Med kjettinger mot Akerselva-planene:
– Lenker oss fast om nødvendig

Med kjettinger som virkemiddel stilte aksjonistene opp i Nydalen torsdag formiddag. Foran er Per Østvold, leder i Oslo Elveforum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Demonstrantene fra Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner med klar melding til byrådet, dersom de gjør som Plan- og bygningsetaten og sier ja til å bygge på Akerselva-kulverten i Nydalen.
Publisert: 07.03.2019 kl 14:24
NYDALEN: – Vi er her med en symbolsk lenke i dag. Men den dagen gravemaskinene kommer vil vi lenke oss fast, om nødvendig, sa Per Østvold, leder i Oslo Elveforum.
Torsdag ettermiddag arrangerte de sammen med Miljøforeningen Akerselvas Venner demonstrasjon på Gullhaug torg, der Avantor planlegger å oppføre to bygg. Det høyeste på 70 meter. Plan- og bygningsetaten har sendt sin innstilling til byutviklingsbyråden, der de anbefaler Avantors planforslag.
I strid med elvevernet
– PBE innrømmer at planen er i strid med Kommuneplanens bestemmelser for høyder, og den er i strid med byggeforbudssonen på 20 meter fra Akerselvas bredder. Dette bygget, som vil stå seks meter over den 12 meter brede kulverten, vil gjøre det umulig å gjenåpne Akerselva, sa Are Eriksen, leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner.
– De kunne også sagt at det strider mot målsettingen om å gjenåpne lukkede elver og bekker, la han til.
Siden 2000 er 3,5 kilometer av 14 lukkede bekker åpnet.
– Men fortsatt er 25 prosent at hovedvassdragene lukket, og 75 prosent av sidebekkene. Skal man fortsette med samme hastighet som til nå vil det ta 600 år før alle Oslos elver er åpnet igjen. Vi må gi byrådet et spark bak. Dette er et så alvorlig brudd at vi ikke har sett maken tidligere. Her vil PBE gi tillatelse til å bygge ikke bare ved, men oppå Akerselva, sier Eriksen.

Are Eriksen, leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner, holdt en flammende appell. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Ser dårlig ut i miljøhovedstadsåret
Han viser til at gjenåpningen av elver og bekker var et viktig argument da Oslo ble kåret til Europeisk miljøhovedstad 2019.
– Å gi tillatelse til å bygge oppå Akerselva er ikke akkurat noe å skryte av for et rød-grønt byråd i Miljøhovedstadsåret 2019 - eller valgåret 2019 for den saks skyld, sier Eriksen.
Gullhaug torg er i dag egentlig regulert til et enda høyere bygg. Denne reguleringen ble vedtatt av bystyret i 2010. De nye byggene har større grunnflate, og trenger dermed en ny reguleringsplan.
– Det er sjokkerende at de tror de skal få gjennomslag for dette, i 2019, sier Julie Løddesøl, nestleder i Oslo Elveforum. Bydelene Nordre Aker, Sagene, Byantikvaren, Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten har uttalt seg kritisk til om planene om å bygge nærmere elva enn 20 meter.
– Vi ønsker at byutviklingsbyråden sier nei til forslaget, og ikke godtar en delvis overbygging av Akerselvakulverten, legger hun til.
Flom og overvann
Løddesøl sier det er hensynet til elvas randsone som bør veie tyngst.
– Flom kommer gjerne overraskende på oss, og hvis ikke elva har mulighet til å bevege seg, går den i høyden, sier hun.
Bymiljøetaten har i sin uttalelse til planen frarådet «foreslått utbygging både fordi det planlegges å bygge svært nærme Akerselva, og videre fordi det søkes om påslipp av store mengder overvann til elva».
Avantor har tidligere svart på kritikken om at det foreslås å bygge delvis over kulverten. Blant annet har prosjektdirektør Terje Løvold uttalt: – En mindre del av bygget ligger over en allerede lukket kulvert. Dette mener vi likevel er underordnet den overordnede utviklingsstrategien for knutepunktet Nydalen. Som vi har påpekt tidligere, har bybebyggelsen langs Akerselva siden 1800-tallet omkranset elveløpet – på lange strekninger med beliggenhet helt inntil vannkanten, stedvis også over elva, sier Løvold, i saken du kan lese i sin helhet her.
Opp til byutviklingsbyråden
Nå er det byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) som får planforslaget på sitt bord. Hun skal utarbeide en anbefaling til bystyret, som til slutt skal si ja eller nei til byggeplanene.
Tilstede under demonstrasjonen var Marcussens byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG). Han sier byrådet ikke har konkludert i saken, og at man nå skal ta seg god tid til å sette seg inn i den.

Slik illustreres bygget i det siste saksfremlegget i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn. Foto: Illustrasjon: Snøhetta / MIR, for Avantor / Cowi
– Akerselva og 20-meterssonen er vi veldig opptatt av. Elva er en livsviktig åre gjennom byen, sier Reinvang.
– Det blir sagt at det vil være en skam om byrådet sier ja til å bygge oppå Akerselva i Miljøhovedstadsåret. Hva tenker du om det?
– Andre sier at dette bygget vil kunne bli et av Norges mest miljøvennlige bygg, og at det vil være en skam å si nei til det i Miljøhovedstadsåret. Vi må se på argumentene på den ene og den andre siden i denne viktige og vanskelige saken, sier Reinvang.
– Hvor lang tid vil det ta før byråden konkluderer?
– Det vil ta den tiden det tar. Vi lar oss ikke rushe, men skal ta en god og riktig avgjørelse.
Tidligere torsdag gikk to av Arbeiderpartiets bydelsutvalgsrepresentanter ut med støtte til aksjonistene, i dette innlegget i Nordre Aker Budstikke.
Les Avantors svar på kritikken her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!