Nordre Aker Budstikke

Utveksling i blodet

Bak f.v.: Ingrid, Meret og Karianne. Foran f.v.: Steinar, Bjørn, Marit og Timo. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Familien Kummeneje Grinde åpnet hjemmet sitt for sveitsiske Meret (16) i fjor. – Å ta inn en fremmed ungdom er skummelt, men absolutt verdt det, mener de.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOLEMSKOGEN/GREFSEN:

— Det er jeg som er utvekslingseleven!

16-år gamle Meret kommer smilende ut av det hvite huset sammen med 'søstrene' Karianne og Ingrid. Den sveitsiske jenta snakker forbausende godt norsk. Kun en ørliten aksent avslører at hun ikke har tilbrakt hele livet her oppe med utsikt over marka og Maridalsvannet.

— Det har hun lært seg på under et år. Er det ikke imponerende!? sier Ingrid.


Vanligvis bor Meret utenfor Zürich i Sveits. Det siste året har hun gjort nordmann av seg gjennom utvekslingsorganisasjonen Youth for Understanding (YFU), som elev på Grefsen videregående og medlem av familien Kummeneje Grinde.

Alltid noe som skjer

Der det er husrom er det hjerterom, er det noe som heter. Hos familien Kummeneje Grinde har de begge deler. Ikke at de ikke er mange nok fra før. Innenfor husets fire vegger bor mamma Marit og pappa Bjørn, barna deres Karianne (20) og Steinar (19), Steinars kjæreste Ingrid (19), og hunden Timo og katten Julian.

— Vi kjøpte oss en liten bil i fjor mens vi fortsatt var fire i huset. Det var ikke så gjennomtenkt, sier Bjørn tørt og rister på hodet med et smil.

— Med seks stykker under samme tak er det alltid noe som skjer, alltid latter og alltid noen til å lufte hunden, sier vertsmor Marit. Etter en rask avgjørelse i fjor sommer, fikk hun nemlig nok en 'datter' i huset sist høst.

— Jeg har lenge tenkt på å ta inn en utvekslingselev, sier hun.


— Og etter at Steinar var i USA for to år siden har YFU vært på oss og spurt om vi ikke kunne ta imot en elev. Og nå passet det jo bra, før barna flytter ut av huset.

LES OGSÅ: Slipp verden inn

Erfarne "utvekslere"

Ingen i familien var helt fremmede for tanken. Men de innrømmer at det var skummelt å ta i mot en fremmed tenåring.

LES OGSÅ: Storfornøyd med utvekslingsstudenter

— Det var kanskje likevel mest skummelt for deg? spør Ingrid, og Meret ler.


Ingen av dem hadde noen anelse om hvordan året ville bli da hun flyttet inn. Men det gikk over all forventning.

Så har også familien på Solemskogen god erfaring med å bli kjent med andre mennesker og kulturer. Pappa Bjørn var utvekslingselev til Michigan, USA, i YFUs ungdom i 1969. Mamma Marit var også et år i USA i studietiden, i San Diego og hos fjerne slektninger på bondegård i Iowa.

Så da var det ikke unaturlig at sønnen Steinar også vendte nesen utenlands, til Indiana i 2007. Også kjæresten Ingrid var i USA det samme året. Datteren i huset, Karianne, var på Zanzibar under folkehøgskoleoppholdet.

Dere har reising og utveksling i blodet, i hele familien?

— Ja, vi har kanskje det. Vi er nok alle ganske nysgjerrige på andre mennesker og å oppleve nye steder. Jeg kunne aldri tenke meg å reise på utenlandsferie til samme sted år etter år, sier Marit.


— Jeg følte at jeg fikk bedre kulturforståelse, også i forhold til egen kultur her hjemme, og blitt mer klar over ting man i hverdagen tar for gitt, sier Steinar.

Bjørn mener hans utenlandsopphold på 60-tallet var mest en personlig utvikling.

— Det viser at man kan klare seg uten familien en stund, og du blir tvunget til selvstendighet, sier han.

LES OGSÅ: Nordmenn vegrer seg

Uhøflige nordmenn

Nå står Meret klar til å forlate familien på Solemskogen.

— Før jeg kom trodde jeg at et år ville bli veldig lenge. Nå vet jeg at et år egentlig er ganske kort tid, og jeg skulle ønske at det var et år igjen.

Hun vil ta med seg noen gode vaner fra norgesoppholdet.

— Her har vi spilt kort nesten hver eneste kveld. Det har vært veldig koselig, og det kan hende jeg innfører det hjemme også, sier hun.

Men også uvaner er hun redd vil følge med tilbake til Sveits.

— Nordmenn er mer uhøflige enn sveitsere. Her er det ingen høflighetsform, og man kan til og med tiltale lærere med fornavn. Jeg kommer til å bli sett på som frekk i Sveits, smiler Meret, som ikke utelukker en norgesretur når hun senere skal studere.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...