Nordre Aker Budstikke

Vet du hva en vektrofol er?

Ikke? Da har du kanskje ikke snakket med en Kjelsås-elev i det siste. Sammen med fysiker, programleder og forfatter Andreas Wahl satte elevene navn på en dings du muligens ikke bruker så ofte. Med mindre du er popstjerne, eller Andreas Wahl, da.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2015 kl 12:58

KJELSÅS: – Jeg håper ikke det kommer så mange spørsmål om zoologi og biologi. Det er ikke alt jeg er like god på, og da må jeg jo bare være ærlig og si det.

Fredag besøkte, Andreas Wahl, fysikeren som er kjent blant annet som skribent i Aftenposten Junior, onkel i Barne-TV, morsom vitenskapsmann i «Lyngbø og Hærlands Big Bang» og programleder for «Folkeopplysningen» på NRK, Kjelsås skole for å svare på spørsmål direkte fra elevene.

Få siste nytt rett i fnyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Har skrevet bok om sånt som barn lurer på

Wahl har nettopp gitt ut boka «Hvorfor smelter ost og ikke skinke?», der konseptet er det samme. Barn har stilt slike spørsmål barn lurer på, og Wahl har svart, grundig og seriøst.

Men der han i bokprosjektet har hatt tid til å konferere folk han kjenner innen andre fagmiljøer, sto han uten oppbacking foran et utvalg av Kjelsås skoles elever i forrige uke.


Elevene derimot, de var godt forberedt.

LES OGSÅ: Er du ung, hjemme i sommer og trenger en ferieplan? Se her!

Tørste fisker og gråtende dyr

– Vi vil spørre om hvordan fisker drikker, og hvorfor ikke dyr gråter, sier Aurora og Marie i 5. klasse.

Amalie lurer på hvorfor det finnes virus, og hva det egentlig er.

– Jeg digger spørsmål! Jeg tror at alle som lærer noe nytt hver dag blir litt smartere, sier Andreas Wahl inn i mikrofonen, foran en haug med hender strukket opp i lufta. Det er sånn man gjør det når man lurer på noe på skolen.


Wahl har kost seg med å svare på barns spørsmål i boka, så derfor spør vi hvilket spørsmål han likte aller best.

– Oi, det tror jeg kanskje er tittelen på boka. «Hvorfor smelter ost, men ikke skinke». Når jeg stiller voksne det spørsmålet sier de «ja, haha» og syns det er et barnslig spørsmål. Men så ser jeg at de flakker med blikket og tenker «vet jeg egentlig det?» sier Wahl.

LES OGSÅ: Disse underviser barna dine i sommer

Fant opp nytt ord

– Hvorfor heter ting det de heter? spør en av elevene.

– Fordi vi har bestemt det, kontrer Wahl.


– Når mange nok begynner å bruke et ord, og det sprer seg, blir det til slutt noe alle bruker. Skal vi finne opp en ny ting nå?

Wahl ser seg rundt, før han sier «ja! Nå vet jeg det»

Det er en knapp på mikrofonen, som løsner ledningen. Wahl løsner og det knepper i høyttaleren. Denne knappen har neppe noe navn.

«Vektrofol» ropes det fra forsamlingen.

– Vektrofol. Dette er en vektrofol. Hvis dere går hjem og sier det til mammaen og pappaen deres og søsknene og bikkja og alle dere kjenner så kanskje vi klarer å spre det. Det er sånn ting får navnene sine.


Se video øverst på siden av hvordan det nye ordet ble til!

LES OGSÅ: Vinteridretter og sommeridretter? Det var før det…

Hender i været. Elevene på Kjelsås skole vet hvordan man stiller spørsmål. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Spørsmål og svar

Her er noen flere av spørsmålene Andreas Wahl fikk av Kjelsås-elevene, og hva han svarte:

Hvorfor har vi sukker og hvorfor har vi strøm?
– Begge deler er energi. Skal du løpe en maraton gir sukker kroppen energi, og skal du få en robot til å bevege seg, så trenger den energi i form av strøm.

Hvorfor er vi mennesker og ikke dyr?
– Fordi vi har bestemt oss for det. Vi har valgt å kalle oss for mennesker.

Hvorfor har vi ikke hale?
– Mennesker har et halebein nederst på ryggraden. Det er en rest fra da vi hadde hale. Men ettersom vi ikke trengte halen lenger, har den, i løpet av mange tusen år, «falt av».

Hva smaker vann?
– Vi tenker at vann ikke smaker noen ting, at vann er null-smaken. Men alt smaker jo noe, vi kjenner for eksempel forskjell på om vi har vann eller noe annet – eller ingenting – i munnen.

Hva er tid?
– Haha! Det er et vanskelig spørsmål! Tid er det som får ting til å gå fremover. Vi kan ikke gå tilbake i tid. Sara, som har brukket armen, skulle nok ønske hun kunne gå tilbake i tid og droppe det fallet. Men det går ikke.

