Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Ledige «Inn på tunet»-plasser til Oslos innbyggere

Etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten i Oslo, skriver om Inn på Tunet-tilbudet i Oslo. Foto: Sykehjemsetaten / Pixabay

KOMMENTAR: «Inn på tunet» er et flott dagaktivitetstilbud til Oslos yngre hjemmeboende innbyggere med demens i tidlig fase. I dag deler 26 innbyggere 15 heldagsplasser på Hauger gård. Det er fortsatt ledige plasser til andre innbyggere som ønsker dagtilbud på en gård.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2019 kl 16:26

(Dette innlegget er et svar på saken om at Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård i Maridalen har gitt opp Oslo kommune etter nok et avslag om å få drive «Inn på tunet»-plasser. Nå vil de starte dagaktivitet for personer med demens i privat regi. Saken kan du lese her).

Dagsenteret på Hauger gård skiller seg fra andre dagtilbud i Oslo ved at gården har mange forskjellige tilbud og muligheter. Noen innbyggere med demens er på gården flere dager i uka, mens for andre passer én dag i uka. Gården har tilbud som snekkerverksted, ute- og havearbeid, vedproduksjon, samt dyreliv med høner, sauer, smådyr, hunder og hester. Marka brukes til turer hver dag og det er fiskevann i nærheten. Gården har en flott beliggenhet i Fet kommune med utsikt over Øyeren og den har sin egen buss som bringer brukerne til aktiviteter i nærområdet. Hauger gård driftes av Falldalen virksomhetssenter som er en ideell stiftelse.

Det er viktig at de som bruker tilbudet, også skal få en god helsefaglig oppfølging gjennom dagen. De har godt av dagtilbudet fordi de bor hjemme med en demensdiagnose og er så fysisk friske at de klarer å delta på aktivitetene på gården. Dagsenteret har fire helsefaglige medarbeidere med én sykepleier og tre helsefagarbeidere som fordeler seg på to avdelinger. Avdelingene ligger i hvert sitt hus, med romslige, trivelige lokaler, på samme tun. Gården har også arbeidsveiledere, assistenter og frivillige som bidrar inn i aktivitetene med brukerne av dagsenteret. Det er i tillegg fokus på kosthold og brukermedvirkning.

Oslo kommune har tidligere kjøpt «Inn på tunet»-plasser på Skjerven gård i Maridalen. Den avtalen utløp ved utgangen av 2017. I den avtalen var det en helsefagligarbeider og en sykepleier i 20 prosent stilling til stede på Skjerven gård gjennom et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Skjerven gård nådde ikke opp i den nye konkurransen om 15 plasser. Det ble vurdert at Hauger gård leverte det beste tilbudet til Oslos innbyggere. Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) støttet Oslo kommunes vurdering. Oslo kommune må lyse ut disse konkurransene offentlig når det skal kjøpes fra private leverandører. Dette er i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser. Det er for å sikre at fellesskapets penger brukes til å kjøpe tjenester fra den beste leverandøren.

Vi mener det er flere innbyggere i Oslo som bør få samme muligheten som de som i dag får dagtilbud på Hauger gård. Oslo kommune besluttet derfor i 2018 at det var behov for å anskaffe ytterligere fem «Inn på tunet»-plasser. Skjerven gård leverte inn tilbud i konkurransen. Gården har ikke lenger et samarbeid med Kirkens Bymisjon om den helsefaglige delen av «Inn på tunet»-tilbudet. Skjerven gård skrev i tilbudet at de i løpet av første driftsår ikke kan gi de som bruker tilbudet, minst en medarbeider med 3-årig helsefagligutdanning eller helsefagarbeider med videreutdanning innen demens. Det var et krav i konkurransen at denne medarbeideren skal være tilstede i åpningstiden. Skjerven gård oppfylte derfor ikke kravene for å få ny kontrakt.


«Inn på tunet» er et viktig tilbud for at innbyggere i Oslo skal ha mulighet til å kunne bo livet ut i eget hjem, samtidig som de får positive opplevelser med fysiske utfordringer. Vi har fortsatt ledige plasser på Hauger gård. De som får vedtak av sin bydel, kan delta på «Inn på tunet»-aktiviteter. «Inn på tunet» bør ses på som en viktig del av bydelenes tiltakskjede. Det er positivt at det nå er flere aktører som holder på å bygge opp «Inn på tunet»-tilbud i og rundt Oslo med god helsefaglig kompetanse.

Eldreomsorgen i Oslo er inne i en stor omstilling. Flere kan bo livet ut i eget hjem gjennom en styrking av de hjemmebaserte tjenestene, samtidig som de som har behov for langtidsplass på sykehjem skal få det. I tillegg moderniseres bygningsmassen ved at vi fram til 2023 åpner 13 nye sykehjemsbygg. Det vil si at vi i snitt kommer til å åpne et nytt beboerrom hver eneste dag mellom 2020 og 2023. Dessverre betyr det også at mange beboere må flytte til et annet sykehjem i byggeperioden og at medarbeidere må bytte arbeidsplass til et annet sykehjem. Dette skal vi forsøke å gjøre så smidig som mulig.

«Inn på tunet»-tilbudet er ett av flere tilbud som bidrar til en helhetlig og god eldreomsorg. Sykehjemsetaten kommer til å lyse ut ny konkurranse om «Inn på tunet»-plasser i løpet av 2019 eller 2020. Vi håper at Skjerven gård og andre aktører som oppfyller kravene, leverer tilbud slik at Oslos innbyggere får «Inn på tunet»-tilbud som møter deres behov for aktiviteter kombinert med helsetjenester av høy kvalitet.

Helge Jagmann
Etatsdirektør i Sykehjemsetaten i Oslo

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...