Nordre Aker Budstikke

Her heter det Fisut

Backebygget ligger der ennå, i Kjelsåsveien. Derimot er Fisut-hytta revet. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Men hvorfor? (Det meste har en naturlig forklaring.)

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2019 kl 22:36

KJELSÅS: Det er også ganske morsomt å grave i historien.

Her om dagen kom Nordre Aker Budstikke i snakk med en lokalkjent mann, som i forbindelse med en møteplass, nevnte Fisut.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Fisutstua

Fisut ved Kjelsåsveien 160, eller Fisutstua i Kjelsåsveien. Et noe artig og annerledes navn på et sted som lå på toppen rett ovenfor Backebygget, som fortsatt står. Fisutstua er revet, og finnes ikke lenger.

Historielaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen har svar på det meste. Ikke bare har de svar, men de har et fantastisk bildearkiv, og som avisen er så heldig å få låne fra.


Følgende skriver laget om Fisut og Fisutstua:

Fisut-hytta i Kjelsåsveien. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Tunge lass

«Det offisielle navnet var Sagbakken. Det mer folkelige navnet har en fysiologisk forklaring og skyldes beliggenheten. Når hestene med tunge lass kom ned den bratte bakken fra Brekke, måtte de holde ganske kraftig igjen».

LES OGSÅ: Hvor er egentlig Frysja?

Denne bakken - Kjelsåsveien fra Stillatorget og oppover - er opprinnelsen til det som ventet på toppen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– En del gass

«Når lassene passerte brua og skulle opp bakkene på Kjelsåssiden, kunne de (journ. anm. hestene) slappe av og spenne fra mens de avleverte en del gass omtrent der Sagbakken lå. Den lå ved Kjelsåsveien 160. Man må anta at det var kjørerne som ga stedet det velklingende navnet.»

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...