Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Lager sin egen mindfulness-festival

Barn og unge får oppmerksomheten

Studievenninnene Hanne, Inger og Viviann Alexandra tar initiativ, og inviterer til egen mindfulness-festival. Barn og unge skal få oppmerksomheten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.03.2014 kl 20:57

OSLO/HADELAND: Best mulig oppvektsvilkår for barn og unge får oppmerksomheten.

- Barn og unge fortjener at de voksne er «til stede», og gir barna full oppmerksomhet. Enten som foreldre, lærere, eller i andre voksen/barn-relasjoner. Ved å være gode rollemodeller kan vi lære barna å møte livet nærværende. Hvordan vi voksne kan integrere oppmerksomt nærvær i eget liv, og gi det videre som et verktøy til barn og unge, blir det store festivaltemaet, sier de tre studievenninnene Hanne Kirsebom Pettersen ( 54 ),  Inger Nenseter Nome  ( 42 ) og Viviann Alexandra Knutsen ( 34 ).

Les også: Tar mindfulness på alvor for de minste

Jentene møttes på videreutdanning i «Oppmerksomt nærvær» (mindfulness oversatt til  norsk), ved Høgskolen i Gjøvik. Der kom ideen om en egen mindfulness-festival. Etter selv å ha deltatt på den nordiske konferansen «Mindfulness for barn og unge», høsten 2012, sammen med over 400 andre, ble de inspirerte. Men samtidig savnet de selv et mindfulness-nettverk i Norge, som kunne fortsette å inspirere.

- Det er bakgrunnen for ideen om en mindfulness-festival. Vi vil lage en møteplass for nettverksbygging, faglig og personlig inspirasjon for alle som er interesserte i dette temaet, forteller  jentene.

Festivalplanleggingen har kommet langt. Datoene, 12. og 13. juni, er spikret, forelesere har takket ja, og påmeldingene har allerede begynt å tikke inn. Jentene har likesågodt leid hele Hadeland folkehøgskole til arrangementet.

Barn blir også stresset

Hvorfor viktig med mindfulness for barn og unge?

- Vi lever i en travel tid, for både voksne og barn - barn får også stressreaksjoner som vi  voksne får. For mange er det skole på dagen, aktiviteter på ettermiddag og kveld. Lekser skal gjøres og læringsmål skal nås, og det gis bekreftelser på hva de presterer og får til, eller ikke presterer og får til. Men kanskje mest viktig med lære og bekreftelse på at man er et bra menneske bare ved å være den man er?

- Ved å bli bevisst dette verktøyet gjennom mindfulness, kan vi få hjelp til å håndtere en travel hverdag. Ved at voksne lærer om mindfulness, kan de inspirere og veilede barn og unge på deres vei. Et verktøy til å håndtere alle livets topper og daler, enten de er innvendige eller utvendige, sier jentene.

Egenerfaring

Studievenninnene forteller om hvordan de selv har opplevd endringer i sitt personlige og profesjonelle yrkesliv, ved å kontinuerlig øve på meditasjon og oppmerksomhetstrening i løpet av studietiden og fram til nå.

- Selv praktiserer jeg fordi det hjelper meg å finne balansen. Gjennom «Oppmerksomt nærvær» er jeg blitt bedre på å ta vare på meg selv, jeg er mer den versjonen av meg selv jeg liker å være, også i møte med andre. En balansert Hanne, er noe helt annet enn en stresset Hanne.  Ikke alltid så lett å få til, men jeg øver og øver!, forteller Hanne, med blant annet bakgrunn som psykoterapeut.

Viviann Alexandra, som er lærer, nikker ivrig.

- Jo mer jeg integrerer denne oppmerksomme, aksepterende og nysgjerrige, og utforskende holdningen, blir hver dag en mye mer innholdsrik og spennende reise. Ovenfor elevene mine opplever jeg at jo mer jeg er tilstede i meg, jo mer møter jeg elevene, og det blir lettere å håndtere øyeblikkene som øyeblikk, sier Viviann Alexandra.

Inger er lærer på barneskolen, og har god erfaring med å bruke enkle nærværøvelser  sammen med barn.

- Jeg opplever at oppmerksomhetstrening kan være et nyttig pedagogisk verktøy, som gjør overgangen fra en aktivitet til en annen enklere for barna i løpet av skolehverdagen. Urolige små kropper blir roligere og mer tilstedeværende, legger Inger til.

Fortjener å bli sett

Jentene håper på at den kommende mindfulness-festivalen kan være med på å bidra til at «Oppmerksomt nærvær», i enda større grad kan integreres som praksis og livsholdning i både "foreldreskap", barnehage, grunnskole og videregående opplæring.

- Et verktøy for barn og unge, og for de voksne som jobber med barn og unge. Barn som møter voksne som er oppmerksomt tilstede er heldige barn - opplevelsen av å bli sett, møtt og hørt er noe alle fortjener, understreker jentene.

Festivalen skal vare i to hele dager. Blant annet med workshops, hvor festivaldeltagerne kan sette sammen sitt eget program, ut i fra interesse og erfaring.

Mer om festivalen her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...