Nordre Aker Budstikke

Når boligen du skal kjøpe har byttet nabolag

Boligen ble først annonsert på Finn.no som beliggende på Grefsen/Kjelsås, men ble senere endret til Årvoll/Disen, i tråd med hva som er brukt om andre boliger i samme vei. Megleren har imidlertid ikke svart på Nordre Aker Budstikkes henvendelser. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB / Skjermdump Finn.no (Illustrasjonsfoto)

En bolig i Traverveien på Årvoll, i Bydel Bjerke, ble annonsert som beliggende på Grefsen/Kjelsås. Villedende markedsføring, sier Forbrukertilsynet, som legger til at feil stedsangivelse i boligannonser ikke er et veldig hyppig problem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2021 kl 12:26

ÅRVOLL: Nylig ble en leilighet med adresse i Traverveien lagt ut for salg. I den innledende annonseteksten på Finn.no hadde eiendomsmegleren plassert boligen i området «Grefsen/Kjelsås».

Nordre Aker Budstikke ble tipset av en leser, som godt visste hvor Traverveien ligger, nemlig på Årvoll i nabobydelen Bjerke.

– Legger man godvilja til kan man kanskje si Årvoll/Disen?, sier leseren.

Et Finn-søk viser også at andre meglere omtaler boliger i den samme veien for nettopp Årvoll/Disen.

Nordre Aker Budstikke har de siste dagene kontaktet det aktuelle eiendomsmeglerkontoret med spørsmål om hvorfor de har brukt Grefsen/Kjelsås som stedsangivelse i overskriften. Men til tross for flere henvendelser har vi ikke fått noe svar. Det som har skjedd er at headingen på annonsen nå er endret til Årvoll/Disen.


Traverveien går fra Årvollveien, og passerer blant annet Tonsen kirke. Området grenser til Disen, men å kalle det Kjelsås er trolig å dra geografien litt langt.

Villedende

I Forbrukertilsynets Veiledning for markedsføring av boliger, står det under Beliggenhet: «Den næringsdrivende må sørge for at boligen markedsføres med korrekt registerbetegnelse og adresse, blant annet korrekt postnummer, poststed og bydel. Ved bruk av geografiske betegnelser må det være samsvar mellom oppgitt stedsnavn og det som brukes på offisielle kart eller – hvis dette ikke er entydig – det som er gjengs oppfatning av hva som faller inn under det aktuelle stedsnavnet.»

Forbrukertilsynet sier til Nordre Aker Budstikke at det ikke skjer så veldig ofte at de får klager på at boliger blir annonsert i andre områder enn der de fysisk ligger. Men hvis så skjer, så er det et brudd på markedsføringsloven.

– Da er det villedende markedsføring. Vi får tips og spørsmål om noen slike tilfeller innimellom. Men så klart, alle kan gjøre feil, og det er flott at dette tilfellet dere fikk tips om ble rettet opp. Men vi følger med, og skjer det eksempelvis at samme eiendomsmeglerfirma gjør dette flere ganger, da oppretter vi en sak på det. I vår veiledning til meglerne står det også at de skal være nøye med geografiske betegnelser. Vi har jobbet mye med meglerorganisasjonene om dette, og om det å ha en god bransjepraksis, sier avdelingsleder i Forbrukertilsynet, Jo Gjedrem.

Jo Gjedrem, Fagdirektør hos Forbrukertilsynet, (tidligere Forbrukerombudet). Foto: Heiko Junge / NTB


Villedende markedsføring kan føre til sanksjoner og bøter, ifølge Gjedrem. Men han understreker at det ikke er noe stort problem med feil områdebetegnelser. Det er få klagesaker om dette, og det er typisk en storby-problemstilling. Det er i stedet flere klagesaker på at rom og bolig har oppgitt feil størrelse, retusjerte bilder i annonser, lokkepriser, og generelt at ikke alle relevante forhold om salgsobjektet er opplyst.

Områder utvides

– Men når det gjelder meglernes områdebetegnelser, så dukker det jo opp litt rare stedsnavn og utvidede områder underveis. For eksempel er det jo kjent at Grünerløkka-området plutselig har strukket seg veldig, både nord og østover. I slike tilfeller så kan jo dette være villedende for folk som ikke er godt kjent i området, ikke minst prismessig. Grünerløkka er et populært sted å bo, med dertil dyrere boligpriser. Og man kaster jo bort tiden til boligsøkerne, som kanskje har faste søk i et område, så dukker det opp boliger i søket, som egentlig ikke ligger i dette området likevel.

– Jeg husker også da jeg selv bodde på Sagene, så var det plutselig et omårde som het Sagene vest. Ikke noe som brukes lokalt, men det gir kanskje en ekstra "svung"? Men sistnevnte er ikke villedende i den forstand, men mer et heller morsomt eksempel på de nye begrepene meglerne bruker for å selge, sier Gjedrem.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...