Du kan stemme:
Ligger Norges beste turrute i Oslo?
Kanskje blir det denne turruta i Nordmarka, som stikker avgårde med seieren: «En topptur som er lett tilgjengelig. Med start på et av de høyeste punktene blir turen lett, og det er flere variasjonsmuligheter underveis.»
Publisert: 16.07.2018 kl 13:25
Sist oppdatert: 16.07.2018 kl 21:50
MARKA: – De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor. Oslo har fire ruter blant de 100 finalistene når Norges beste turrute nå skal kåres, fra pressemelding fra Gjensidigestiftelsen.
Videre står det at ett av tidenes mest omfattende spleiselag for en bedre folkehelse går straks i mål.
– Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle i Oslo å gå på tur i nærområdet sitt. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom.
Tilsvarer avstanden rundt ekvator
– I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.
Sterke kandidater
Oslo har fire turruter som er nominert:
– Selv om vi synes dette er praktfulle turruter mange har stor glede av, betyr ikke det at vi kommer til å ende opp med seieren. Derfor oppfordrer vi turentusiaster og lokalpatrioter til å stemme frem sin favoritt blant våre kandidater slik at Oslo har et best mulig utgangspunkt når landsfinalen går av stabelen, sier Axel Pettersen som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Bymiljøetaten, Oslo kommune.
Blant annet er følgende turrute nominert:
Nærtopptur i Nordmarka.
Bor du opp mot Nordmarka er dette en topptur som er lett tilgjengelig. Med start på et av de høyeste punktene blir turen lett, og det er flere variasjonsmuligheter underveis. Turen starter rett fra Frognerseteren stasjon, går innover i marka og fram til den flotte plassen Frønsvollen. For å komme hit går du gjennom stien i eventyrskogen som Naturvernforbundet har anlagt. Fra Frønsvollen kan du velge 2 ruter videre. Enten å gå via Fugelmyra, nyte roen ved myra og den nye DNT hytta, før du går ned til Vettakollen stasjon og tar T-banen hjem. Turen er ca 6,5km. Alternativt kan du gå en noe lenger runde, ca 11,5 km,forbi Skjennungstua, med rast der eller oppe på Skjennungsåsen og nyte utsikten over skog, fjor og by. Videre mot Ullevålseter og snart er du på Sognsvann stasjon og kan ta T-banen ned igjen.
Her kan du klikke deg inn og stemme frem til 31. august
– Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen. Avstemmingen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåresunder Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25.000 kroner og en plakett, sier Hansen.
Merking gir økt bruk av turstier
En rapport utført av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), viser at det å merke allerede eksisterende turstier fører til flere nye bruker av stiene. Eksempelvis viser tellinger at ferdselen langs tre studerte stier i Brummundal økte med 50 prosent etter at skiltene ble satt opp. I Vestby var den tilsvarende økningen langs de fire stiene som ble studert der på 20 prosent.
– Turskiltprosjektet har vært et økonomisk samarbeid mellom Gjensidigestiftelsen og alle fylkeskommunene i landet som har delt på kostnadene i dette prosjektet. Etter en siste tildeling i 2017 videreføres prosjektet i en permanent tilskuddsordning gjennom Tippemidlene, sier Hansen.
LES OGSÅ:
- Fine opplevelser trenger ikke koste sommerskjorta
- Våre favorittbadesteder i Marka og i Akerselva
- Turtips om en skikkelig bra nedtur
- Maridalens high fives
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!