Nordre Aker Budstikke

Lars (11) streiker i dag

Lars (11) er en engasjert ung gutt, som stiller foran Stortinget i morgen tidlig, for klima- og miljøsaken. Foto: PRIVAT

I stedet for å stille på skolen, stiller han foran Stortinget, for klima- og miljøsaken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.02.2019 kl 22:56

TÅSEN: Lars Johanssen Hauge (11) i sjette klasse ved Tåsen skole streiker fredag, og han tviler på at han blir den eneste fra skolen. Planen er å aksjonere for Stortinget, for klima- og miljøsaken.

– Jeg gjør dette for å få mer oppmerksomhet rundt klima- og miljøspørsmål. Vi må gjøre noe nå, og gjøre nok, før det er for sent. Global oppvarming må ikke overstige 1,5 grader, og jeg synes ikke at de som styrer landet vårt gjør nok for å nå det målet, sier Lars.

Verdt fravær for saken

– Jeg prøver å gjøre det jeg kan gjennom uka for klima og miljøsaken. Blant annet så tar jeg kollektiv til trening, fotball og friidrett, i stedet for å be om å bli kjørt med bil. Jeg spiser også mye vegetarmat, i stedet for kjøtt, sier Lars, som også spiller trommer.

Men han har ingen planer om å ta med trommer i morgen, foran Stortinget.

– Jeg har jo ikke fått fri fra skolen, men dette er en viktig sak. Og verdt fravær fra skolen én dag. Vi prøvde å henge opp plakater på skolen for å få med flere, men de ble tatt ned fort.


Lars har plakaten klar, fredag aksjonerer han foran Stortinget.

Greta Thunberg

Det var den svenske jenta Greta Thunberg (15) som inspirerte Lars til å streike i morgen. Greta streiket fra sin skole, og i stedet satte hun seg utenfor den svenske Riksdagen. Hun sier til TV2 at hun synes det er bekymringsfullt at ingen vet at vi er i en krise, og at ingen vet hva krisen innebærer - her kan du lese saken fra dansk TV2, som også omtaler den svenske jenta.

Kanskje kommer en politiker forbi?

Engasjerte Lars forteller videre at fredag skal det også deles ut flyers til forbipasserende, og kanskje kommer det noen politikere forbi også?

– Ja, det får vi håpe, planen er å være der fra klokken 09.00 og utover. Jeg er skikkelig motivert, og jeg gleder meg. Hadde jeg vært statsminister i morgen, så hadde det første vært å forby plastposer og engangsbestikk, forteller Lars, som svarer ja på at han tenker på at han og vennene er de som skal overta, den neste generasjonen, og da gjelder å handle nå, oppfordrer Lars og håper på at elever over hele Norge vil streike for klima- og miljøsaken.

Lars har foreldrenes samtykke til å streike for miljøets skyld.


NRK omtaler også: I Belgia var 35.000 ungdommer borte fra skolen for å kreve at internasjonale ledere tar grep om klimautfordringene.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...