Nordre Aker Budstikke

Kanskje har du vært innom:

Derfor heter dette stedet «Liggern»

Liggern foreviget av Elisabeth Tefre Lunde, på tur med hunden. Foto: Elisabeth Tefre Lunde

Og du visste kanskje ikke at det også har vært skole på Liggeren, eller «Liggern», i Marka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2020 kl 07:22

MARKA: Liggeren – eller «Liggern» – finner du nord for Øyungskalven.

Liggern. Foto: Elisabeth Tefre Lunde

Hvordan fikk dette stedet det noe spesielle navnet?

I Maridalens Venners årsskrift fra 1985, av Sheldon Reinholdt, kan leses blant annet følgende:

«Liggeren 328 m.o.h. Antagelig en av de tre første bebodde plassene i hele Nordmarka. I sin tid seter for gården Haug v/Gamle Aker kirke. Plassen har navn etter Niels Ligger som i 1664 var leilending hos Johan Garmann, daværende eier av Nordmarka. Ligger i datidens språkbruk var slottsfogd eller slottsforvalter.»


(Lisens) Foto: Ukjent/Arbeiderbladet

Det skal også ha vært skole på Liggern, her forteller lærer Odd Skranes i årsskriftet:

«Første buss fra Sagene kirke til Skar i Maridalen gikk kl. 07.00 om morgenen. Så var det å ta beina fatt på skogsveien opp til Øyungsdammen. Men hva så? Jeg fant en kronglete sti på høyre side av vannet som førte meg fram til lia under Liggeren gård. «Nå kommer lærer'n», hørte jeg det ljomet utover. Og der sto de forventningsfulle, oppstilt på rekke og rad: Kari 5. klasse, Magne 2. klasse, Jan-Erik 1. klasse, Else 4 år og Martin 1 år. Det var elevene mine. Og våren 1953 økte klassen med Jon i 3. klasse. Jeg ble vist inn i «klasserommet» på gården. Det var kafeen med kakkelovnen og med parafinlampene på langbordene. Velkomstmåltidet var kaffe og nybakt brød med bringebærsyltetøy, stekt trådt flesk og stekte kantareller. Et herlig måltid, og det skulle ikke bli det siste det skoleåret. Familien Jakobsen tok imot meg som den ekte omgangsskolelærer jeg var – den eneste i Oslo. «Å bo her er omtrent som å bo på ville fjellet. Men til vinteren blir det mere liv. Da får vi alle de gjestende skiløperne inn i skolestua her. Da blir det gøy i sangtimene!», sa Jakobsen.»

(Lisens) Foto: Ukjent/Arbeiderbladet

Her kan du lese hele historien og se liste over hvem som bodde på Liggern.


Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til er det fortsatt Arkitektur og designhøyskolen som leier Liggern.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...