Nordre Aker Budstikke

Lokalhistorie:

Da kafeene lå tett i Sognsvannsområdet

Seteren. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Har du lyst på litt mat og drikke på skituren fra Sognsvann, er Ullevålseter første stopp. Går vi imidlertid hundre år tilbake i tiden, hadde du da allerede kunnet velge mellom et titalls serveringssteder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2019 kl 14:59

SOGNSVANN: Før Holmenkollbanen ble åpnet, var ruten over Sognsvann den viktigste innfallsporten til Nordmarka.

Og når skiløperne var kommet opp til vannet, hadde de lagt bak seg en real oppstigning.

Ikke rart at folk i området raskt fant ut at det kunne gjøres en ekstrainntekt på turistene.

Skjeggerudplassene sett fra Seteren. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Nord for Sognsvann lå Seteren og Nordre og Søndre Skjeggerud. De var plasser under Vestre Sogn gård og alle drev trolig med servering til turfolket. Skiløypa videre oppover mot Store Åklungen gikk jo rett forbi alle plassene.

Sørsiden av Sognsvann

Langs Ankerveien sør for Sognsvann lå plassen Dammen, og huset står fortsatt. Hit flyttet familien fra Nordre Skjeggerud da Kristiania kommune kjøpte området nord for vannet. Og her fortsatte også serveringen helt til tyskerne overtok med sin brakkeleir i 1943.

Sportskafeen Valhalla. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

De tidligere brukerne av Dammen overtok i 1859 eiendommen Sandås øst for Sognsveien/Sognsvann. Her bygde de Nordre Sandås, et hus som fortsatt står rett innenfor bommen ved Sognsvann. I nord bygde de plassen Valhalla, som raskt ble kjent som sportskafé. Kafeen fikk imidlertid kort levetid, da Kristiania kommune også kjøpte dette området og rev bygningen.

LES OGSÅ: Kommunalt salg av markaidyller satt på vent


Ikke langt unna lå plassen Sandbråten, der det har vært folk boende i alle fall siden slutten av 1700-tallet. Også her ble det drevet servering til turfolket, helt til plassen måtte gi tapt for byggingen av Sognsvann stasjon.

Skogheim og Nordli. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

Tett ved Sognsveien, der Idrettshøgskolen ligger i dag, lå kafeene Skogheim og Nordli rett ved siden av hverandre. De ble bygd rett før 1900, i likhet med den mer tilbaketrukkede kafeen Gran («Villa Gran»). Ikke minst Skogheim og Nordli var populære hos turfolket, men alle tre ble revet i forbindelse med byggingen av Idrettshøgskolen.

Skogheim 1905. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

LES OGSÅ: Nå er belysningen rundt Sognsvann endelig tent. Pærene vil lyse i 25 år

Ga navn til hele strøket

Rett før nedkjøringen ned Damefallet lå husmannsplassen Stensberg. Her var det også stor trafikk av akere, og folket på plassen begynte tidlig med servering. Ved siden av kafedriften lagde mor i huset fakler som hun solgte til de akende. Barna løp ned og hentet faklene opp igjen fra Ullevålsletta, slik at de kunne ordnes og selges på ny.

Går vi så tilbake over Sognsveien, kommer vi til en kafé som mange nok fortsatt husker. Kringsjå kafé ble bygd omkring forrige århundreskifte av Andreas Olsen, som både hadde bakgrunn fra Dammen, Nordre Sandås og som tidligere hadde bygd Valhalla kafé.

Kringsjå kafé. Foto: SOGN KULTUR- OG HISTORIELAGS BILLEDBASE

LES OGSÅ: Hørt om Låkeberget kafé? …drevet av «Plomma», stor, sterk og glad i en dram


Kafeen ble revet i 1980-årene, men har satt spor etter seg ved å ha navngitt hele strøket. Kringsjå stasjon på Sognsvannsbanen fikk sitt navn allerede i 1934.

Ved siden av Kringsjå kafé huskes nok fortsatt også Skogheim og Nordli av de eldre i området. Dammen og Sandås er imidlertid de eneste stedene der husene fortsatt står.

Les mer om serveringssteder i sognsvannsområdet hos Sogn kultur- og historielag.

LES MER LOKALHISTORIE:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...