Nordre Aker Budstikke

Erobreren Nils

Nils Lauritssøns vei i Ullevål hageby. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nils Lauritssøns "erobring" av det gamle Aker fikk en brå slutt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.07.2017 kl 09:03

ULLEVÅL/BERG: Nils Lauritssøns vei går fra Damplassen i Ullevål Hageby, til Tåsenveien. Veien er oppkalt etter Nils Lauritssøn, som var borgermester i Christiania i 1660-årene.

I følge forfatterne av jubileumsboka "Ullevål Hageby gjennom 90 år", giftet Lauritssøn seg til masse penger og et herskapelig steinhus, nemlig "garnisonsykehuset", byens eldste hus i krysset Rådhusgata/Øvre Slottsgate.

At veien – som ble navgitt av bystyret i 1918 – med den gamle borgermesterens navn er å finne i dette området er ikke tilfeldig. Lauritssøn var nemlig en stor oppkjøper av krongods over hele landet, og særlig i det gamle Aker. Av gårder i hans eie, var blant andre Ullevål, Sogn, Blindern, Skar, Ullern og Skøyen.

Desverre for Nils Lauritssøn, tok gleden over den nyvunne rikdommen raskt slutt. Han døde nemlig allerede i 1665, og like etter fulgte kona ham. Da de to var uten arvinger, ble det store Aker gods oppløst.

I dag er Nils Lauritssøns vei et trivelig sted å holde til.


– Ja, det er den hyggeligste gaten i Oslo. Og det er ikke for mange mennesker her, fortalte maleren Dag Hol til Nordre Aker Budstikke i et intervju i 2008.

Han hadde da holdt til i Nils Lauritssøns vei, litt til og fra, siden 1987.

LES OGSÅ: Ullevål hageby feirer 100 år – stor jubileumsfest med blant andre Oslolosen!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...