Nordre Aker Budstikke

Løftes frem som en av byens «ukjente perler». Er du enig?

Fiskarsbygget i Nydalsveien 32B. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Redskapsfabrikken i Nydalen er med når byens fagfolk innen byarkitektur og historie har gravd frem det de kaller «ukjente perler».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.03.2020 kl 11:57

NYDALEN: Det er ByplanOslo, det digitale magasinet til Plan- og bygningsetaten, som i sin siste utgave har gått grundig til verks for å lage en liste over 30 ukjente bygningsperler:

«Vi er stolte av Slottet, av Akershus festning, av Operaen. Men Oslo er full også av mindre kjente bygg og bygningsmiljøer som vi kan oppsøke og glede oss over. Her er 30 gode forslag, anbefalt av byens fremste fagfolk,» skriver de i innledningen.

Tre fagmiljøer

Utfordringen som gikk fra ByplanOslo til fagmiljøene hos Byantikvaren, Fortidsminneforeningen og Selskapet for Oslo bys vel lød:

«Hvilke av Oslos bygg og bymiljøer fortjener i større grad enn i dag å bli sett og opplevd av Oslos innbyggere og besøkende? Kan vi få ti gode kandidater?»

De tre fagmiljøene kom med tre nesten helt ulike lister over sine favoritter, skriver ByplanOslo. Dermed ble det en liste med 30 bygninger, noen er flere hundre år gamle, andre er av nyere dato. Her finner vi alt fra herskapsvillaer til puber!

Redskapsfabrikken

Blant de 30 perlene finner vi også redskapsfabrikken i Nydalsveien 32B, eller Fiskarsbygget som det også gjerne omtales som, som ligger langs Akerselva, mellom Riksteatret og Nydalen videregående skole.

Bygget sett Nydalen Bruks vei. Her ser vi Nydalen vgs. til høyre og Riksteatret til venstre. Avantorbygget i Nydalsveien 28 rett fram Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Om Fiskars-bygget, skriver ByplanOslo:

«Bevaringsregulert industrianlegg som tidligere har tilhørt Christiania Spigerverk. Den lave fabrikkbygningen i Nydalsveien 32 ble oppført på midten av 1800-tallet og inneholder industri ennå i dag (Fiskars holder til her). Fortidsminneforeningen påpeker at det "dessverre foreligger planer for ombygging av dette viktige kulturminnet, hvor det lave bygget ødelegges av skjemmende påbygg".»


Hele lista på 30 steder kan du lese i ByplanOslo!

Det gamle industribygget tilhørte Christiania Spigerverk og har vært i bruk som produksjonslokale helt siden 1877. Det er Avantor som eier redskapsfabrikken i dag, og det foreligger planer om å utvikle det med inntil tre påbygg der det høyeste er 42 meter. I disse er det tenkt 80-90 boenheter.

Produksjonshallen er foreslått med publikumstilbud, og det har vært skissert en rekke alternativer: forretning, undervisning, bibliotek, galleri, konsertlokale, treningssenter, tjenester innenfor helse og velvære, konferansesenter, mindre industri-/ håndverksvirksomheter, kontor, bevertning og svømmehall.

Det er fortsatt industrivirksomhet i bygget, med produksjonsnalegg for finske Fiskars. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget i Nordre Aker har tidligere sagt nei til utbyggingen, og også Byantikvaren vil bevare bygget som det er i dag.


I november sa også Riksantikvaren at de vil motsette seg påbygg på det gamle fabrikkbygget. Les mer om uttalelsen her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...