Nordre Aker Budstikke

Hørt om Låkeberget kafé?

...drevet av «Plomma», stor, sterk og glad i en dram

Låkeberget Kafe lå like ved her, men en annen bygning enn den som er på bildet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Langs veien innover i fagre Maridalen står det et skilt som forteller om en gang Låkeberget kafé. Drevet av originalen «Plomma», med stor rød nese.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2019 kl 09:02

MARIDALEN: I dag er Maridalsveien en av Norges mest brukte trim- og turveier. Men også så langt tilbake som på 1800-tallet var dalen et yndet friluftsområde.

Fra 1880-tallet

Låkeberget kafé lå til venstre på vei innover i dalen, like før dagens Låkeberget utfartsparkering, og ble bygget i begynnelsen av 1880-tallet.

Informasjonen på skiltet, som er ett av flere historiske skilt satt opp i samarbeid av blant annet Fylkesmannen, Riksantikvaren, Byantikvaren, Friluftsetaten og Maridalens Venner, forteller om betydelig turisttrafikk og friluftsliv rundt Maridalsvannet fra rundt midten av 1800-tallet.

I tillegg til at Låkeberget kafé var populær blant turgåere, som ville «ha noe å styrke seg på». Man kunne enten sitte inne og nyte utsikten fra for eksempel glassverandaen, eller slå seg ned ved uteplassen til kafeen.

LES OGSÅ: Thomas (11) holdt en sterk nyttårstale fra Tyskertoppen

«Plomma»

Kafeen ble drevet frem til begynnelsen av 1960-tallet, men bygningen revet i 1971. Bygningen på bildet til saken ligger like ved der kafeen i sin tid lå.

Helge Haakenstad, fra årsskrift Maridalens Venner 2008 skriver videre.

– Kafeen ble drevet av Paul, Jossa og Ingeborg. Paul, eller «Plomma», som han ble kalt, (journ. anm. ifølge skiltet muligens fordi han hadde så stor rød nese) var en original. Han var stor og sterk, glad i øl og dram, og han kjørte rundt i en Buick personbil. Når bjølsengjengen bråket på kafeen, så hev han dem ut. Han var også baker og konditor og drev butikken sin i Brugata på Grønland, skriver Haakenstad.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!


LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...