«Kulturen i Gulldalen er gull verdt»

Hanne S. Finstad er mor til et barn som har gått i Gulldalen barnehage tidligere, og snakker varmt om barnehagen. Foto: Forskerfabrikken (Creative Commons) / Sofie L. Smedsrud (NAB)
MENINGER: Alle som har hatt barn i Gulldalen vet at denne barnehagen gi barn verdifulle erfaringer som hjelper dem senere i livet. Bevar Gulldalen!
Publisert: 12.11.2020 kl 19:15
En ny gutt hadde begynt i Gulldalen på avdelingen til datteren min. Han snakket dårlig norsk og virket aggressiv og anspent. Plutselig så jeg ham kaste en leke på et annet barn og ble alvorlig bekymret. Var den gode og trygge stemningen på avdelingen i fare?
Reaksjonen til pedagogen som var i nærheten var uventet. I stedet for å irettesette ham foran de andre, ble han tatt til side på en vennlig måte og vist omsorg og empati. Noen uker senere var gutten som forvandlet. Han smilte bredt når han så meg og beveget seg rundt med selvtillit. Han hadde fått en trygg havn og nye venner.
Da jeg plutselig ble kontaktet av aksjonen som vil redde Gulldalen barnehage, dukket denne episoden opp i hodet. Opplevelsen gjorde sterkt inntrykk fordi jeg med egne øyne så hvordan personalet i barnehagen klarte å endre hverdagen til et barn på noen få uker. I andre sammenhenger hadde jeg flere ganger vært vitne til det motsatte ved at urolige og utrygge gutter fikk et negativt stempel som det var umulig å bli kvitt.
Det er nå 16 år siden datteren min sluttet i Gulldalen. Men når jeg ser engasjementet fra nåværende og tidligere foreldre, forstår jeg at vi er mange som opplever barnehagen som unik. Og denne helt spesielle og positive kulturen er det verdt å ta vare på og kanskje også spre til flere barnehager.
Gode barnehager klarer nemlig å utligne sosiale forskjeller. Det viser en hel serie med studier. Ta for eksempel en undersøkelse som fulgte 1400 amerikanske barn i 25 år. Alle kom fra en fattig bydel med afroamerikansk befolkning. Blant de som hadde gått i barnehage, var det en større andel som fullførte videregående skole. Effekten var spesielt tydelig når man sammenlignet barn til mødre som ikke hadde fullført high school. Nesten 80% av disse barna fullførte allikevel high school hvis de hadde gått i barnehage fra de var 3-4 år, mens det tilsvarende tallet for dem som ikke hadde gått i barnehage var 65%. Det var også en lavere forekomst av rusmisbruk og kriminalitet i barnehagegruppen.
Denne studien får støtte fra tilsvarende studier i mange andre land. En fransk rapport viser at barn som fikk tilbud om barnehage i Frankrike på 1960- og 1970-tallet, hadde økt sjanse for å lykkes på skolen, og tjente mer som voksne enn barn som ikke gikk i barnehage. I Sveits har man sett det samme, samt at barnehage er spesielt gunstig for barn fra ressurssvake familier. Også en norsk studie viser en klar sammenheng mellom barnehage, utdanningsnivå og suksess i arbeidslivet.
Men de gode effektene av barnehage er avhengig av at tilbudet har høy kvalitet med fagutdannet personell. Da kan til gjengjeld resultatene være oppsiktsvekkende. En engelsk undersøkelse konkluderer med at effekten av 18 måneders opphold i en god barnehage, kan ha like stor betydning på et barns kognitive utvikling som 6 år med barneskole! Det er kanskje ikke så merkelig hvis man tar i betraktning den enorme utviklingen som foregår i hjernen i denne perioden.
Alle som har hatt barn i Gulldalen vet at denne barnehagen gi barn verdifulle erfaringer som hjelper dem senere i livet. Bevar Gulldalen!
(Kilde: Science, vol 333, s 299-300 og 360-364, 15 juli 2011)
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!