Nordre Aker Budstikke

Lista over kritikkverdige forhold ved skolen er lang

Blindern videregående skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Dårlig rengjøring, påtrengende kloakklukt, og ikke tilfredsstillende vedlikehold i gymgarderober, samt forhold som kan representere fare for elevene i gymsalen. Det er noe av det bydelsoverlegen lister opp etter tilsyn ved den videregående skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2018 kl 08:15

BLINDERN: Etter tilsyn ved Blindern videregående skole i november i fjor, ble det avdekket flere kritikkverdige, hygieniske forhold i gymsalen og i gymgarderobene ved skolen. Det kommer frem i en rapport fra bydelsoverlege Bjørn Sletvold i Bydel Nordre Aker.

Tilsynet ble foretatt på bakgrunn av henvendelse fra Lars Erik Nylund, etatshovedverneombud i Utdanningsetaten, og i henhold til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler med videre.

Blindernrevyen 2018 har premiere i gymsalen på Blindern vgs. torsdag kveld. Les om revyen her!

Bekymret

Det går også frem at både etatshovedverneombudet og skolens ledelse var bekymret for hygieniske forhold ved gymgarderobene på skolen, og at de oppfordret bydelsoverlegen til å foreta tilsyn.

Tilsynet gjalt rengjøring og vedlikehold. I tillegg ble det foretatt en befaring i gymsalen. Avvik defineres som mangel på oppfyllelse av myndighetenes krav. I tillegg ble det gjort merknader, som ifølge rapporten ikke omfattes av definisjonen for avvik, men som tilsynsmyndighetene mener har et forbedringspotensial.


C-blokka, som er kjernen av skolen og der klasserommene ligger, ble modernisert i forkant av at skolen flyttet inn i 2014 og var ikke omfattet av dette tilsynet.

Ikke tilfredsstillende

Bydelsoverlege Bjørn Sletvold.

«Blindern Videregående Skole tilfredsstiller ikke forskriftens krav. De hygieniske forholdene i gymgarderobene, dusj og toaletter tilfredsstiller ikke krav til helsemessig tilfredsstillende renhold og vedlikehold,» innleder rapporten.

Bydelen imøteser tilbakemelding på korrigerende tiltak og/eller plan for korrigerende tiltak, innen 30. januar i år. Det bes også om at vedlikeholdsplan utarbeides i samarbeid med Undervisningsbygg.

Blant annet påpeker rapporten følgende:


«Sanitære anlegg har ikke tilfredsstillende vedlikehold. Ved befaring av toaletter, dusjer og lærer- og elevgarderober ble det observert stor slitasje på vegger, gulv, himlinger og sanitære installasjoner - klosetter, dusjer og servanter.»

Videre:

«Lister på flere av toalettene var sprukket, og noen hadde fuktskader. Et av toalettene var avstengt, og ikke tilgjengelig for tilsynet.»

Påtrengende kloakklukt

Det ble også påpekt dårlig rengjøring av toalettene.

«Et av toalettene hadde påtrengende kloakklukt, og flere av toalettene har ansamling av skitt rundt listene. Noen dusjanlegg hadde tydelig misfarging på gulv og vegger, og renholdet her har vært for dårlig. Bydelsoverlegen har forståelse for at manglende vedlikehold på toaletter, garderober og dusjer gjør det vanskelig å drive renhold, men det forventes at toaletter og dusjer rengjøres forsvarlig slik at lukt og misfarging fjernes,» skriver bydelsoverlegen.


I tillegg var ansamling av støv på ventilasjonsgitter gjennomgående for garderobene. Renholdsplan for rensing av ventilasjonsgitter, og renhold av toaletter og dusjanlegg må
også utarbeides og sendes bydelsoverlegen innen ovennevnte frist.

Blindernrevyen 2018 har premiere i gymsalen torsdag kveld. Les om revyen her.

Kan være farlig for elevene

Blindern videregående skole i Sognsveien 80 ble etablert i 2014, da skolene Berg og Fagerborg ble slått sammen. Skolen benytter deler av bygningsmassen til tidligere Sogn vgs. Blindern vgs. har nærmere 800 elever fordelt på Studiespesialisering og International Baccalaureate (IB). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Men det stopper ikke her.

