Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vanskelig i Problemveien

Her krysser tusener av studenter Problemveien på vei fra t-banen og til universitetet hver dag. Men skiltet, det er borte. Kanskje henger det i noens peisestue?

Med et navn som skremmer både studenter og rektorkandidater er Problemveien nær ved å bli en verkebyll på Blindern. Midt i det negative kan Trafikketaten likevel skilte med en løsning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2007 kl 09:45

Blindern: Fra Blinderveien, langs universitetsområdets vestside, til Gaustadalleen, går Problemveien. Veien med det ikke akkurat optimistiske navnet snor seg forbi både Blindern Studenthjem, Meteorologisk Institutt og Forskningsparken T-banestasjon. Daglig krysses den av tusenvis av studenter på vei til forelesning eller eksamen.

Løsningsorientert

- Er det meldt om ansatte eller studenter som har mistet motet etter å ha krysset Problemveien på vei til dyst på universitet?

- Nei, det har jeg ikke hørt om. Det ville vel heller ikke ha blitt innrapportert dersom det hadde skjedd, humrer Fanny Duckert, leder av Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. I 2005 stilte hun som rektorkanditat, og i valgkampen samlet hun og medkandidat Nils Christophersen sine mest ivrige tilhengere og døpte om veien. Den høyst uoffisielle aksjonen ga strekningen navnet "Løsningsveien", om enn bare midlertidig.

- Det var ikke stort mer enn et PR-jippo, innrømmer Duckert. - Men vi ville fokusere på at vi var et løsnings- og handlingsorientert rektorteam. Da passet Problemveien dårlig inn, sier instituttlederen om symbolhandlingen.

Problematisk historie

Universitetetsanlegget på Blindern ble i hovedsak oppført på 1960-tallet. Allerede i 1920 kjøpte universitetet tomt på Blindern, og i 1937 flyttet Meteorolisk Institutt til sine nåværende lokaler.

- Det som i dag er Problemveien ble trolig først brukt som anleggsvei til universitetsområdet, forteller Bjørn Vidar Johansen ved Museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV). På bilder fra 30-tallet kan man se et veistykke fra Blindernveien til studenthjemmet.

- Når veien ble forlenget forbi Nils Henrik Abels vei og til Gaustadalleen, det vet jeg ikke. Det ser ut som om veiens opphav kan være et problem å finne ut av. Og sånn sett er kanskje ikke navnet så dumt likevel? sier Johansen, med hentydning til Duckerts aksjon. Problemveien var nemlig navnløs helt fram til 1985, da kallenavnet som hadde blitt brukt om den i lengre tid ble offisielt.

Flere problemer

- Det er litt deprimerende å vite at Problemveien ligger rett utenfor vinduet når man sitter og leser til eksamen, sier venninnene Maren Hyvang Blaalid (20) og Marte Rognstad (20). De to innrømmer at de for tiden har problemer med henholdsvis ex.fac- og ex.phil-oppgaver, men er usikre på om det er Problemveien som er skyld i det.

- Jeg er i alle fall ikke for en navneendring. Man skal ha noe å strebe etter, det er jo det univeritetet handler om, sier Rognstad, som studerer europeiske og amerikanske studier. Medievitenskapstudenten Blaalid nikker bekreftende. - Hvis man ikke har problemer å jobbe med mister man motivasjonen og blir litt mer "laid back".

Tilbake på psykologisk Institutt har Duckert mer på hjertet. - Det umiddelbare problemet er at skiltet i Problemveiens vestende er borte, så nå kan jo ikke folk vite hvor veien går, sier hun, men er skeptisk til å finne fram det gamle "Løsningsveien"-skiltet . - Det vil nok bare skape ytterligere problemer siden det ikke er registrert noe sted.

- Det er noen skilt i byen som er populære å stjele. Problemveien er jo et spesielt navn, så vi skal ikke se bort fra at det henger i noens peisestue, sier Grethe Østhus Bergli i Trafikketaten, og legger til: - Jeg skal sende en kontrollingeniør for å se på saken og legge inn en bestilling på et nytt skilt nå. Da vil det være på plass i løpet av fjorten dagers tid.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...