Nordre Aker Budstikke

Hvem var Gunnar Schjelderup?

Bysten av Gunnar Schjelderup står utenfor Nydalen spiseri. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Du har helt sikkert hørt navnet hans. Og det er langt fra noen tilfeldighet at Gunnar Schjelderup har fått en byste, og en vei oppkalt etter seg, i Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2016 kl 10:12

NYDALEN: Gunnar Schjelderups vei går fra Vitaminveien ved Storo Storsenter, forbi «Expert-tomta» som skal bli landets største kinosenter, og inn til boligområdet som har veien som sin adresse.

I Nydalen, rett ved uteserveringen til Nydalen spiseri, står bysten av en eldre mann på en rank søyle og skuer ned mot Akerselva.

Det er langt fra tilfeldig at det er akkurat her Gunnar Schjelderup er plassert.

Spigerverk-sjef i 35 år

Gunnar Schelderup (1895-1972) var nemlig sjef for Christiania Spigerverk, som lå i Nydalen, helt fra 1926 og fram til 1961.


Med sin kjemiingeniør-utdannelse fra Dresden ble han leder av den lille, lokale Nydalen-bedriften som 31-åring.

Under Schjelderups ledelse vokste imidlertid spikerverket til å bli en industrigigant med aktivitet flere steder i landet.

LES OGSÅ: Lagde spikere i 155 år

Flyfoto av Nydalen fra ca. 1950, da Schjelderup ledet Christiania Spigerverk. FOTO: HELGE SKAPPEL/OSLO BYARKIV (Bildet er Creative Commons-lisensiert)

«Gunnar Schjelderup var en av de mest markante industrilederne i Norge på 1900-tallet» skriver Norsk Biografisk leksikon.


Han trakk de ansatte med i beslutninger som angikk driften av selskapet, og tilegnes mye av æren for spikerverkets suksess. Da han døde ble hans portrett gjengitt i Spikerverkets bedriftsblad med bildeteksten: «Spigerverkets annen grunnlegger», ifølge Wikipedia.

LES OGSÅ: Landets minste leilighet til salgs i fjor sommer ble solgt i Gunnar Schjelderups vei

Økonomisk vekst

Schjelderup foreslo i 1943 å lage et holdingselskap for utviklingen av norsk industri – Studieselskapet for Norsk Industri – og som delvis argumenterte for betydningen av å bygge opp større bedrifter. Tanken hans var å skape vekst for fremtiden, imotsetning til snevrere eierinteresser som heller tenkte på sin egen lomme.

Dette ble det imidertid ikke noe av, men Schjelderup var en av næringslivslederne som etter krigen samarbeidet tett med staten for å skape økonomisk vekst.

LES OGSÅ: Vil bygge høy blokk i Gunnar Schjelderups vei

Ble hedret

Gunnar Schjelderup. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Under krigen var Gunnar Schjelderup aktiv i motstandskampen. Han ble torturert og slet med senskader resten av livet. Han fikk general Eisenhowers «award for brave», Sam Eydes ærespris 1960, han var æresmedlem av Polyteknisk Forening, medlem av Ingenjörsvetenskapsakademien i Stockholm og av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1936. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1937 og til kommandør 1953; han var også kommandør av den svenske Vasaorden.

Christiania Spigerverk har i dag avsluttet produksjonen i Nydalen, men fortsatt står flere av produksjonsbygningene igjen, blant annet bygget ved Gullhaug torg som nå huser Riksteatret.

Nydalen Kvarter, Boligstiftelsen Nydalen og Nydalshøyden har adresser i Gunnar Schjelderups vei. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Du kan lese mer om Gunnar Schjelderup i Norsk Biografisk leksikon her.

LES MER OM NYDALENS HISTORIE: Før boliger, BI og tusenvis av kontorister.

LES MER OM STOROS HISTORIE: Fra steinalderen til Storo

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...