Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

100 år med minner samlet mellom to permer

Lærer og redaktør Hanne Solem, med forlegger Per Christian Øiestad i Z-forlaget, og jubileumsboka som nå er å få tak i på Tåsen og på nett. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Per Kristian Foss skriver om spartanske skolekjøkkentimer, og Henriette Steenstrup om å være bekymret mor. Gjennom øynene til tidligere og nåværende elever fortelles Tåsen skoles historie, i det som har blitt et praktverk av en jubileumsbok.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

TÅSEN: – Det startet med en idé, sier Hanne Solem. Tåsen-lærer og lærebokforfatter. Nå også redaktør for boka som har fått navnet «Tåsen skole 100 år».

Ideen ble presentert av rektor John Myrlund, og Solem tok på seg oppdraget med å få en jubileumsbok mellom to permer.

Bokomslaget er tegnet av Amanda på 6. trinn, og viser Tåsen-elever gjennom tidene.

Hun tok raskt kontakt med sin venn, pensjonert direktør i Gyldendal Undervisning, Per Christian Øiestad som nå driver Z-forlag.

– Dette er kanskje ikke et prosjekt å tjene så mye penger på, men det er en bok som skal vare, presenterte Solem for Øiestad.


Ettersom han selv har bodd i skolekretsen, var ikke Øiestad vanskelig å be.

LES OGSÅ: - Om hundre år vil de se på treet og tenke på dere. Bilder og video fra jubileumsfesten 13. juni!

Fra landlige omgivelser til moderne skole

Boka tar for seg utviklingen, fra da Tåsen bestod av fire bondegårder og litt over hundre innbyggere, til i dag. Skolebyggets historie og utvikling fra 1916, til det moderne skoleanlegget som åpnet i 2011.

– Men den omhandler også skolehistorien generelt. Det har skjedd fantastisk mye på disse hundre årene, sier Øiestad.

Boka er full av historiske bilder, og illustrasjoner laget av dagens elever. Og så er det enkelthistoriene. Solem har hentet inn tekster fra elevene av i dag, som skriver om sitt forhold til skolen.


«Tåsen skole, du fikk meg til å lære! Du fikk meg til å lese, regne og skrive. Jeg er evig takknemlig for alt du har lært meg og alt jeg skal lære av deg» skriver Hanna på 6. trinn.

Boka er rikt illustrert med tegninger fra elever, og historiske foto. Her om skolekorpset.

Elever, rektorer og foreldre

Men også tidligere elever deler sine minner. Helge F. Rindal begynte på Tåsen i 1932, og er far til en av dagens lærere. Helene Rossow er i dag lærer på Tåsen, men var selv elev fram til 2002. Kari Lie forteller om rektorperioden sin fra 1987 til 2000. Tidligere driftsstyremedlem Pål Sørgaard skriver om den turbulente tiden i forkant av rehabiliteringen og ombyggingen for snart ti år siden.

Noen kjente ansikter har også tråkket sine barnesko på Tåsen skole. Riksrevisor og tidligere finansminister Per Kristian Foss, kom fra Gamlebyen til Tåsen i 3. klasse, der faren hans Arne, var lærer.

«Med en lærer som far ble det ofte ventet av meg å prestere gode karakterer», skriver den tidligere Høyre-politikeren.


«Minnene fra Tåsen inkluderer også skolekjøkkentimer i ganske spartanske lokaler og enda mer spartanske innkjøpsbudsjetter».

Solem har også fått bidrag fra en nåværende Tåsen-mor. Skuespiller Henriette Steenstrup-Såheim skriver i teksten «Kjære barnet mitt – en mamma på Tåsen» om at det ikke bare er enkelt å være forelder, heller:

«Og av og til har jeg vært redd for at du ikke har lekt nok med de andre barna. Jeg har til og med snakket med noen voksne på skolen om det. Og da ble mamma litt flau, for da sa de voksne på skolen at du lekte masse med de andre barna, men av og til trengte du å være litt alene også».

Det verbale treet

Mange generasjoner Tåsen-boere har og har hatt et forhold til skolen, gjennom egen eller barnas skolegang, høytider eller bare ved å passere den hver dag.

– Tåsen har blitt en av de største skolene i Oslo, og er et nav i nærmiljøet, sier Solem.


Med boka skal også spille en viktig rolle for fremtidens Tåsen.

– Denne boka er på mange måter det verbale treet, sier forlegger Øiestad, med henvisning til treet som er plantet i skolegården i anledning jubileet.

Elevrådsleder Andrea klippet snoren for treet som ble plantet i anledning 100-årsjubileet. Her sammen med Oliver og utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Denne boka kan de lese i med interesse også om hundre år. Slik sett utfyller de to trærne hverandre.

Jubileumsboka «Tåsen skole 100 år» kan kjøpes gjennom kontoret på Tåsen skole, Norli bokhandel på Tåsensenteret, eller på Z-forlags nettsider. Ved kjøp gjennom skolen går en del av inntektene til Tåsen skoles venner.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...