ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Løftes frem som en av byens «ukjente perler». Er du enig?

Fiskarsbygget i Nydalsveien 32B. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Redskapsfabrikken i Nydalen er med når byens fagfolk innen byarkitektur og historie har gravd frem det de kaller «ukjente perler».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.03.2020 kl 11:57

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN: Det er ByplanOslo, det digitale magasinet til Plan- og bygningsetaten, som i sin siste utgave har gått grundig til verks for å lage en liste over 30 ukjente bygningsperler:

«Vi er stolte av Slottet, av Akershus festning, av Operaen. Men Oslo er full også av mindre kjente bygg og bygningsmiljøer som vi kan oppsøke og glede oss over. Her er 30 gode forslag, anbefalt av byens fremste fagfolk,» skriver de i innledningen.

Tre fagmiljøer

Utfordringen som gikk fra ByplanOslo til fagmiljøene hos Byantikvaren, Fortidsminneforeningen og Selskapet for Oslo bys vel lød:

«Hvilke av Oslos bygg og bymiljøer fortjener i større grad enn i dag å bli sett og opplevd av Oslos innbyggere og besøkende? Kan vi få ti gode kandidater?»

De tre fagmiljøene kom med tre nesten helt ulike lister over sine favoritter, skriver ByplanOslo. Dermed ble det en liste med 30 bygninger, noen er flere hundre år gamle, andre er av nyere dato. Her finner vi alt fra herskapsvillaer til puber!

ANNONSE

Redskapsfabrikken

Blant de 30 perlene finner vi også redskapsfabrikken i Nydalsveien 32B, eller Fiskarsbygget som det også gjerne omtales som, som ligger langs Akerselva, mellom Riksteatret og Nydalen videregående skole.

Bygget sett Nydalen Bruks vei. Her ser vi Nydalen vgs. til høyre og Riksteatret til venstre. Avantorbygget i Nydalsveien 28 rett fram Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Om Fiskars-bygget, skriver ByplanOslo:

«Bevaringsregulert industrianlegg som tidligere har tilhørt Christiania Spigerverk. Den lave fabrikkbygningen i Nydalsveien 32 ble oppført på midten av 1800-tallet og inneholder industri ennå i dag (Fiskars holder til her). Fortidsminneforeningen påpeker at det "dessverre foreligger planer for ombygging av dette viktige kulturminnet, hvor det lave bygget ødelegges av skjemmende påbygg".»

ANNONSE

Hele lista på 30 steder kan du lese i ByplanOslo!

Det gamle industribygget tilhørte Christiania Spigerverk og har vært i bruk som produksjonslokale helt siden 1877. Det er Avantor som eier redskapsfabrikken i dag, og det foreligger planer om å utvikle det med inntil tre påbygg der det høyeste er 42 meter. I disse er det tenkt 80-90 boenheter.

Produksjonshallen er foreslått med publikumstilbud, og det har vært skissert en rekke alternativer: forretning, undervisning, bibliotek, galleri, konsertlokale, treningssenter, tjenester innenfor helse og velvære, konferansesenter, mindre industri-/ håndverksvirksomheter, kontor, bevertning og svømmehall.

Det er fortsatt industrivirksomhet i bygget, med produksjonsnalegg for finske Fiskars. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget i Nordre Aker har tidligere sagt nei til utbyggingen, og også Byantikvaren vil bevare bygget som det er i dag.

ANNONSE

I november sa også Riksantikvaren at de vil motsette seg påbygg på det gamle fabrikkbygget. Les mer om uttalelsen her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE