Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Bli med på en digital vandring i det historiske Oslo

Før og nå: Se utviklingen en rekke steder i Oslo, blandt annet på Damplassen. Foto: Historiske-oslo.expedia.no/Google Street View

Er du historieinteressert? Damplassen i Ullevål Hageby er ett av stedene du kan utforske i en tjeneste som kombinerer 100 år gamle oslobilder med Google Street View.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: 16 lokasjoner i Oslo er plukket ut i denne digitale vandringen. Prosjektet er utviklet for reiseselskapet Expedia, og hensikten har vært å presentere Oslo på «en interaktiv og morsom måte» som også skal appellere til yngre generasjoner, forteller Hanna Sture som har jobbet med prosjektet.

– Bildene vi har valgt for prosjektet illustrerer hvordan Oslo har utviklet seg som storby, samt hvordan byens identitet samtidig har blitt bevart ved at flere ikoniske bygninger har fått stå i fred, sier Sture.

Du kan prøve tjenesten nederst på denne siden!

Nye og gamle utfordringer

Hun forteller at det ikke bare har vært enkelt å koble gamle bilder til street view-løsningen fra Google.

– Utfordringen i prosjektet har vært å finne bilder tatt på gatenivå da vi ønsket å se stedene i sammenheng med Google Street View. Ofte er de gamle bildene som er tatt av byen fotografert fra bygninger i et mer eller mindre fugle-perspektiv.

Utviklingen av Oslo, en storby i vekst, blir tydelig når man kan se fortid og nåtid knyttet sammen, mener Sture.

– Flere elementer ved byen kommer frem i 3D-turen. Enkelte steder har trikkeskinner blitt bilveier og Solli plass er totalt forandret.

LES OGSÅ: Både Per Kristian Foss og Henriette Steenstrup forteller: 100 år med Tåsen-minner er samlet mellom to permer

Er nesten uforandret

Ett sted i Nordre Aker er med blant de 16 utvalgte, nemlig Damplass i Ullevål Hageby.

– Det som er spennende med Damplassen er at denne på sin side nærmest har stått uforandret, sier Sture, og legger til:

– Sist men ikke minst fremstår fortidens Oslo som mye roligere dersom man sammenlikner menneskene i bildene. Det var mange færre folk i gatene før.

Utforsk tjenesten selv, ved å følge denne lenken (ekstern side), eller prøv den under:


Historiske Oslo Expedia.no

LES MER LOKALHISTORIE I NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...