Nordre Aker Budstikke

Harald Uteligger – et kulturminne

Harald Grande utenfor hytta i Grefsenkollen. Bildet er tatt i 2010. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hundrevis av mennesker var uteliggere i Oslomarka etter krigen. Harald (83) bodde i Grefsenåsen fra 1956 til 1983. Nå vernes hytta hans.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2015 kl 09:44

Denne saken ble opprinnelig publisert i Nordre Aker Budstikke våren 2010. Harald er i dag 89 år og bor i Namdalen i Trøndelag. Dagsavisen omtalte også nylig Haralds liv i Årvollia. Du kan lese mer lokalhistorie i Nordre Aker Budstikke her.

GREFSENKOLLEN/ÅRVOLLIA: Med blå gummistøvler og en liten bag over skulderen, skritter Harald Grande over det sølete underlaget i skibakken i Grefsenkollen nord i Oslo.

Man må under et heng i fjellsiden for å finne hytta. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Her, med utsikt over Årvoll, har han gått mange ganger før. Hver eneste dag gikk mannen, som i dag er 83 år, fra uteliggerhytta oppe i lia, til arbeidsplassen på Akers mekaniske verksted.

Harald var aldri glad i trikk og buss. Det ble for mye mennesker. Derfor gikk han hele veien – ned om morgenen, opp igjen om kvelden. Hele året. Av og til ble det flere turer om dagen, de gangene han traff venner på Blåkors eller Frelsesarmeen.


LES OGSÅ: Tyskemutter, en mor for hele Korsvoll

Uteliggerkolonier

Et par hundre meter innover i skogen ligger en liten plankehytte.

– Det er ikke så mange som vet at Oslo hadde en omfattende uteliggerkultur i tiårene etter krigen, sier naturoppsynsmann Håvard Pedersen i Friluftsetaten.

Både i Grefsen- og Årvollåsen, ved Ammerud, Sognsvann, Lysakerelva og Bygdøy var det kolonier der byens uteliggere holdt til.

Hytta er i dag et kulturminne, og ligger gjemt i skogen bak Grefsenkollen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Boligpolitikken i etterkrigsårene favoriserte familier og par. Enslige, mange av dem krigsseilere, eller andre som hadde gjort en innsats under krigen, hadde ikke mange muligheter.

– Vi ble tilbudt rom, men de var dyrere enn hotell, sier Harald.

Da var løsningen å flytte ut. Harald kom til Oslo i 1949, etter å ha deltatt i Tysklandsbrigaden. Etter å ha jobbet som gulvsliper i noen år, ble han i 1956 uteligger i Grefsenåsen.

– Kommunen visste at det bodde mange her, men så mellom fingrene på det, sier Håvard Pedersen.

Etter et fylleslagsmål blant uteliggerne i 1964 besluttet kommunen å brenne ned alle hyttene i Årvollåsen. Men Haralds hytte, som lå under et heng i fjellet, var så godt gjemt at kommunens menn aldri fant den. Hytta fikk stå, og Harald ble boende.


LES OGSÅ: Hvor går egentlig grensen mellom Kjelsås og Grefsen?

Samleren

Først i 1978 brant Haralds hytte ned til grunnen. Det var ikke kommunen, men Ivar Brustad, Haralds kamerat og «samboer» siden 1956, som hadde vært uforsiktig med fyrstikker. Ivar var autist og en notorisk «samler».

– På det meste hadde vi sju-åtte sykler stående borti skogen her, sier Harald og peker.

– En gang hadde han til og med dratt med seg en stor, tung motordel helt opp hit. Men den var jo ubrukelig, flirer han. Ivar døde i 1993.

Familie i Kjelsåsveien

Harald ble kjent med Frøydis Hauge i Kjelsåsveien for 40 år siden. De holder fortsatt kontakten.


Harald bygde seg raskt en ny hytte like ved. Men i 1983 flyttet han fra Grefsenåsen og tilbake til stedet han vokste opp, et lite gårdsbruk utenfor Namsos. Fortsatt finner han turen til Oslo minst et par ganger i året. Lenge var hytta i Grefsenåsen residensen når han kom til hovedstaden.

Det er Frøydis Hauge, og familien hennes i Kjelsåsveien, Harald kommer tilbake til. Hauge ble kjent med Harald da hun var 15 og ute og luftet hunden sin. Nå har de kjent hverandre i 40 år, og i Haugers hjem har Harald fått dusje og overnatte ved behov.

– Harald har blitt en del av familien, smiler Frøydis.

– Kaldt?

– Jeg er et friluftsmenneske, og trives best ute. Det har jeg nok etter faren min, sier Harald, som ikke angrer på det livet han har levd.

Det var ingen luksuriøs livsstil Harald hadde i hytta. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg har nok hatt det bedre enn de fleste. Jeg har hatt et friskt liv, jeg kan ikke huske å ha vært syk eller hatt feber i alle de årene jeg bodde ute, sier han.

– Uten ovn inne i hytta, var ikke vintrene kalde?

– Det var kaldere før. Og så blir man jo herdet med årene, sier Harald:

– Men jeg husker at jeg frøs én gang. Da var det 23 minusgrader. Jeg våknet av at føttene mine stakk utenfor teppet. Da kjente jeg det i beina.

Her kan du se flere bilder av uteliggerhytta!

LES MER LOKALHISTORIE:

Harald Grande fikk selv avduket pakaten som forteller om hytta og hans egen historie, i 2010. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...