Nordre Aker Budstikke

Kundene liker ikke å betale for parkering på togstasjonene

Parkeringsplassen ved Kjelsås stasjon, fotografert 5. februar. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

1. februar gikk det fra gratisparkering til 60 kroner i døgnet ved flere togstasjoner i Oslo. Det falt ikke i smak hos de reisende, og Bane Nor innfører nå rimeligere parkering for pendlere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2018 kl 13:43

KJELSÅS / OSLO: «Bane NOR har lyttet til kundene og innfører pendlerparkering ved fire stasjoner i Oslo. Nytt parkeringstilbud innføres 9. april,» skriver Bane Nor i en pressemelding fredag.

– Vi har nå fått noen ukers erfaring med å tilby kun dagparkering ved Grorud, Høybråten og Kjelsås stasjoner i Oslo. Vi konstaterer at bruken av parkeringsplassene ved disse stasjonene har blitt sterkt redusert. Dette var ikke var vår intensjon. I tillegg har vi de siste dagene fått flere konstruktive tilbakemeldinger fra våre kunder. Budskapet har vært at pendlerne må prioriteres. Nå kommer vi derfor kundene i møte og innfører pendlerparkering ved de fire stasjonene Grorud, Høybråten, Kjelsås og Ljan, sier direktør for stasjoner Knut Ø. Ruud Johansen i Bane Nor Eiendom, i pressemeldingen.

Fra gratis til 60 kroner per dag

Fram til 9. april vil dagens parkeringstilbud ved de fire stasjonene være gjeldende. 1. februar innførte Bane Nor dagparkering ved stasjonene. Det betydde at parkering her gikk fra å være gratis til å koste 60 kroner per dag. Ved å ta betalt ville Bane Nor oppfordre togreisende som bor i nærheten av stasjonen til å bruke andre fremkomstmidler enn privatbil til stasjonen.

Ordningen skapte imidlertid reaksjoner. I Nordre Aker Budstikkes kommentarfelt ga flere lesere, som benytter seg av toget til daglig, uttrykk for misnøye med å måtte betale opp mot 1500 kroner i måneden for å parkere ved Kjelsås stasjon.

Parkeringsplassen på Kjelsås stasjon var full 15. januar. Da var det fortsatt gratis å parkere der. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Pendlerparkering

9. april innføres en rimerligere betalingsløsning for pendlerne. Pendlerparkering er forbeholdt togreisende med gyldig periodebillett (ukes-, måneds- eller årskort), ifølge Bane Nor.

I Oslo gjelder bypris, og pendlerparkering koster kr. 250,- per 30-dagersperiode og kr 85,- per uke.

Pendlerparkering betales med appen «Bane NOR Parkering».

– Ved å innføre pendlerparkering, sørger vi for at de fleste parkeringsplassene ved stasjonen blir reservert for togpendlere innenfor vanlig pendlertid. Parkeringsplassene som avsettes til pendlerparkering, vil i tiden mellom kl. 05 og kl. 17 på hverdager, ikke lenger kunne opptas av andre. På kveldstid og i helgene kan plassene benyttes av alle, gratis, sier Ruud Johansen i pressemeldingen.

Dagparkering

En mindre andel av parkeringsplassene ved de fire stasjonene blir avsatt til dagparkering. Dagparkering er et tilbud til reisende som har enkeltbillett og som til tider trenger parkering. Dagparkering kjøpes i betalingsautomat. Prisen er kr. 60,- per dag i Oslo. Parkeringstilbudet er prislagt hele døgnet.

Det er profesjonelle parkeringsselskaper som skal drifte parkeringstilbudet ved de fire stasjonene. De vil kontrollere at brukerne av pendlerparkeringen har gyldig periodebillett og at parkering skjer i tråd med gjeldende regelverk. PÅ Kjelsås stasjon er det Europark som drifter parkeringsplassen.

Kjelsås

12 av 55 parkeringsplasser ved Kjelsås stasjon ligger på vestsiden av jernbanelinjen, på samme område som parkeringsplassene for besøkende til Teknisk museum. Teknisk museums parkeringsplasser er gratis.

Nordre Aker Budstikke spurte i januar Bane Nor om de hadde vært i dialog med Teknisk museum om hvordan man skulle hindre at reisende benyttet seg av gratisplassene hos museet, istedenfor å betale for dagparkering.


– Nei det har vi ikke, men vi vet at Teknisk museum informerer tydelig (skilting) om at deres plasser kun er for besøkende ved museet, svarte kommunikasjonsdirektør Kristin Paus.

Ny parkeringsstrategi

Innføringen av prislagt pendler- og dagparkering er et av flere virkemidler i Bane NORs nye, overordnede parkeringsstrategi.

– Med den nye parkeringsstrategien har vi til hensikt å kunne gi de togreisende et bedre parkeringstilbud ved stasjonene og samtidig bidra til samfunnets mål om nullvekst i biltrafikk i og rundt byene, sier Ruud Johansen.

For ytterligere å stimulere til mindre bilbruk til togstasjonene, vil Bane Nor også flere steder oppgradere parkeringsfasilitetene for sykler. I tillegg er planen på sikt å få på plass nye, teknologiske løsninger som muliggjøre en mer fleksibel bruk av parkeringsplassene ved stasjonene.

Parkeringsstrategien er tilgjengelig på Bane Nors nettside.


LES OGSÅ:

Bymiljøetatens snødeponi i Maridalen er brudd på drikkevannsforskriften

Etterlengtet trapp gjenoppstår

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...