Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

8. mars:

Kvinner må få sin plass!

BU-leder Bente M. Larsen i en av svært få veier i bydelen som bærer et kvinnenavn. I fremtiden skal det bli flere av dem, skriver Larsen, som selv er bydelens første kvinnelige BU-leder. Foto: Privat

KOMMENTAR: I dag, 8. mars er det den internasjonale kvinnedagen som markeres over hele verden. Vi skal feire alle seirene og markere nye kamper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2020 kl 12:05

Til forskjell fra mange andre bydeler og kommuner i Norge, er de fleste og viktigste politiske vervene i Nordre Aker besatt av kvinner. Her finner vi bydelsutvalgets leder og nestleder, og i tillegg to av tre komiteledere. Totalt er ni av femten representanter i bydelsutvalget kvinner.

Som leder av bydelsutvalget synes jeg det er stas at så mange dyktige kvinner prioriterer å bruke sin tid på lokalpolitikk!

I 2019 vedtok bystyret etter forslag fra Ap, MDG og SV at bydelene skulle etterstrebe kjønnsbalanse i det offentlige rom ved navnsetting. I begrunnelsen for vedtaket står det blant annet:

«Av Oslos mange gater, veier og plasser som er oppkalt etter personer er omlag 750 oppkalt etter menn, mens kun 100 er oppkalt etter kvinner. Dette vitner om en situasjon hvor kvinner stadig blir underrepresentert i framstillinger av fortiden. Kvinner er ikke en minoritet i samfunnet, men likevel dominerer og definerer menn bybildet...Å vise fram kvinner som har påvirket samfunnet og bidratt til at vi er kommet dit vi er i dag er viktig.

Selv om det er en større bevissthet rundt denne problemstillingen i dag er det fortsatt slik at historiske kvinneskikkelser i mange tilfeller har blitt glemt. Historien er eid av alle og angår alle. Ved å vise fram flere kvinner som sentrale historiske aktører viser man at historien har mer å by på...Det er på tide å synliggjøre kvinners historie.»


I dag er det bydelsutvalgene som er delegert myndighet til å navnsette nye veier og gater.

I Bydel Nordre Aker er det er altfor få kvinner som har veier, parker eller broer oppkalt etter seg. Nordre Aker Budstikke gjorde en undersøkelse i fjor og kunne konstatere at mens 68 veier har navn etter menn eller mannspersoner, er kun to navnsatt etter kvinner; Betzy Kjelsberg og Othilie Tonning. Begge disse veiene befinner seg på Lillo/Grefsen.

I vår bydel pågår det mange store utviklingsprosjekter, og nye veistubber, parker eller plasser vil trenge et navn. Da skal bydelsutvalget finne frem til driftige kvinner som fortjener å hedres!

I dette arbeidet vil vi blant annet spille på lag med historielagene i bydelen for å finne de gode kandidatene.

Gratulerer med dagen!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...