Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Lager ny serie for Netflix

Vikingane vant Gullruten 2020 på TV2 i kategori Humor. Jon Iver Helgaker (t.h.) og Jonas Torgersen (manus, regi og serieskapere) mottar her prisen. Foto: Espen Solli (TV 2) / NTB

SOMMERPRATEN: Jon Iver Helgaker er manusforfatter, regissør, skuespiller, produsent, musiker og generelt kjent fjes på Tåsen. Nå er det hyttetur til Sverige og ny Netflix-serie som står for tur.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.07.2021 kl 11:36

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

TÅSEN: «Vikingane»-forfatteren er født og oppvokst på Tåsen, og bor faktisk i samme gate som barndomshuset. Familien har kommet ut av koronaåret med toppscore, og Los Angeles venter (kanskje) til høsten.

Jobb døgnet rundt

Serieskaper, regissør og manusforfatter til NRK-serien Vikingane, Jon Iver Helgaker, har testet ut de fleste yrkestitlene i filmbransjen. Foto: erit Roald / NTB

Det er ikke bare bare å lage TV-serie, og særlig ikke når resten av produksjonen foregår på amerikansk jord.

– Jeg sitter bokstavelig talt dag og natt med en ny TV-serie jeg lager for Netflix i USA. Planen var jo egentlig at vi skulle flytte til Los Angeles i oktober, men korona stakk noen kjepper i det hjulet. Så resultatet ble at jeg jobber på ni timers tidsforskjell i stedet.


Men selv om koronaen ikke vært noen gøyal affære, var det ikke dårlig timing for Jon Iver.

– Hvis man først skulle ha et år med ekstremt mye jobbing, så var koronaåret egentlig helt perfekt. Ingen fest eller moro man har gått glipp av. Selv om det har blitt vel mye legging og kveldsmat på min kjære samboer som har drevet familiebedriften mens jeg har sittet på hjemmekontor på kveldstid.

Og når det kommer til familien, beskriver Jon Iver pandemien som en lakmustest. Både tålmodighet og kjærlighet ble satt på prøve, men gjengen kom ut med toppscore. Aldri så vondt at det ikke er godt for noe, altså. Og Los Angeles-toget har heller ikke gått riktig enda:

– Hvis det blir en sesong til av den nye serien, så tipper jeg at en familietur til LA er nærliggende. Gjengen er i hvert fall gira på det.

Men selv om USA er spennende og vel så det, er det Sverige som troner på toppen av sommerlista til Jon Iver.


– Endelig blir sommeren på hytta i de svenske skoger. Den karantenen tar jeg med glede for å kunne være tilbake i det som er vårt favorittsted på jordkloden og har vært det siden 1981. Morgenbad i Värmland er noen av de beste sommerminnene, men hvis man skal være helt konkret, er også trekkfuglenes avreise over Øyafestivalen et uslåelig (sen)sommerminne.

Jon Iver Helgakers sommeranbefalinger

Bok:

- Tollak til Ingeborg av Tore Renberg, og selvfølgelig siste boken i serien om Jomsvikingen "Danelovs land". Må innrømme at all research vi gjorde da vi skrev Vikingane har vekket interessen for eldre Norsk historie.

Serie:

- Jeg elsker Rick & Morty. Rett og slett en fantastisk animasjonsserie hvor alt er lov. Smart skrevet og veldig gøy.

Podcast:

- Hører hver eneste fredag på den svenske podcasten Alex og Sigge. De runder snart 500 episoder og det føles nesten som man setter seg ned med to gamle venner.

Sted i bydelen:

- Det er vanskelig å trå feil på Sognsvann. Fra vi startet på ungdomsskolen var vi veldig ofte på overnatting i skogen og de turene startet som regel på Sognsvann.

Favorittis:

- Sun Lolly med colasmak. Ja, jeg er voksen.

Kunstinstallasjon i vikingtiden

Foto: Pia Sundnes

Nå om dagen er det tydeligvis arbeid med den nye Netflix-serien som står i fokus, men dette er jo ikke første gangen Jon Iver har levert noe for strømmegiganten. «Vikingane», eller «Norsemen», som den heter på engelsk, ble en internasjonal suksess.

– Har du en favorittepisode av Vikingane?


– Det blir som å svare på hvem av barna jeg elsker høyest. Men jeg er veldig glad i sesong 1 og episode 5. Jeg elsker når Orm og Rufus (Kåre Conradi og Trond Fausa Aurvåg) argumenterer for hvorfor en kunstinstallasjon er viktigere enn våpen til å forsvare landsbyen.

Arvid: «Vi lever i vikingtiden. Væpnet konflikt er liksom en del av greia. Hva hvis noen angriper oss?

Orm: «Hvem i huleste er det som kommer til å angripe en landsby som setter opp landes beste og eneste sommerspel og som i attpå til har bygget en installasjon».

Rufus: «Altså Arvid… prøv og tenk litt a!»

En parallell kan kanskje være da byrådet diskuterte hvorfor de skulle plante masse trær og lage park ved inngangen til Sognsvann...


Og hvis det var én serie Jon Iver skulle ønske at han hadde skrevet, ville det vært den amerikanske situasjonskomedien «Arrested Development».

– Jeg har alltid elsket Arrested Development og skulle gjerne ha skrevet den. Selv om den falt litt av de siste sesongene så er det fortsatt en formidabel serie som jeg ler meg fillete av.

Vi gleder oss til å se den nye serien, men i mellomtiden kan man kose seg med «Vikingane». Her finner du serien gratis på NRK.

Her kan du lese alle Sommerpratene!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...