ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Ola Elvestuen og Marianne Borgen skrev seg inn i den første gjesteboka da Haralds bolig, Uteliggerhytta, sto ferdig restaurert i vår. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gjesteboka er full:

Over 2000 besøk i Haralds «hemmelige» hytte på ett år

Den en gang så hemmelige uteliggerhytta i Grefsenåsen har blitt et populært lokal- og kulturhistorisk turmål for mange. Nå er gjesteboka full, med hilsener fra lokale skoleklasser, turgrupper fra DNT, besøk fra Chile, USA, Sør-Afrika, Nederland, Sverige og Danmark, samt fra Haralds hjemsted i Namdalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2019 kl 17:35

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

GREFSENKOLLEN: Hytta til Harald Grande, den siste av uteliggerhyttene i Oslosmarka, ble i 2010 utpekt til kulturminne, og fikk et eget skilt som forteller litt av historien til Harald - og de mange menneskene som bodde og levde slik som ham i tiårene etter andre verdenskrig.

Pådriver var skogoppsynsmann i kommunen, Håvard Pedersen, som var blitt kjent med Harald etter at han tilfeldigvis kom over hytta, her under fjellhenget i Grefsenåsen.

Harald Grande avduket selv sklitet ved hytta i 2010. Han døde i 2017, 90 år gammel. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Restaurert

I fjor høst sto hytta ferdig restaurert, etter initiativ fra Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen, som bevilget 10.000 kroner til arbeidet da de tildelte Håvard Pedersen sin kulturvernpris. En dugnadsgruppe ledet av Pedersen sto for arbeidet.

Senere ga Groruddalen historielag, Lillomarkas Venner og Sparebankstiftelsen mer penger, og totalt 80.125 kroner har gått med til jobben med å sikre hytta, og løfte fram en mørk og lite dokumentert del av etterkrigshistorien vår.

ANNONSE

Den offisielle åpningen av hytta ble foretatt av klima- og miljøminister Ola Elvestuen, ordfører Marianne Borgen, og riksantikvar Hanna Geiran.

Ordfører Marianne Borgen, historielagsleder Tore Faller, oppsynsmann Håvard Pedersen, Haralds venn Frøydis hauge, riksantikvar Hanna Geiran, og klima- og miljøminister Ola Elvastuen utenfor Haralds hytte i mai 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Les mer om åpningen av hytta her: Uteliggerne var uønsket i samfunnet. Nå blir livene deres hedret.

Populært

Uteliggerhytta har blitt et populært turmål. Nylig var Nordre Aker Budstikke med da 6C på Disen skole besøkte hytta sammen med Grefsenkollen-losen Simen Østgaard Pettersen. Les om turen, og om mer av historien på Grefsenkollen, her!

Så populær at mandag formiddag ble den siste siden i gjesteboka fylt ut, forteller Stein Øberg i Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

ANNONSE

Mette W. og Lydia L. Øberg var blant de siste som fant plass i gjestebok nr. 1 i «Haralds bolig». Ny bok er allerede på plass. Foto: Stein Øberg

En ny gjestebok ligger imidlertid klar, og mandag ettermiddag var Håvard Pedersen på vei til hytta for å bytte den ut. En telling viser at 2000 personer har skrevet seg inn i «Gjestebok nr. 1», med navn eller andre spor etter seg, siden den ble lagt ut 12. oktober 2018. I tillegg har hytta hatt en del besøk som ikke har skrevet i boka, ifølge Pedersen.

– Artig at den også har besøksnavn som Ola Elvestuen, Marianne Borgen og Hanna Geiran, kommenterer Pedersen.

Besøk fra hele verden

Han mener interessante trekk er at boka røper at hytta er et populært mål for familieturer.

– Svært mange barn har skrevet navnet sitt selv eller er nevnt av sine foreldre. Dermed når Harald og hyttas historie en viktig målgruppe, nemlig barna som også opplever et fint turmål utenfor allfarvei. Noen klasser fra Disen, Engebråten og Morellbakken skoler, samt noen barn i regi av barnehage har vært her, sier Pedersen.

ANNONSE

Turgrupper i regi av DNT og andre har vært der, samt at boka viser besøk fra Chile, USA, Sør-Afrika, Nederland, Sverige og Danmark, samt fra Haralds hjemsted i Namdalen og andre steder i Norge.

Håvard Pedersen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Mange har har lagt igjen ekstra kommentarer, og de dreier seg gjerne om takk til oss som har jobba med at et spennende kulturmine er restaurert og at en viktig historie er blitt bekjentgjort og bevart. Noen takker Harald for den historien han representerte, og noen takker han for besøket deres i hytta. Flere har leita en del for å finne hytta, og desto større glede over å finne den. Noen er glad for at de kunne søke ly i den under regnvær.

Pedersen trekker frem tre artige kommentarer fra boka: «Veldig fint å få som bursdagspresang å bli dradd med hit.» og «Fresh kåk, Harald» og «Hei det er meg igjen Marlene nå har vi nettopp komet hit igjen og det er dumt at du døde men du hadde masse kule ting!!! :)»

Uteliggerhytta i Grefsenåsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE

Bevares for ettertiden

– Helt vanvittig moro at hytteboka er «besøkt» fra perm til perm. Det er slik oppslutning, begeistring og nære øyeblikk som gjør at vi holder på med dette her, sier Grefsenkollen-losen Simen Østgaard Pettersen. Han er lokalhistorisk guide som tar med unge og gamle på kulturhistoriske vandringer på Grefsenkollen.

Fra hytta, med Haralds seng og gjesteboka på nattbordet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gjesteboka vil nå bli oppbevart av Historielaget.

– Vi avleverer etterhvert fra vårt arkiv til Byarkivet, så da blir dette tatt godt tatt vare på også for ettertiden, sier nestleder Stein Øberg.

Hytte – Haralds bolig – ligger i Grefsenåsen. Enkleste måten å finne den på, er å ta utgangspunkt i toppen av Grefsenkleiva og svinge inn i skogen på en liten men godt synlig sti ved det andre snøkanontårnet sett ovenfra, og på motsatt side av skiheisen. Hold mot høyre der den vesle stien deler seg, og synet av denne spesielle fjellformasjonen betyr at du er på rett vei.

Eventyrskog i Grefsenkollen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE