Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Kuttet rammer ikke folkehøgskolenes kjernevirksomhet»

Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde (t.h.) mener regjeringens budsjettforslag ikke vil ramme folkehøgskolenes tilbud til ungdom, slik som ved Rønningen på Kjelsås. På bildet til venstre er Rønningen-rektor Svein Harsten, Venstre-politiker Monica Tjelmeland, og Rønningen-stipendiat Aurora Ø. Monrad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP / PRIVAT

MENINGER: Folkehøgskoler er verdifullt for mange unge voksne. Derfor kutter vi ikke i helårslinjene på folkehøgskolene!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2017 kl 12:03

Folkehøgskolene får 821 millioner kroner for å oppfylle sitt primære samfunnsoppdrag: Å tilby et godt alternativt år for unge voksne og ungdom som ønsker noe annet.

Året på folkehøgskole er verdifullt for mange, og det er en god arena for egenutvikling, dannelse og kultur. Derfor bevilger vi store summer til helårslinjene på folkehøgskolene. De har faktisk blitt styrket økonomisk de siste årene.

Nå foreslår regjeringen å gjøre noen endringer. Vi foreslår å redusere tilskuddet til kortkurs med 25 millioner kroner. Videre foreslår vi å redusere retten til studiestøtte fra Lånekassen fra to år til ett år.

Kortkurs er kurs folkehøgskolene tilbyr som varer i alt fra 2 dager til 94 dager. Det er for eksempel kurs i linedance, meditasjon, håndarbeid, sang og kulturreiser. Med andre ord, tilbud som er utenfor folkehøgskolenes kjernevirksomhet.

Over 50% av de som deltar på kortkurs er over 50 år. 35% av de som deltar på kortkurs er over 61 år. De tilhører den mest kjøpesterke gruppen i samfunnet. Høyre mener det er rimelig at godt voksne betaler noe mer for kortkurs slik at vi i stedet kan bruke pengene på barn og unge som trenger det mest i utdanningssystemet.


Med andre ord, kuttet på 25 millioner kroner vil ikke ramme de gode helårlige linjene som Rønningen tilbyr til ungdom.

Mathilde Tybring-Gjedde
Stortingsrepresentant for Oslo Høyre

LES BAKGRUNN:

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...