Nordre Aker Budstikke

Derfor ble plassen kalt «Lurhølet»

Dette skal være tidligere Lurhølet i Maridalen. Foto: BYARKIVET

Den gamle husmannsplassen har en morsom historie, selv om stedsnavnet ikke nådde til topps i avisens kåring av Oslos styggeste stedsnavn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2020 kl 12:06

MARIDALEN: Stein Erik Kirkebøen, journalist og forfatter, og ikke minst lokal fra Kjelsås, har startet egen blogg. Der omtaler han blant annet «Lurhølet», en gammel husmannsplass under Sørbråten gård i Maridalen. Plassen, som Kirkebøen forteller ble fraflyttet og revet sannsynligvis rundt 1930, lå inne i skogen ved Movassbekken, og ikke langt unna Snippen togstasjon.

Kirkebøen forteller videre at før Gjøvikbanen kom, rundt år 1900, var Greveveien ferdselsåren ut av Oslo i retning Hakadal og Hadeland. Den gikk rett på oversiden av Lurhølet. Veien ble anlagt av grev Herman Wedel Jarlsberg. Han var gift med Peder Ankers datter, og veien var fortsettelsen av Ankerveien som svigerfaren anla fra Bærums Verk til stangjernshammeren i Maridalen.

Bompenger

«Veien sto ferdig som kjørevei i 1825. Og selv om Wedel Jarlsberg sannsynligvis var landets rikeste mann, så vil mye som kjent ha mer. Greven fikk bygget ei bomstue, og begynte å kreve inn bompenger av plankekjørerne og andre som kom rekende langs hans vei.», skriver Kirkebøen og at Wedel Jarlsbergs svigerfar, Peder Anker, tapte rettsak om tilsvarende bompenger han innførte i Bærum.

På Sørbråten aksjonerte plankekjørerne i det stille:

«Om vinteren, når det var snø og mulig å kjøre i terrenget, svingte de rett og slett av veien litt nord for Bomstua og kjørte i terrenget, delvis langs Movassbekken, til de var forbi bommen og kunne svinge opp igjen. Ifølge Johs Dahl, som skrev boka Nordmarka, skal det særlig ha vært hadelendingene som snek seg unna bompengene. Husmannsplassen som lå akkurat der de snek seg forbi grevens innkrevningsstasjon, fikk navnet «Lurhølet».»

Styggeste stedsnavn

I 2015 avholdt Aftenposten også en avstemming om det styggeste stedsnavnet i Oslo. «Lurhølet» var en av kandidatene., av andre kandidater var blant annet: Slime, Rottungrumpa, Idioten, Lortkulpen eller Lorttjern og Helvete.

Men ikke minst også Dritarholet og Dritarholberget, som Kirkebøen kan fortelle at fikk flest stemmer.

– Dritarholet, en topp sør på Krokskogen som er omgitt av mange sølehull. Det fikk 37 prosent av stemmene. Nærmest fulgte Dritrenna (21 prosent) og Slime (12 prosent), skriver også Kirkebøen i bloggen.

Her kan du lese mer lokalhistorie fra Kirkebøens blogg.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...