Kulturhus på Ullevål, boligutbygging på Tåsen og nye beboerparkeringsregler

Høyre-politiker Sidsel Kjeldaas Salte tar ordet under paneldebatten om kulturhus på Ullevål i forrige uke. Her sammen med Ingeborg Briseid Kraft (V) og Terje Olav Moen (Ap). Fra venstre Cilje Rolfsjord i kulturhusstyret, og ordstyrer Mona Brøther. Foto: Magnus Ormåsen/Agnes Lyche Melvær
Bydelsutvalgets første møte i 2019 inneholder flere saker som engasjerer og omfatter mange innbyggere i Nordre Aker.
Publisert: 06.02.2019 kl 18:55
Sist oppdatert: 07.02.2019 kl 11:07
NYDALEN: Bydelsutvalget (BU) møtes for første gang i valgåret 2019 torsdag 7. februar. Møtet starter kl. 18.00 i bydelsadministrasjonen i Nyalsveien 21, og åpner med åpen halvtime, der bydelens innbyggere kan ta ordet.
Vestgrensa 2 - boliger eller kultur?
En sak som har funnet veien til sakskartet på rekordtid, er nyheten om at den nye eieren av Vestgrensa 2 (kinobygget på John Colletts plass), ønsker å utrede mulighetene for å gjøre om det monumentale bygget ved trikkesløyfa til 32 studentboliger.
Nyheten førte til stor oppstandelse på Ullevål, da det ble kjent via en instagrampost fra akritektkontoret som er hyret, i fjor høst.
I januar holdt Foreningen Colletts kulturhus, som i lengre tid har jobbet med å få til et kultur- og ungdomstilbud i bygget, et åpent møte. Der deltok tre lokalpolitikere fra Miljø-, plan- og samferdselskomiteen. De reagerte med det samme, og fikk saken opp i det første MPS-møtet, og videre nå i bydelsutvalget.
MPS ønsker at BU skal be tiltakshaver og PBE se på alternativ bruk av bygget, som gir rom for lokale kulturaktiviteter. De ber også om at Byantikvarens vurderinger legges vekt på i den videre prosessen. Les mer om møtet som ble arrangert i regi av Foreningen Colletts kulturhus, her.
Tåsenveien 73
Den fjerde store utbyggingssaken på Tåsen ble kjent på tampen av 2018. I Tåsenveien 73 vil Telenor oppføre inntil 60 nye leiligheter i blokkbebyggelse, mellom Kaj Munks vei, Blåsbortveien og t-banelinja, på tomta der telesentralen ligger i dag.
MPS anbefaler at bydelsutvalget ber om at det foretas en helhetlig planlegging av konsekvensene utbyggingsprosjektene - på til sammen over 50.000 kvadratmeter innenfor en radius på rundt 200 meter fra rundkjøringen Kaj Munks vei/Nordbergveien - vil ha for lokalmiljøet. Prosjektene hver for seg utløser nemlig ingen krav til konsekvansanalyse.
Nordre Aker Budstikke skrev tidligere onsdag om hva som er status i byggeprosjektene Tåsen senter, Søndre Tåsen gård, Nordbergveien 10 – og Tåsenveien 73. Les mer om det her.
Drift av seniorsentrene
På sakskartet står også saken om videre drift av seniorsentrene. Som Nordre Aker Budstikke skrev i fjor høst, er avtalene bydelene har inngått om drift av ideelle seniorsentre til vurdering hos Kommuneadvokaten. Det er sådd tvil om bydelenes bevilgninger til seniorsentrene er å regne som tilskudd til drift eller om det er en avtale underlagt reglementet for offentlig anskaffelse.
I mellomtiden har bydelsdirektøren i Nordre Aker forlenget driftsavtalene med Kuben 62+ (på Grefsen/Kjelsås), Tåsen seniorsenter og Ullevål Hageby seniorsenter, kun ut 2019 i første omgang. Les mer om problemstillingen her.
Revisjon forskrift beboerparkering
Forskriften for beboerparkering skal revideres, og er nå ute på høring. Torsdag skal BU avgi sin uttalelse. Bydel Nordre Aker fikk innført beboerparkering i deler av bydelen fra september 2018. Det er planlagt en evaluering av ordningen i løpet av våren 2019.
I saksfremstillingen går det frem at Bymiljøetaten ønsker innføring av allsonekort for delebiler, men ikke for næringsdrivende. Det bør åpnes for flere beboerparkeringstillatelser per husstand og justering for ulike kjøretøygrupper. Etaten mener imidlertid ikke det bør innføres ukes-, måneds- eller klippekort for gjester, eller parkering for ansatte som arbeider skift.
MPS-komiteen skriver i sitt vedtak til BU at de oppfatter beboerparkeringen som vellykket i de områdene som har fått det i Nordre Aker. Det er imidlertid press fra fremmedparkering på områder som grenser til beboerparkeringsområder, og MPS ser ingen annen løsning på dette enn å vurdere utvidelse av ordningen i Nordre Aker.
Trafikksituasjonen på Brekke/Frysja
Trafikkbelastningen er stigende i Maridalsveien nord for Ring 3 og i veiene som har forbindelse til Maridalsveien østfra (Frysjaveien, Kjelsåsveien og Brekkeveien). Mer skal det bli ettersom de ulike boligprosjektene i Brekke-området vil stå ferdig de kommende årene.
Beboere har ved flere anledninger uttrykt bekymring med trafikksikkerhetssituasjonen, særlig etter at Grefsenveien stengte mot Storokrysset, og også i forbindelse med tungtransport fra arbeidene ved Oset vannbehandlingsanlegg.
MPS ber BU vedta å be om hyppigere trafikktellinger, samt at Bymiljøetaten må sette inn trafikksikrings- og støydempende tiltak. De vil også be Sporveien og Ruter om å styrke kollektivtilbudet i denne delen av bydelen, ettersom det er liten grunn til å tro at reisebehovene til innbyggerne vil avta i tiden fremover.
I tillegg til disse sakene skal Publikumsundersøkelsen fra 2018 behandles. Den viser at Nordre Aker-beboere er blant dem som føler seg tryggest i eget nabolag, og at vi er godt fornøyd med barnehager og andre offentlige tjenester.
Revisjonen av ernæringsarbeidet i hjemmetjenesten skal på bordet. Den viser flere forbedringspunkter. Ellers skal en rekke tilsynsrapporter gjennomgås, det samme skal bydelsstatistikk fra fjoråret, og noen budsjettjusteringer for 2019-budsjettet.
Hele sakskartet finner du her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!