Nordre Aker Budstikke

Kvelden krigens klamme hånd la seg over dalen

På Maridalen bygdetun, Øvre Kirkeby gård, blir publikum tatt i mot av en lystig gjeng med grufulle historier. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Å se «tyske soldater» og vaiende flagg med hakekors på Maridalen bygdetun er utvisomt en ubehagelig opplevelse. Men Maridalsspillet byr også på de store, nære følelsene på scenen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2018 kl 15:18

MARIDALEN: En tysk-jødisk familie flykter til Maridalen og holdes i skjul i en gammel hytte. Tapre maridøler sørger for at den lille familien, som lever med falsk identitet, har det de trenger, i den grad det er mulig å oppdrive gjennom en svært kald vinter i et okkupert Norge.

Motstandskamp

Benedikte Sandberg som Barbara, og Erlend Rødal Vikhagen som Joel Krantz. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Maridalsspillet «Hannah Krantz – ikke glem meg», utspiller seg gjennom noen tøffe krigsår.

Mens tyske soldater paruljerer veiene i dalen, og holder hus i Skar leir, driver lokalbefolkningen motstandskamp i skjul, enten det er sabotasjeaksjoner fra Osvald-gruppa, Corona-gjengen som sender radiomeldinger til England, eller smugling av norske jøder over grensa til Sverige.

Selma Lund Engnes som Hannah og Erlend Rødal Vikhagen som Joel Krantz. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Samtidig er det de nære relasjonene i familien Krantz som vekker de sterkeste følelsene i Maridalsspillet. 12-åringen Hannah, mamma Barbara og stefar Joel. Ikke bare har de trusselen om å bli avslørt, med påfølgende fengsling eller deportasjon som konsekvens, hengende over seg. Men en hverdag under særdeles kummerlige forhold i et fremmed land, og en stadig sykere mor, skaper også store bekymringer.

– Kreft er det verste jeg vet, sier Hannah, mens krigen herjer. Når mor Barbara, familiens lim og samlende kraft, dør, mister far Joel fotfestet. Hannah blir raskt voksen.

Sterkt rollegalleri

Maridalsspillet 2018

Hannah Krantz - ikke glem meg

  • Spilles på utescenen i kirkeruinen i Maridalen fra 13. til 18. august.
  • Manus og regi: Mads Henning Jørgensen.
  • Hovedroller: Selma Lund Egnes - Erlend Vikhagen - Benedikte Sandberg - Fabian Christensen - Anne-Marthe Lund Engnes - med flere.
  • Scenografi: Thale Kvam Olsen
  • Koreografi: Dina Jaroussac Moen

Selma Lund Engnes (13) er en tydelige, tilstedeværende og reflektert Hannah Krantz. Hun imponerer som fortellingens hovedrolle, og håndterer på troverdig vis et stort følelsesspekter, fra frykt og glede, til dyp sorg, og ung kjærlighet.

I samspill med Benedikte Sandberg som Barbara Krantz, og Erlend Rødal Vikhagen som Joel (Henrik) Krantz, fremstår de tre som en ekte familie, med stor omtanke og kjærlighet for hverandre. Vi føler den gryende frykten og ubehaget de lever med, på flere plan.


Hannah Krantz' opplevelser under krigen er inspirert av virkelige hendelser fra Maridalens krigshitorie, og om den virkelige familien Vogel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ensemblet av lokale frivillige skaper som vanlig en fin ramme på fortellingen, og flere av dem stikker seg ut som morsomme og forfriskende bikarakterer.

På rollelisten finner vi flere spel-veteraner, som har hatt fremtredene roller flere ganger tidligere. Blant dem Ronny Fagereng, som i år spiller tysk (østerisk) soldat som egentlig er kommunist, Anne-Marthe Lund Engnes som Ragnhild, motstandskvinne og landhandler, og Fabian Christensen som tøff og sjarmerende sabotør i Osvald-gruppa.

LES OGSÅ: Hovedrolleinnehaver Selma Lund Engnes (13) har lang fartstid fra Maridalsspillet, men sa ikke uten videre ja til hovedrollen, har hun tidligere fortalt Nordre Aker Budstikke

Den nære historien

Se stort bildegalleri fra tablåene og forestillingen her:


(Artikkelen fortsetter under bildene)

Regissør Mads Henning Jørgensen lykkes i «Hannah Krantz – ikke glem meg» langt på vei i sitt ønske om å ta publikum med på en tidsreise som fremkaller det ubehaget maridølene kjente på under okkupasjonen. Ekstra sterkt er tablåene på vei til spillplassen, med soldater som skryter av hvordan de har torturert jøder, mens hakekorsene vaier på låveveggen. Tekstene her er basert på autentiske transkripsjoner fra tyske soldater som ikke visste at de ble avlyttet i engelsk fangenskap etter krigen.

I selve oppsetningen er den ytre trusselen sterkt tilstedeværende, og vi ser tydelig hva det gjør med tilliten mellom naboer, når det blir klart at man har en ukjent angiver i blant seg… Vi aner hva som er i emming, og skjønner at dette, i siste instans, er en kamp for livet.

Med en tematikk og historie som ligger så tett opptil vår egen tid, om en periode vi alle kjenner noen som har gjennomomlevd, oppleves 2018-versjonen av Maridalsspillet som langt mer aktuell en tidligere. Det er tross alt enklere å sette seg inn i livet under 2. verdenskrig, enn hvordan det var å leve på bygda mens Svartedauden herjet, eller da reformasjonen banket på kirkedøra.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...