Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hvem går hvor på t-banen?

Det er en sangtekst som dekorerer t-banestasjonen på Ullevål stadion. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er en nobelprisvinner som har inspirert t-baneutsmykkingen på Ullevål stadion.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2018 kl 11:33

ULLEVÅL: T-banestasjonen ved Ullevaal stadion åpnet allerede i 1934. Da som en del av A/S Akersbanerne. Utbyggingen av banen hadde stor betydning for boligutviklingen av området ved Ullevål, Sogn, Berg og Nordberg.

Du kan lese mer om historien til Akersbanerne i denne saken.

Sognsvannsbanen, fotografert ved Ullevaal stadion rundt 1940. Foto: S. GRAN KORTFORLAG/OSLO MUSEUM

Dagens stasjon stammer fra 1992. Da hovedvekten av t-banestasjonene ble bygget ut fra 1960- til 80- og 90-tallet var det et ønske fra Oslo kommune at stasjonene skulle utsmykkes med kunst. Dette kom i stand gjennom et kommunalt program, og gjennom konkurranser i regi av Sporveien, der skoler og interessorganisasjoner fikk utsmykke enkeltstasjoner.

Bob, Bob

På Ullevål stadion stasjon har du kanskje sett teksten som er malt på de rosa mønebordene på takene som dekker stasjonen? Ordene som står der er som følger:

I'LL GO - YOUR WAY - IF - YOU - GO MINE

IF YOU GO står det på plattformen i retning sentrum.

Men hva betyr dette?

Oppdraget med å utsmykke Ullevål stadion stasjon, som den heter, ble vunnet av arkitekt Arne Henriksen. Kunstinnslaget var det student ved Statens kunstakademi, Dirkjan vad der Linde, som sto bak.

Og inspirasjonen er hentet fra nobelprisvinner i litteratur fra 2016, selveste Bob Dylan. I Dylans versjon heter det:

«Most Likeley You Go Your Way
(And I'll Go Mine)»

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Etter Vålerenga, hva nå Ullevaal stadion?

Ullevaal eller Ullevål?

Og så er det en annen ting vi har lurt fælt på. Mens nasjonalarenaen, som er opphavet til stasjonsnavnet, skriver Ullevaal stadion med to a-er, heter stasjonen Ullevål med å.

For et par år siden spurte vi Ruter om dette. Og her er svaret vi fikk av kommunikasjonsrådgiver Øystein Dahl Johansen:

«Ullevål stadion har vært navnet siden åpningen av T-banestasjonen i 1934. Navnet samsvarte da med navnet på idrettsanlegget og var i samsvar med norsk rettskriving.

Eieren av stadionanlegget valgte imidlertid å gå tilbake til en foreldet rettskriving da det nye stadionanlegget ble åpnet, «Ullevaal stadion». Ruter ønsket ikke å følge opp denne endringen og stasjonen heter «Ullevål stadion» slik den har gjort siden banen åpnet i 1934, og navnet ble fastsatt av Arbeidsdepartementet.»

LES OGSÅ: Husker du puben Liket ved Ullevaal stadion? Kelneren døde i kjelleren, men var det årsaken til navnet?

LES OGSÅ: Ullevål hageby feirer 100 år – stor jubileumsfest med blant andre Oslolosen!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...