Nordre Aker Budstikke

Lanserer bærenett med pant

SANDAKER SENTER: GRIN har stand på senteret og tilbyr verdens første bærenett med pant. Foto: Janina Lauritsen

På Sandaker Senter kan du nå få tak bærenett med panteordning.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2018 kl 11:39

SANDAKER SENTER: – Jeg har leid ut bærenett til mange som har vært her og jeg har ikke fått noen i retur ennå, sier Lars-Martin Berglund fornøyd til Sagene Avis.

Han er gründeren bak GRIN, som står bak initiativet i samarbeid med Rusken Oslo og Sandaker Senter/OBOS Forretningsbygg.

Berglund har stand ved inngangen og forteller at de aller fleste som har gått forbi har vært positive.

– Vi vil få til dette på flere kjøpesentre. Vi vil teste nye måter for å få folk til å minske graden av søppel, sier han.

180 plastposer per person

Det er ikke vanskelig å bli mer miljøvennlig med denne ordningen. Panten på bærenettene forhindrer forsøpling og sørger for at de leveres tilbake og kan brukes igjen og igjen. GRIN sørger for at returnerte bærenett blir klare for gjenbruk.


Og prisen?

– Akkurat nå er vi inne i en fase der kundene får sette pris selv. Dette gjør vi for å teste hvilken pris vi kan ligge på for å konkurrere med bruk og kast av poser. Så langt har folk betalt fra to til førti kroner og ofte er leieprisen på én til fem kroner, mens panten ligger på én til tyve kroner. Vi vil teste ulike priser, høy/lav pant, fremover, sier Berglund.

GRINS visjon er å utrydde plastposen i Norge.

– Vi er verdensledende med 180 plastposer per person i året. De fleste har et handlenett, men mange glemmer dem igjen hjemme. Her kan du leie og levere tilbake handlenettet; det er inspirert av delingsløsninger som bysykkelen og pant på flaskene. Nå kommer det flere løsninger i Oslo som er mer bevisst på gjenbruk.

BÆRENETT: Lars-Martin Berglund viser frem noen varianter av nettene. Foto: Janina Lauritsen

Håper å skape et engasjement

– Det er foreløpig kun testing av prototype, og dette vil foregå på Sandaker i tre måneder med oppstart i juni, sa Pauline Johansen, senterleder i OBOS Forretningsbygg, i en pressemelding i juni.

Hovedformålet med innovasjonsprosjektet er å teste og utvikle utleiemodellen for bærenett med pant, sammen med de som handler. Håpet er å skape et engasjement som kan legge grunnlaget for en større pilot på Sandaker Senter i løpet av 2018. Potensielt kan dette være med på å redusere bruk og forsøpling av plastposer med en sirkulær forretningsmodell basert på gjenbruk.  

Det er også et returpunkt ved standen på senteret. GRIN bruker en SMS-tjeneste for å sørge for at de som returnerer bærenettene får pengene sine tilbake – hvis de ikke vil beholde nettene.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...