Nordre Aker Budstikke

Betzy Kjelsberg: Feminist og fabrikkinspektør

Betzy Kjelsberg, fabrikkinspektør og kvinneforkjemper, fotografert på arbeidervernavdelingen på Jubileumsutstillingen i 1914. I hånden holder hun en skyttel, mest sannsynlig et nytt og moderne alternativ til sugeskyttelen. Foto: DIGITALT MUSEUM/TEKNISK MUSEUM

Her er noe å tenke på, neste gang du går eller kjører gjennom Betzy Kjelsbergs vei på Lillo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2016 kl 14:13

LILLO/SVELVIK/DRAMMEN: Betzy Aleksandra Kjelsberg (født Børresen 1. november 1866 i Svelvik, død 3. oktober 1950) var en norsk politiker (Avholdspartiet, Venstre), Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i perioden 1910–36 og forkjemper for kvinnesaken. Hun kjempet frem Fabrikktilsynsloven av 1892.

Hun hadde norsk far og skotsk mor, og ble etterhvert bosatt i Drammen, der hun visstnok var byens første kvinnelige syklist.

LES OGSÅ: Feiring 125 med Betzy Kjelsberg

Nordre Aker Budstikke markerer kvinnedagen 8. mars, med historien om kvinnesakskvinnen Betzy Kjelsberg. Foto: TEKNISK MUSEUM

Seks barn

Hun hadde påbegynt examen artium som utdannelse, men avbrøt da hun i 1885 ble gift med overrettssakfører Oluf Fredrik Kjelsberg. Paret fikk seks barn. Betzy Kjelsberg er oldemor til Frp-leder og finansminister Siv Jensen, og Nina Jensen som er generalsekretær i WWF Norge.


Wikipedia skriver:

«I 1883 var hun med på å opprette diskusjonsgruppen Skuld. Hun dannet Kvinnelig Handelsstands forening (1894), Drammen Kvinnesaksforening (1896), dens husmorskole (1899), Drammens Sanitetsforening (1899) og Drammen Kvinneråd (1903). I 1905 ble hun innvalgt i kommunestyret for Avholdspartiet.»

LES OGSÅ: Betzy Kjelsbergs vei var ukens gatenavn i Nordre Aker Budstikke i 2009

Norsk Kvindesagsforening

Nasjonalt sett var hun sentral i etableringen av Norsk Kvindesagsforening (1884), Kvindestemmeretsforeningen (1885), og var med i Norske Kvinders Nasjonalråd (1904), også som leder. I 1909 ble hun en av de fem første kvinner i Norge med tittelen fabrikkinspektør, med arbeidstittel inspektrise.

I 1916 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun ble også i 1935 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for almennyttig virksomhet».


Hun har også flere veier oppkalt etter seg, blant annet Betzy Kjelsbergs vei på Lillo/Grefsen.

Betzy Kjelsbergs vei på Lillo er oppkalt etter en meget sterkt og fremtidsrettet kvinne. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Biografi

Magnhild Folkvord utgir snart en biografien om Betzy Kjelsberg.

– Betzy bygget bru. Hun snakket med alle. Med arbeidere, arbeidstakerorganisasjonene, industriledere og kvinnerettsaktivister, og utvidet de ulike gruppenes kunnskap om hverandre, sier Folkvord i et intervju med Dagsavisen.

Kjelsberg reiste rundt og inspiserte industriarbeidsplasser.


– (...) så kommer Betzys rapporter. Fulle av fotografier, med grundige beskrivelser av arbeidsforholdene folk jobbet under. Hun viste fram hvilke konkrete problemer folk hadde å slite med, og kom med forslag til hvordan de kunne løses for at arbeiderne skulle få en bedre arbeidshverdag, forteller Folkvord til Dagsavisen.

Ikke sosialist

Men sosialist var seksbarnsmoren ikke.

– Betzy Kjelsberg var Venstre-dame. Hun trodde på fred mellom klassene uten klassekamp. Om arbeiderne fikk opplysning, ville de ta bedre valg, tenkte hun.

Ikke kritikk

– Det var en annen tid, med et annet syn på barn. Hun reiste svært mye i jobben, men jeg har ikke sett at noen kritiserte henne for det, i hvert fall ikke fordi hun var mor, sier Folkvord i Dagsavisen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!


Nordre Aker Budstikke markerer Kvinnedagen 8. mars. Her kan du lese 8. mars-kommentarer fra en rekke lokale kvinnestemmer!

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...