Nordre Aker Budstikke

Her lå dansestedet:

Derfor ble det kalt for Letvindtsalen

Her lå Letvindtsalen. Foto: Kristin Tufte Haga

««Jeg heter mor Letvindt og jammen skal jeg også vise dere at jeg er letvindt.» Så åpnet hun dansen ved å svinge seg rundt i en solodans...»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2021 kl 08:52

DISEN: Tidligere har Nordre Aker Budstikke fortalt om både Grefsensetra og Grefsen Sportscafé, som var populære kafeer i området Grefsen og Kjelsås, og med kilde fra boka Nord i Aker, av Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen. I samme bok er også Letvindtsalen omtalt, av Finn Geiran i historielaget.

Løkkehuset ble til Letvindtsalen

På hjørnet av Lofthusveien og Kjelsås lå i sin tid det som het Heftyes løkke. Det var et sommersted for bankieren, konsul Thomas Heftye (1822-86). Videre skriver historielaget og Geiran at det er mulig at det huset som står på tomten i dag, Kjelsåsveien 19, rommer en tømmerkjerne som kan være stammen i det gamle løkkehuset:

«Familien Heftye solgte huset og flyttet sine sommerlige aktiviteter til Frognerseteren. Det tidligere løkkehuset ble etter hvert et populært forlystelsessted, kalt Letvindtsalen, etter sigende fordi det gikk gemyttlig og lettvint for seg der. Mannen som drev stedet, ble kalt «Letvindten» og hans ferme frue for «Mor Letvindten». «Jeg heter mor Letvindt og jammen skal jeg også vise dere at jeg er letvindt.» Så åpnet hun dansen ved å svinge seg rundt i en solodans, forteller journalisten Frey i Morgenposten i en artikkel om sommergleder i Christiania.» står det videre i boka Nord i Aker.

Velhuset

Historien forteller videre at stedet ble nedlagt en gang før 1914. Noen år senere, i 1928, fortsatte serveringen rett over Kjelsåsveien, i det nye velhuset til Grefsen og Disen Vel. Det står videre at restauranten som ble startet opp i velhuset var et populært «vannhull», blant annet for folk som kom fra Bjerke travbane søndag ettermiddag på vei ned Lofthusveien.

Lettvintveien

Året etter, i 1915, skal veien mellom Grefsenveien og Kjelsåsveien ha fått navnet Lettvintveien. Det har sin bakgrunn i at gården Åsenløkka, som lå omtrent ved krysset mellom Kjelsåsveien og Lofthusveien, også ble kalt «Lettvinten».

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...