Finalist til Årets navn og ildsjel:
Lidenskapen for brua over helvete ble halvtidsjobb

Sindre Langaas på hengebrua i Nordmarka som han har engasjert seg for å verne. Foto: Christian Fredrik Borg
– Jeg trodde jeg skulle klare å samle et par-tre hundre tilhengere da jeg begynte å invitere venner til Facebook-gruppa Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete, sier Sindre Langaas. Nå er han finalist til Årets navn og ildsjel.
Publisert: 27.12.2020 kl 13:40
Sist oppdatert: 27.12.2020 kl 16:01
NORDRE AKER: For tolvte gang skal vi kåre Årets navn og ildsjel i Nordre Aker sammen med Nordre Aker Budstikkes lesere.
I begynnelsen av desember ba vi leserne nominere kandidater, og veldig mange navn kom inn. Nå har redaksjonen gått gjennom forslagene, og valgt ut fire finalister. Nederst på siden kan du stemme på den du mener bør vinne! Vinner får heder og ære, og 10.000 kroner fra vår samarbeidspartner Storo Storsenter. Pengepremien skal vinneren få gi videre til et fritt valgt, godt formål i lokalmiljøet.
Gjennom romjula presenterer vi finalistene i tur og orden. Her kan du lese om mannen som «reddet» hengebrua over Bjørnsjøhelvete, Sindre Langaas!
Finalist B: Sindre Langaas
Umiddelbart var det ikke noe som gjorde at han agerte. Men da faktumet at hengebrua over Bjørnsjøhelvete kanskje ville rives sank inn, tenkte han at han måtte gjøre noe. Det førte til at han opprettet Facebook-gruppa Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Gruppa har i overkant av 2600 medlemmer.
Engasjementet, henvendelsene og arbeidsmengden eksploderte. Etter kort tid var det en halvdagsjobb, har han tidligere anslått.
– Etter en stund var ikke kjæresten min helt fornøyd. Jeg var litt fraværende i hverdagen.
Hengebrua rager 13 meter over Bjørnsjøelva i Nordmarka. Partiet i elva ligger midt mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen. Brua ble bygget på midten av 1900-tallet i forbindelse med etableringen av Holsledning 2.

13 meter over elva henger brua, som i sin tid ble oppført av Oslo Lysverker. Foto: Christian Fredrik Borg
Her kan du lese mer om hengebruas historie og bakgrunnen for folkeaksjonen:
Mange positive tilbakemeldinger
– Det er stas i seg selv å være en av kandidatene. Jeg har fått veldig mye oppmerksomhet i løpet av året på grunn av hengebru-affæren. Jeg kjenner at jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger og kan ikke huske en eneste negativ, svarer han på spørsmål om hvordan det er å være en av kandidatene til Årets navn og ildsjel i Nordre Aker 2020.
Langaas har vokst opp på Korsvoll, men flyttet til Brekke etter å ha bodd i Sverige.
– Jeg trodde jeg skulle klare å samle et par-tre hundre tilhengere da jeg begynte å invitere venner til Facebook-gruppa Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete, sa Langaas til bydelspolitikerne da saken ble tatt opp i i bydelsutvalget (BU) i mai.
Til daglig jobber han ved NIVA, Norsk institutt for vannforskning. Siden høsten 2013 har han vært forskningsleder for seksjonen Vann og samfunn.
Fortsetter engasjementet
– Du har ikke blitt lei?
– Nei, jeg synes ikke det. Det er fascinerende. Det har vært mest hengebru, men har også blitt en fascinasjon for hele området fra Bjørnsjøen til Skjærsjøen. Hele området henger sammen, sier han og legger til at det er mange kulturminner i området.
Han legger inn en kort pause.
– Men jeg tror ikke at jeg kommer til å vie resten av livet til å holde på oppe ved Bjørnsjøhelvete. Det skal ikke bare være en turistattraksjon, men en bru som binder øst- og vestsiden sammen.

Sindre Langaas overrakte plata Markaviser til Statnetts Henrik Glette under en uhøytidelig seanse i mai. Foto: Christian Fredrik Borg
Selv om det ble en milepæl da hengebrua gjenåpnet torsdag 29. oktober, er han ikke ferdig med engasjementet for brua og området rundt.
– Det er tilfredsstillende å ta prosessen videre og jobbe for å få en fin rundløype. Hengebrua fortjener å bli en naturlig del av en turtrasé, og det er den i liten grad nå.
– Jeg tror de fleste som har vært ved hengebrua i år, synes adkomsten ikke er så god. Prosjektet neste år blir å få en bra dialog med Turistforeningen, Bymiljøetaten og eventuelt Løvenskiold for at stien på vestsiden av elva skal bli blåmerket. Det er prioritet én i 2021.
– For trygg
Han har også utarbeidet et turkart med kulturminner i området. Etterspørselen skal ha vært stor, og han anslår at rundt 1000 kart har gått så langt. De er tatt ned for vinteren nå. Den tidligere topputøveren i orientering bedyrer likevel at arbeidsmengden avtok i juni.
Det siste året har han vært ved hengebrua rundt 25 ganger. Én av disse var da han arrangerte Gjenåpningsmarsjen. Da fikk 200 være tilstede og delta i et uformelt arrangement og oppleve den restaurerte og gjenåpnede brua.

Sindre Langaas, initiativtager til aksjonen for å redde hengebrua over Bjørnsjøhelvete, og nå som er rehabilitert og gjenåpnet, oppfordrer til å plukke opp nytt turkart over kulturminner. Foto: Nordre Aker Budstikke (Arkivfoto)
– Har den blitt for trygg?
– Rent personlig synes jeg det var mer Indiana Jones-opplevelse før. Den lille, skumle følelsen av at det går an å falle i juvet, er der ikke nå. Jeg forstår veldig godt at Statnett valgte løsningen som de har gjort. De ville sikre og forhindre at noen falt i elva. Jeg har ingen kritikk mot Statnett, understreker han.
– Alle jeg har møtt etterpå, synes fortsatt det er en attraksjon.
Aktiv i o-klubb
I tillegg til å engasjere seg for hengebrua i Nordmarka, har han bidratt i klubben sin, Nydalens Skiklub, med Stolpejakt og turorienteringtilbudet Stifinner'n.
Selv er han også orienteringsløper. En skade har gjort at han ikke kunne løpe i år. Hans beste resultat er en pallplass fra verdenscupen i orientering. Det er imidlertid en god del år tilbake i tid, og han sliter med å bringe på det rene om han kom på andre- eller tredjeplass i løpet.

Sindre Langaas på pallen under orienteringskonkurransen Night Hawk sammen med lagkamerat i stafetten, Per Sandberg, som også representerer Nydalens Skiklub. Til høyre er Kolls Bo Engdahl.
Vinner han, har entusiasten en formening om hva premien skal gå til.
– Da vil jeg bruke halvparten på Stolpejakten og Stifinner'n og halvparten på tilbudet for de yngste i klubben.
Stem nå!
I romjula skal du få bli bedre kjent med alle de tre finalistene. Vinneren kåres i januar.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!