Nordre Aker Budstikke

Har transportert folk til Nordmarka i over 90 år

Maridalsruta - snart 100 år - her passerer bussen kirkeruinene i Maridalen. Foto: TOM SÆLAND

Maridalsruten ble opprettet helt tilbake til 1924. – Raskeste befordring til Nordmarken, ble det lokket med.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO/MARIDALEN: Hver time går 51-bussen inn og ut av Maridalen. Og det er 92 år siden første buss dro avgårde på Maridalsruten.

1924

– Maridalsruten ble opprettet av SBC - Schøyen - i 1924, og skilt ut som eget selskap i 1943. Den fikk linjenummer 51, forteller Øystein Dahl Johansen, pressevakt i Ruter.

De første bussen gikk fra sentrum.

– Og som alle andre omegnsbussruter gikk Maridalsbussen helt til sentrum, men tok ikke med lokalreisende innenfor Sporveiens trafikkområde, legger Dahl Johansen til.

Trafikkområdet til Sporveien vil ifølge Ruter og Dahl Johansen stort sett si innenfor bygrensen av 1878, før sammenslåingen med Aker i 1948. Sporveien kjørte i byen, de andre kjørte ut på landet - nordover sluttet byen ved Bjølsen og Sandaker.


Sommerruta 1933 - Maridalsruta. Foto: TOM SÆLAND

Bjølsenruten

Dahl Johansen forteller videre om Maridalsruten.

– Sporveien tok over Maridalskjøringen fra 1979 og lot området betjenes av noen avganger på den gamle Bjølsenruten - linje 18. De øvrige avgangene ble "bare" forlenget til Brekke, hvor de erstattet linje 52 som også hadde vært privat.

Ny omlegging kom i 1991.

...Kom til den fagre Maridal. Foto: TOM SÆLAND

Fra Kjelsås med overgang

– Da ble Maridalsruten igjen skilt ut, og begynte å gå fra Kjelsås stasjon under linjenummeret 36, med overgang på Brekkekrysset med buss fra byen. Den fikk tilbake sitt gamle nummer i 1998, og fra 2004 ble den matebuss til T-banen på den nye Nydalen stasjon, legger Dahl Johansen til.

På vei innover Maridalen deler dagens 51-buss veien med blant andre syklister. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...