Nordre Aker Budstikke

Hvor ligger egentlig Frysja?

FRYSJA: Øverste del av Akerselva kalles Frysja. Feil, mener historielaget, som viser til at navnet opprinnelig favnet om hele elva. Her er Brekkesaga, som var i drift til 1963, ved Brekkefossen. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS–NYDALEN

Det er faktisk ikke noe sted som heter Frysja. Ihvertfall ikke ifølge historielaget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2015 kl 12:17

KJELSÅS/BREKKE/SAGADAMMEN: Det er så mye forvirring rundt navnet Frysja, at Nordre Aker Budstikke har tatt frem fra arkivet saken om Frysja, eller ikke Frysja. For ifølge de som skal ha greie på det, så er ikke Frysja et sted ved Kjelsås eller Sagadammen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Bare les hva Olle Cederbrand fortalte til Nordre Aker Budstikke i forrige runde:

Lokalhistorikere nord i Oslo stusser over at et så flott elvenavn som Frysja ble erstattet av «Akerselva».

– Vi må skylde på danskene, sier Olle Cederbrand fra Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen.


«En dansk byråkrat satt i 1636 på Akershus festning og utredet festningens vannforsyning. Om han ikke visste hva elva som festningen fikk vann fra het, eller ikke klarte å uttale/skrive navnet vites ikke. Men han omtalte elva rett og slett som 'Aggershuuses elv'. Derfra gikk utviklingen sin gang, via Aggers elv, Agers ælv, Akers elv og til Akerselva.»

Dette skriver Gunnar Jerman, forfatter av boka «Akerselva – fra sagatid til opera».

Flere bruker navnet feil

Med andre ord: Frysja er ikke et sted, men det opprinnelige navnet på Akerselva.

Men likevel blir «Frysja» brukt i «hytt og pine» om forskjellige steder i Kjelsås- og Brekkeområdet. Noe blant annet Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen er ganske så lei av.

– Så vidt vi har funnet ut av, så var det utviklerne og beboerne i Spigerverksblokkene, mellom Frysjaveien og elva, som først tok i bruk «Frysja» som stedsnavn på 1950- og 60-tallet. Men boligfeltet het Brekke Borettslag helt fra starten av, og det heter det den dag i dag, forteller Olle Cederbrand fra historielaget.


LES OGSÅ: Skal dempe konfliktnivået i Maridalen

Han fortsetter:

– BI – altså handelshøyskolen – leide tidligere lokaler i Frysjaveien 33. Da ble det til at folk studerte på «BI på Frysja». Norsk Teknisk Museum lå også først «på Frysja», men etter at historielaget tilskrev museet om dette, så ble det rettet til «på Kjelsås», sier Cederbrand.

KJELSÅS: Øverst til venstre Kjelsås skole, ovenfor Kjelsås stasjon. Nederst ses de gamle fabrikkområdene, hvor kunstervirksomheten og Teknisk museum holder hus i dag. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

LES OGSÅ: Åpnet tidskapsel på Teknisk museum: Fikk hilsen fra fortiden


Også kollektivtransporten «har syndet», ifølge historielaget.

Buss-stoppestedet i krysset Kjelsåsveien/Frysjaveien heter «Frysja».

I tillegg; Industriområdet langs Frysjaveien, som skal omgjøres til boligområde, blir benevnt som «Frysjaparken».

– Området langs Frysjaveien og næringsbyggene har jo ingenting med «park» å gjøre. Historielaget slutter seg til et nytt navneforslag knyttet til utbyggingen: «Brekkebyen». Men «Akerselva Miljøpark» er det offisielle navnet på det sammenhengende beltet av skog og park langs Akerselva fra os til os. Hva med «Frysja Miljøpark». Det ville virkelig være å ta vare på det gamle elvenavnet! oppfordrer Cederbrand og historielaget.

LES OGSÅ: – Kjære dere unggutter på Stilla som i dag pekte, lo og kalte meg ekkel, dritstygg og at sånne som meg ikke burde få vise seg

Er det viktig?

Men er det viktig, at ikke «Frysja» brukes som stedsnavn?

– Jeg mener ja. Folk i sin alminnelighet har vel glede av å kjenne grunnleggende historiske fakta? Å bruke Frysja som stedsnavn fortrenger bruken av de historisk riktige navnene som Brekke, Brekkedammen, Brekkefossen og Svensenga, til dels også gode nye navn med historiske røtter, som Stillatorget.

– Det andre er at Frysja som stedsnavn har utviklet seg til å bli veldig upresist. Tenk om du ble enig med noen om å møtes «på Frysja». Hvor skulle du stille opp? På bussholdeplassen? Foran det nedlagte Kjelsås postkontor? Utenfor Rema? Hos kunstnerne? Ved industriområdet i Frysjaveien? Eller altså; på badeplassen?

LES OGSÅ: Kelneren døde i kjelleren, men hvorfor ble Ullevål-kroa kalt for «Liket»?

Brekkedammen

Og hvis du tror at du har vært på Frysja og badet i sommer, så er det «helt feil».

Den populære badeplassen rett ovenfor den brusende fossen heter Brekkedammen og fossen heter Brekkefossen, det var her Brekkesaga lå i gamle dager (nedlagt 1963).

Hvis du har vært ennå lenger oppover i elva og badet har du kanskje vært i Grønvoldsdammen og kost deg i sola på Grønvoldstangen.

BADEPLASS: Mange drar «til Frysja for å bade». I realiteten besøker de Brekkedammen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIVFOTO

– På folkemunne er Frysja et eller annet av flere større eller mindre områder mellom Maridalsvannet og Nydalsdammen. Så lite presist er «stedet» definert at for noen somre siden, så ble badetemperaturen i Nydalsdammen lagt ut på nettet med betegnelsen «Frysja». Morsomt ble det når man vet at Frysja egentlig er navnet på hele elva, smiler Cederbrand.

LES OGSÅ: Hvorfor heter det staselige bygget «Svetter'n»?

Forsøk på å ta navnet tilbake

Men det har vært forsøk på å ta vare på det gamle elvenavnet på en riktig måte. Blant annet dikt fra 1800-1900-tallet med lovprisning av Frysja-elva og naturen.

Oslo kommune ga i 1955 veien fra Maridalsveien over Brekkejordene til Kjelsåsveien navnet Frysjaveien. Kunstnerlokalene og kunstnerboligene – gamle Mustads Fabrikker – ble til Frysja Kunstsenter på 1970-tallet. Og den gamle kraftstasjonen ble til Aktivitetshuset 33 Frysja. Stedsnavnet Frysja finnes for øvrig (naturlig nok) ikke på noe offisielt kart.

Likevel, en kjapp sjekk på Wikipedia om Frysja: «Navnet har sammenheng med ordet «fruse», i betydning «skumme», «bruse» (…) Frysja er et populært bade- og fritidssted for lokalbefolkningen i Nordre Aker om sommeren.»

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...