Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Starter dansekurs på Tåsen:

Vokste opp i fattigdom, så fulgte han dansedrømmmen

Herbie Skarbie Kawuma er klar med dansekurs på Tåsen fra 23. februar. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han er kåret til Årets forbilde, kalt «en vaksine mot mobbing», turnerer med Rikskonsertene og driver barnehjem i Uganda. Nå tilbyr Herbie Skarbie Kawuma dansekurs på Tåsen, gratis for barn i vanskeligstilte familier.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2015 kl 21:07

TÅSEN: Det var hans egen skygge som lærte ham å danse som 10-11-åring, om kveldene hjemme i Uganda, forteller Herbie Skarbie Kawuma. I en alder av 14 år hadde han mistet begge foreldrene, og måtte selv forsørge de yngre søsknene sine i et hus uten strøm og lys.

– Vennene mine kalte huset for «the cave» (hulen), sier Herbie.

Tar ingenting for gitt

– Når jeg ser at det ligger en krone på bakken, og ikke gidder eller bryr meg om å plukke den opp, fordi jeg ikke trenger den, må jeg stoppe opp og se hvor velsignet jeg har vært. Da jeg vokste opp var det den som kunne sikre meg mat den dagen. Jeg tar på ingen måte for gitt at jeg har kommet dit jeg er i dag, sier han.

Herbie hadde et dansetalent. Inspirert av blant andre Michael Jackson, Usher og jamaikanske rytmer, danset han seg opp fra fattigdommen. Som 18-åring hadde han en karriere som artist og koreograf i hjemlandet. Livet gled plutselig veldig lett.

– Jeg kom til det punktet hvor jeg ble mer opptatt av hva jeg kunne kjøpe, enn hvem jeg egentlig var, sier Herbie.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Fikk forsørgeransvar for 10-åring

Men da tiåringen Mathew dukket opp og ville lære å danse av sitt forbilde, Herbie, snudde imidlertid livet hans.

– Han fortalte at han ikke gikk på skole fordi faren ikke hadde råd til det. Jeg møtte faren, som var svært syk, og spurte om jeg kunne betale skolegang for sønnen hans. Det ville han gjerne, og snart sørget jeg for skolegang også for Mathews tre søsken, sier Herbie.

I 2008 fikk Herbie reise til Norge. På det tidspunktet hadde han økonomisk omsorg for ni barn fra fattige familier.

– Pengene jeg tjente i Norge rakk mye lenger i Uganda. Alt jeg tjente sendte jeg til Afrika, hvor jeg kunne forsørge 20 barn.

Light up Life Foundation

Etter hvert ble engasjementet for barns ve og vel til organisasjonen Light up Life Foundation, som i dag driver barnehjem og aktiviserer både foreldreløse barn, og barn fra fattige familier, gjennom dans og idrett i Uganda.

Herbie Skarbie Kawuma har i dag hendene fulle. Han reiser Norge rundt med Rikskonsertene og holder workshops for barn og unge, han underviser på Asker kulturskole og har jobbet med MGPjr.

LES OGSÅ: «En av Norges beste klubber på juniorsiden»

Gratis dansekurs for barn på Tåsen

23. februar starter han dansekurs på nystartede Medisinsk Yoga Øst på Tåsen, for barn i alderen seks til tolv år. Kurset vil gå hver tirsdag ettermiddag over åtte uker.

Kursene er åpne for alle, men inspirert av engasjementet i Afrika er de gratis for barn som lever i familier med dårlig økonomi.

– Det er viktig at barn ikke definerer seg selv ut fra hva de har eller ikke har råd til, men ut fra hva de står for og hva de kan oppnå, sier Herbie.

Han mener et barns bakgrunn og oppvekst ikke skal legge begrensninger på hvilke mål de kan sette seg.

– For meg ble dansen en besettelse, som endret mitt liv. Skulle jeg ha definert meg selv etter mine egne foreldre, som levde i fattigdom, hadde jeg ikke kommet meg noen vei. ¬

Og siden mange fritidsaktiviteter koster mye, og derfor kan sette en begrensing for hvem som kan delta, er dansekursene på Tåsen helt gratis for barn som lever under fattigdomsgrensen.

LES OGSÅ: Fagerbergrevyen trakk fulle hus etter anmelder-rabalder

Årets forbilde 2012

– Herbie Skarbie Kawuma klarer å begeistre og smitte de unge med selvtillit. Han blir beskrevet som en vaksine mot mobbing fordi han klarer å se hvem som trenger litt ekstra oppmerksomhet, og inkludere dem i fellesskapet. Det er en glede å gi prisen til Kawuma, sa daværende statsråd Inga Marte Thorkildsen, da Herbie fikk overrakt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets pris «Årets forbilde» i 2012.

– Kursene er like mye som dansekurs, kurs i selvutvikling, i teamarbeid, kreativitet og trening. Som del av en dansegruppe er alle like viktige. Jeg vil gi barna en opplevelse av å bety noe og være del av et fellesskap. Med følelse av mestring kan vi også aktivt motvirke mobbing. Det er viktig at barna får bruke energien sin til noe positivt, avslutter Herbie.

Påmelding til Herbies dansekurs på Medisinsk Yoga Øst, skjer på telefon til Susanne Karby, 90283323.

LES OGSÅ: Snart 50.000 mennesker i Nordre Aker – øker mest på Tåsen

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...