Ledige «Inn på tunet»-plasser til Oslos innbyggere

Etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten i Oslo, skriver om Inn på Tunet-tilbudet i Oslo. Foto: Sykehjemsetaten / Pixabay
KOMMENTAR: «Inn på tunet» er et flott dagaktivitetstilbud til Oslos yngre hjemmeboende innbyggere med demens i tidlig fase. I dag deler 26 innbyggere 15 heldagsplasser på Hauger gård. Det er fortsatt ledige plasser til andre innbyggere som ønsker dagtilbud på en gård.
Publisert: 09.01.2019 kl 16:05
Sist oppdatert: 09.01.2019 kl 16:26
(Dette innlegget er et svar på saken om at Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård i Maridalen har gitt opp Oslo kommune etter nok et avslag om å få drive «Inn på tunet»-plasser. Nå vil de starte dagaktivitet for personer med demens i privat regi. Saken kan du lese her).
Dagsenteret på Hauger gård skiller seg fra andre dagtilbud i Oslo ved at gården har mange forskjellige tilbud og muligheter. Noen innbyggere med demens er på gården flere dager i uka, mens for andre passer én dag i uka. Gården har tilbud som snekkerverksted, ute- og havearbeid, vedproduksjon, samt dyreliv med høner, sauer, smådyr, hunder og hester. Marka brukes til turer hver dag og det er fiskevann i nærheten. Gården har en flott beliggenhet i Fet kommune med utsikt over Øyeren og den har sin egen buss som bringer brukerne til aktiviteter i nærområdet. Hauger gård driftes av Falldalen virksomhetssenter som er en ideell stiftelse.
Det er viktig at de som bruker tilbudet, også skal få en god helsefaglig oppfølging gjennom dagen. De har godt av dagtilbudet fordi de bor hjemme med en demensdiagnose og er så fysisk friske at de klarer å delta på aktivitetene på gården. Dagsenteret har fire helsefaglige medarbeidere med én sykepleier og tre helsefagarbeidere som fordeler seg på to avdelinger. Avdelingene ligger i hvert sitt hus, med romslige, trivelige lokaler, på samme tun. Gården har også arbeidsveiledere, assistenter og frivillige som bidrar inn i aktivitetene med brukerne av dagsenteret. Det er i tillegg fokus på kosthold og brukermedvirkning.
Oslo kommune har tidligere kjøpt «Inn på tunet»-plasser på Skjerven gård i Maridalen. Den avtalen utløp ved utgangen av 2017. I den avtalen var det en helsefagligarbeider og en sykepleier i 20 prosent stilling til stede på Skjerven gård gjennom et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Skjerven gård nådde ikke opp i den nye konkurransen om 15 plasser. Det ble vurdert at Hauger gård leverte det beste tilbudet til Oslos innbyggere. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) støttet Oslo kommunes vurdering. Oslo kommune må lyse ut disse konkurransene offentlig når det skal kjøpes fra private leverandører. Dette er i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser. Det er for å sikre at fellesskapets penger brukes til å kjøpe tjenester fra den beste leverandøren.
Vi mener det er flere innbyggere i Oslo som bør få samme muligheten som de som i dag får dagtilbud på Hauger gård. Oslo kommune besluttet derfor i 2018 at det var behov for å anskaffe ytterligere fem «Inn på tunet»-plasser. Skjerven gård leverte inn tilbud i konkurransen. Gården har ikke lenger et samarbeid med Kirkens Bymisjon om den helsefaglige delen av «Inn på tunet»-tilbudet. Skjerven gård skrev i tilbudet at de i løpet av første driftsår ikke kan gi de som bruker tilbudet, minst en medarbeider med 3-årig helsefagligutdanning eller helsefagarbeider med videreutdanning innen demens. Det var et krav i konkurransen at denne medarbeideren skal være tilstede i åpningstiden. Skjerven gård oppfylte derfor ikke kravene for å få ny kontrakt.
«Inn på tunet» er et viktig tilbud for at innbyggere i Oslo skal ha mulighet til å kunne bo livet ut i eget hjem, samtidig som de får positive opplevelser med fysiske utfordringer. Vi har fortsatt ledige plasser på Hauger gård. De som får vedtak av sin bydel, kan delta på «Inn på tunet»-aktiviteter. «Inn på tunet» bør ses på som en viktig del av bydelenes tiltakskjede. Det er positivt at det nå er flere aktører som holder på å bygge opp «Inn på tunet»-tilbud i og rundt Oslo med god helsefaglig kompetanse.
Eldreomsorgen i Oslo er inne i en stor omstilling. Flere kan bo livet ut i eget hjem gjennom en styrking av de hjemmebaserte tjenestene, samtidig som de som har behov for langtidsplass på sykehjem skal få det. I tillegg moderniseres bygningsmassen ved at vi fram til 2023 åpner 13 nye sykehjemsbygg. Det vil si at vi i snitt kommer til å åpne et nytt beboerrom hver eneste dag mellom 2020 og 2023. Dessverre betyr det også at mange beboere må flytte til et annet sykehjem i byggeperioden og at medarbeidere må bytte arbeidsplass til et annet sykehjem. Dette skal vi forsøke å gjøre så smidig som mulig.
«Inn på tunet»-tilbudet er ett av flere tilbud som bidrar til en helhetlig og god eldreomsorg. Sykehjemsetaten kommer til å lyse ut ny konkurranse om «Inn på tunet»-plasser i løpet av 2019 eller 2020. Vi håper at Skjerven gård og andre aktører som oppfyller kravene, leverer tilbud slik at Oslos innbyggere får «Inn på tunet»-tilbud som møter deres behov for aktiviteter kombinert med helsetjenester av høy kvalitet.
Helge Jagmann
Etatsdirektør i Sykehjemsetaten i Oslo
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.