Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dykk i arkivet:

Hei Lyn-gutt! Det æ'kke tøft å være tannlaus!

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 26. januar 1990

Vi har bladd 25 og 50 år tilbake i lokalavisens arkiv. Blant høydepunkter fra uke 4 finner vi Lyns løsning på økningen i tannskader for fotballspillere i 1990.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2015 kl 13:17

I 1965 og 1990 var det Akersposten som var lokalavis, blant annet for området vi i dag kjenner som Nordre Aker. Avisen dekket hele Oslo vest (se faktaboks).

(Se ukens forsider til høyre på siden. I mobilutgaven ligger alle forsidene øverst. For å få opp lesbare versjoner av avissidene vi omtaler i artikkelen, trykk på bildene for å forstørre dem, deretter høyreklikk og velg "vis bilde".)

23. januar 1965: Fra Tandbergs storhetstid

23. januar kunne Akersposten melde om at 1964 hadde vært et rekordår for Tandberg Radiofabrikk, som hadde hovedkontor og fabrikk på Kjelsås. Omsetningen i det foregående året hadde gått opp 23 prosent, mens eksporten hadde økt med hele 33 prosent.

«Bedriften har i løpet av de siste 2-3 år fordoblet sin produksjon, og firmaets nåværende fabrikker er i dag totalt utnyttet», skrev Akersposten, som også kunne fortelle at selskapet de seneste årene hadde etablert salgsavdelinger i de skandinaviske landene.

«All fakturering og regnskap for disse landene skjer fra hovedkontoret i Oslo ved hjelp av bedriftens nye EDB-anlegg».

I dag er Tandberg på Kjelsås historie, men det gamle fabrikkanlegget lever videre som del av boligområdet Maridalsporten.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Akersposten 23. januar 1965

24. januar 1990: Etterlyser gangbro ved Ullevål

Et utenkelig scenario i dag, men i 1990 måtte gående som ønsket å krysse Ringveien ved Ullevaal stadion bruke fotgjengerovergang. Bydel Sogn hadde «for lengst vedtatt og bedt Byplankontoret om å få oppført en midlertidig gangbro».

Lokalavisen kunne melde at «Nå har Bu søkt andre og mer effektive veier etter at både lokalbefolkningen og Akersposten har begynt å mase». Heldigvis nådde de til slutt fram.

Trykk på bildet for å forstørre det, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å se lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 24. januar 1990

26. januar 1990: – Det æ’kke tøft å være tannlaus!

Dette var mottoet til Lyns guttelag, som i 1989 begynte å bruke tannbeskyttere . Årsaken var at tannskader var den tredje største skadegruppen blant fotballspillere.

«En viktig grunn er at hodespillet er blitt en stadig større og viktigere del av spillet. Mens lagene før spilte seg oppover med korte pasninger på bakken, ser vi i dag flere lange høye oppspill som gjør hodespill nødvendig» skrev Akersposten 26. januar 1990.

Tannbeskytteren var enkel i bruk, og Lyns junioravdeling betalte bare 390 kroner per stykk, mot 800 kroner som ville vært prisen ved enkeltbestillinger.

Om tannbeskytterne fortsatt gjelder på treningsfeltet på Kringsjå, 25 år senere, får klubben selv svare på.

Trykk på bildet, deretter høyreklikk og velg "vis bilde" for å åpne lesbar versjon. Foto: Faksimile, Ullern Avis/Akersposten 26. januar 1990

Les flere «Dykk i arkivet»

Uke 1 og 2: Anita (23) stoppet Tåsen-raner, og rampestreker ble brann på Grefsen skole
Uke 3: Bydel sa «nei til penger», og på Ullevaal fryktet man svenskene

Les mer lokalhistorie fra Nordre Aker her
..og les «nye nyheter» fra Nordre Aker her

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...