpturer rundt omkring, og i fontenene rislet det ikke vann - men deilig vin! Han elsket fester, og holdt mange av dem. Et skikkelig jappested - med europeiske kongelige og norske jetset-folk blant gjestene. Underholdning manglet ikke.

John er fremdeles kjent for å ha hatt spillende musikanter i trærne! Noen befant seg på bakken også, og noen deklamerte dikt. Her var det hyggelig. Folk kom seg nesten ikke hjem. Godt han hadde god plass til overnattingsgjester.

Ekspert på bæsj

John gjorde gården til et mønsterbruk, og eksperimenterte med gjødsel- og komposteringsmåter han hadde lært om på reiser i Europa. Spennende planter grodde opp under hans kyndige oppsyn, i Orangeriet dyrket han til og med appelsiner! Det bugnet av frukt folk aldri hadde sett før.

Han elsket å vise folk rundt. Mange utenlandske gjester skrev i sine reiseskildringer om alt de hadde sett og opplevd hos John Collett. Edvard Daniel Clarke skrev i 1799 at det var epler, ananas og fersken i drivhusene!

Det var et stort område. Ullevål sykehus ligger egentlig på tomten til John. I 1866 ble stedet ombygget, i 1916 fikk huset dagens utseende, da Waisenhuset overtok gården.

I dag holder Vestre Aker skole til her; en spesialskole med internat, for ungdomstrinnet.

Hvis noen prikker deg på skulderen, og du snur deg og ikke ser noen, er det helt sikkert John. Hører du godt etter, får du sikkert med deg spørsmålet "Skal det være en ekte norsk Appelsin?" Han var mektig kry av det han fikk til i drivhusene sine.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...