«Ved befaring ble det observert at belysningen i både lærer- og elevgarderobene var gjennomgående dårlig. Forskriften stiller krav om at virksomhetens lokaler skal ha en belysning som er tilfredsstillende. I tillegg; Ved befaring ble det observert store sprekker i gulvet i gymsalen som kan medføre fare for skade på elever ved aktivitet.»


Vedlikeholdsplan for dette bes også sendt bydelsoverlegen.

Og det fortsetter:

«Et av toalettene var avstengt og ikke i bruk. Skolen må forsikre at de har tilstrekkelig antall toaletter sammenlignet med anbefalt norm (1 toalett per 20 elev), i forhold til elevgrunnlag. Det forventes at det avstengte toalettet settes i stand. Dusjanleggene hadde gjennomgående ikke tilstrekkelig antall knagger for å henge håndklær på. Det anbefales å montere knagger så ikke håndklær legges på gulvet.»

«Stålvaiere på skillevegg i gymsalen er usikrede, og kan representere en fare for skade på elevene. Det er risiko for at elever faller og henger seg fast i vaierne, eller kutter seg på dem. Det anbefales at skolen gjør en vurdering av sikkerhet og bruk av vaierne, og at Undervisningsbygg vurderer om dette er i henhold til krav til best praksis for anlegg i Osloskolen.»

Ikke godkjent etter forskrift

I tillegg kommer det frem at Blindern videregående skole har ikke søkt om godkjenning etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler med videre. Søknad må sendes bydelsoverlegen snarest.

Skoleledelsen

Avdelingsleder for bygg- og administrasjon ved Blindern videregående skole, Øistein Lilleløkken, forteller at skolens ledelse synes rapporten gir et riktig bilde av situasjonen.

– Den gjenspeiler virkeligheten på en god måte. Vi lever i en midlertidig skolebyggsituasjon, vi skal jo egentlig ikke holde til i disse gamle lokalene. Først var det snakk om å være her til 2017, så er 2022 nevnt og 2025 foreløpig bestemt. Hvis det siste blir aktuelt, så håper vi virkelig at disse nevnte avvikene blir lukket og utbedret på en tilfredsstillende og varig måte, sier Lilleløkken.

– Når det gjelder gymsalen så er det ikke slik at det er farlig å oppholde seg der. Sprekkene som er nevnt er ved vinduene, og utgjør ingen umiddelbar fare - også med tanke på kveldens revypremiere. Når det gjelder wirene som er nevnt, og som brukes til å heise skilleveggene opp og ned, har de vært der i 35 år, og det har vært kun et par skrubbsår underveis såvidt vi vet, gjennom alle disse årene.

Han forteller videre om den manglende godkjenningen etter forskrift for miljørettet helsevern.

– Da vi flyttet inn her for 3,5 år siden, så henvendte jeg meg til skolebyggansvarlige om dette. Jeg var sikker på at dette nå var i orden. Det er det ikke, men prosessen for å få dette på plass er igang såvidt jeg har fått kjennskap til, sier Lilleløkken.

Undervisningsbygg

Kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg forteller at Undervisningsbygg skal ta ansvaret for godkjenning etter forskrift om miljørettet helsevern, når utbedringer som påpekt i rapporten fra bydelsoverlegen, er gjennomført.

– Totalt fire garderober med dusj og toaletter skal utbedres og midler er satt av på 2018-budsjettet til dette. Det er for tidlig å si når dette vil bli gjennomført, men Undervisningsbygg jobber så raskt det er mulig. Utbedringene vil gjelde: Lysforhold, gulv og vegger, servanter, himling, klosetter, lister osv., sier Thorsen.

– Renhold er en viktig del av vedlikeholdet og som skolen har ansvaret for. Undervisningsbygg følger dette opp. Gymsalens skillevegger med vaiere skal utbedres for å ivareta sikkerheten for brukerne. Det samme gjelder gulvet i gymsalen, sier Thorsen, og legger til at det også vil bli utarbeidet en vedlikeholdsplan, som for øvrig lages for alle skolene i Oslo. Også at svar på bydelsoverlegens rapport vil bli oversendt innen fristen.

Verneombudet

Lars Erik Nylund, etatshovedverneombud i Utdanningsetaten, forteller at han har sett rapporten, men han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i den.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...