Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kunnskap, valgfrihet, muligheter

Guri Melby, Venstre. Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON

MENINGER: Alt starter i skolen, sier vi i Venstre. Sosialisering og vennskap, følelsen av mestring, og starten på det vi gjør resten av livet, uansett hva vi drømmer om.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2017 kl 17:05

Her bygges grunnlaget for å tilegne seg den kunnskapen man trenger for å gjøre akkurat hva man vil med sitt liv. Det skulle bare mangle at den skolen der alt dette starter gir elevene det aller beste utgangspunktet de kan få. Vi går til valg på en mulighetsskole som fokuserer på valgfrihet og kvalitet i opplæringen, gode lærere med mer tid til elevene og en politikk som tar utfordringene knyttet til frafall på alvor.

Tid til å være lærer

Dyktige og motiverte lærere er nøkkelen til en god skole. Å være lærer er kanskje den viktigste jobben vi har i samfunnet, og elevene fortjener faglig dyktige lærere med tid og ressurser til å se akkurat dem. Å satse på læreren er å satse på eleven, og derfor prioriterer Venstre lærerne i skolepolitikken. Læreren må få tid til å være lærer. Det er ikke enkelt for lærerne å bruke nok tid på å følge opp elevene sine når de overøses av rundskriv og bestemmelser og må bruke tid på å dokumentere alt som skjer i klasserommet. De er lærere, ikke alt mulig annet. Vi må trekke inn flere yrkesgrupper i skolen for å avlaste lærerne på arbeid utenom deres kjerneoppgave. At lærerne får nok tid sammen med elevene er avgjørende for at vi skal kunne gi hver enkelt elev tilpasset og god opplæring.

Frihet og tilpasset opplæring

For Venstre er det viktig at alle elever blir sett i skolen og får oppleve reell tilpasset opplæring i hverdagen. En elev som trives og får utfordringer tilpasset egne forutsetninger er en motivert elev. Noen ganger kan man få inntrykk av at målet med skolen er at alle skal lære det samme – samtidig og på samme måte. Slik er ikke Venstreskolen. Venstre vil ha en friere skole, der det er hva du lærer som betyr noe, og ikke hvordan. Vi vil åpne opp skolen for nye tanker og arbeidsmetoder, og vise lærere og elever mer tillit. Gode lærere og større valgfrihet i egen opplæring er svært viktig for at elevene skal oppleve en skole som er til for nettopp dem – en skole med enkelteleven i sentrum.

Krafttak mot frafall

Å redusere frafall i videregående opplæring er avgjørende for å sikre muligheter for alle. Venstre har som mål at minst 90% skal fullføre og bestå videregående opplæring. I dag er frafallet en av de største utfordringene i norsk skole, men opp mot 30% frafall. Venstre vil sette inn støttetiltak for elever i risikosonen mye raskere enn i dag. Prosessen med utredning, vedtak og utforming av tilbud må avbyråkratiseres og forenkles. Blant annet ønsker vi å etablere rådgiverteam med kompetanse innen spesialpedagogikk, psykologi og yrkesveiledning i alle kommuner. Kvalitet og kompetanse i rådgivningstjenesten er viktig for å bidra til å sikre at elever velger riktig videregående opplæring, fullfører og består. En bedret yrkesveiledning kan være avgjørende for å redusere frafall som følge av feilvalg. I tillegg slutter mange elever på skolen på grunn av faktorer som har lite med skolen å gjøre, for eksempel psykiske problemer, som utgjør en stor del av frafallet. Det er viktig at skolene har gode støttetjenester for elever som trenger annen type hjelp og støtte enn det læreren kan gi. Flere helsesøstre og psykologer inn i skolen er det viktigste vi kan gjøre for å redusere den delen av frafallet. Samtidig vet vi at den største delen av frafallet i skolen skjer blant elevene som går på yrkesfag. Venstre vil at flere ungdommer skal få et realistisk møte med arbeidslivet, stimulere arbeidslivet til å ta inn flere lærlinger og lærekandidater, samt sørge for at en yrkesfaglig utdanning gir studiekompetanse til flere studier. Venstre vil også gi elevene et undervisningsopplegg som er mer relevant for den yrkesutdanningen de har valgt. Større valgfrihet er avgjørende, og skal vi lykkes med å redusere frafallet må vi gjøre dagens regelverk mer fleksibelt slik at gode, lokale løsninger muliggjøres.

Alt starter i skolen

En god skole sørger for at alle barn får utvikle sine talenter, og får tilegne seg den kunnskapen de trenger. Elever skal ses, oppmuntres og få tilpasset undervisning. Når barn har det bra, lærer de også mer. Det er de som går på skole nå som skal løse framtidas utfordringer, og det er det barna våre lærer på skolen i dag som bestemmer om de kan oppfylle sine drømmer som voksne. Det er derfor vi sier at alt starter i skolen.


Guri Melby
3. kandidat for Venstre

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...