Sara fikk signert gipsen sin av Andreas Wahl. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvorfor har nesten alle gutter kort hår og nesten alle jenter langt hår?
– Det er ikke alltid sånn. Jeg hadde ganske langt hår da jeg var i Barne-TV. Men vi har lært at det er forskjell på jenter og gutter. Jeg syns ikke det trenger å være sånn. Det er kult med gutter med langt hår og jenter med kort hår. Men vi har vokst opp med bøker som viser det motsatte.

Hvorfor har vi forskjellig hårfarge?
– Vi har forskjellig fargestoff i håret vårt. Det kommer av ulike genere vi har arvet fra mammaene og pappaene våre. Det er noe som heter pigment som styrer fargen i huden og håret vårt. Når vi er i sola er det pigmentene som gjør at huden blir mørkere og håret blir lysere.

Hvorfor hører vi med ørene?
– Det er kjekt, for ørene er ganske fine. Når jeg snakker så rister det i halsen min og kommer lyd ut til dere. Det er lydbølger som kommer inn i ørene deres og kiler små dingser inni ørene. Trommehinnene har små deler som rister, og så kan dere høre.

Hvorfor kan luft presses sammen, men ikke vann?
– Det er nesten sant. Du tenker kanskje på at hvis du setter lokk på en tom plastflaske så kan du presse den litt sammen, men hvis du fyller den med vann går ikke det. Det er fordi det er et tomrom mellom molekylene i luft, mens i vann så sitter de tettere sammen. Så i lufta er det mer plass til å presse molekylene sammen.

Hvorfor er epler runde og ikke firkanta?
– Jeg tror det kan være fordi: Runde ting ruller avgårde. Hvis ikke epletreet klarer å spre førene sine, blir det ikke noen flere epletrær. Når eplene er runde kan de rulle slik at frøene spres. Jeg tror det kan være for å gro nye trær.

Hvorfor er trærne grønne?
– Det er på grunn av noe som heter klorofyll. Trær trenger vann, sol og CO2 for å vokse. Det bygger de om til sukker, og den prosessen kalles fotosyntesen.

Hvorfor gråter ikke dyr med tårer?
– Dyr kan bli lei seg, det har vi funnet ut, blant annet hos elefanter og hunder. Men vi kan ikke se at de gråter tårer når de er lei seg. Vi har også tårer hele tiden, men mennesker viser følelser med mer tårer når vi er lei oss. Det gjør ikke dyrene.

Hvorfor er spindelvev runde?
– Istedenfor at edderkoppen går fram og tilbake for å lage firkanter, er det lettere å gå i ring. Det tror jeg i alle fall.

Hvorfor gråter vi?
– Vi kan gråte av flere grunner, ofte fordi vi får vondt, når vi slår oss. Men har dere sett at voksne av og til gråter fordi de er glade? Det er litt rart. Noen gråter når de ser film. Gråt kan settes i gang av følelser. Det kan ha vært en fordel før menneskene kunne snakke.

Hvorfor har vi vann?
– Vann er H2O, som består av to hydrogenatomer og ett oksygenatom. De har vi masse av i universet, og når det smelter sammen blir det vann. Uten vann kunne vi ikke ha bodd på planeten.

Hvorfor er noen A- og noen B-mennesker?
– A-mennesker står opp tidlig, og mens de som aldri greier å stå opp tidlig er B-mennesker. Det styres av gener. Jeg tror alle her kommer til å bli B-mennesker når dere begynner på ungdomsskolen. Da vil dere sove lenge alle sammen fordi dere skal vokse.

Hvorfor er skyene hvite og ikke rosa?
– Det er riktig, men jeg har også sett rosa skyer av og til. Da er det sola som farger skyene. Lyset inneholder alle farger. Du kan teste det ut hvis du tar plastfolie og bretter det mange ganger. Da blir den mindre og mindre gjennomsiktig. Til slutt blir den hvit. Det er fordi lyset knekkes mange ganger og sendes mange veier. Det skjer også i skyene og da ser til slutt lyset hvitt ut.

Hvorfor spytter vi?
– Jeg vet ikke. Kanskje fordi vi har fått noe vondt i munnen? Jeg tror noen spytter fordi de tror de er kule. Og noen spytter for moroskyld.

Hva er månen laget av?
– Ost! Neida, det er ikke riktig. Den er laget av støv og stein, det er det korte svaret.

Hva er rekorden din i (morellstein)spytting?
– 12,5 meter.

(Andreas Wahl ble norgesmester i morellsteinspytting i 2011 og 2012. Norgesrekorden er det imidlertid Sverre Kleivkås som innehar, med14,24 meter )

(Svarene er notert og gjengitt etter beste evne av Nordre Aker Budstikkes journalist).

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...